Știri 8 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Conform tradiţiei biblice, sfinţii arhanghelii sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de 7, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail.
Sfântul Mihail este îngerul dreptăţii care l-a pedepsit pe Satana atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu”.
Sfântul Gavriil este călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă deoarece el este cel care a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul Hristos.
Numele lui se traduce tot în ebraică prin expresia „omul lui Dumnezeu”.
Biserica cinsteşte în această zi adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului.
De aceea, sfinţii îngeri sunt şi ocrotitorii Jandarmeriei Române.
Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.
Conform datelor statistice, peste 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Arhangheli.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
Cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Înălțarea Domnului și Sfântul Nectarie” de pe raza orașului Vatra Dornei.
Vineri, la ora 13.00, Ierrhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la troița Sfântul Nectarie de la Așezământul medical din Cogealac.
Pe 11 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Mina.
Cu acest prilej, sâmbătă, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Mina”, din Constanța, situată în parcul Tăbăcărie.
Duminică, de la ora 8.30, la biserica „Sf. Nectarie” din Constanța (zona Medeea), Sfânta Liturghie va fi oficiată de către un sobor de trei arhierei.
Este vorba despre: IPS Kiprian, Mitropolit de Stara Zagora (Bulgaria), IPS Aleksei, Arhiepiscopul de Balta și Ananiev (Ucraina) și ierarhul Tomisului.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a ieșit de sub controlul judiciar.
Decizia Înaltei Curți este definitivă.
Anterior, instanța de fond a dispus eliminarea controlului judiciar, decizia fiind contestată de DNA.
Ieri, contestația DNA a fost respinsă.

Astăzi este Ziua Internaţională a Zonelor Urbane.
Din anul 1949, în 30 de ţări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor.
Acest eveniment a fost iniţiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluţii pentru planificarea oraşelor, dar fără afectarea mediului înconjurător.
Acum 25 de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, iar în prezent, sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane.

Elevii și studenții unităților MAI ar putea călători gratuit în străinătate, pentru instruire.
Așa prevede un proiect de Hotărâre de Guvern supus dezbaterii.
Potrivit documentului, Ministerul Afacerilor Interne asigură și transportul pe teritoriul României al elevilor și studenților din instituțiile de învățământ din afara țării noastre, care participă la programe de cooperare internațională, în condiții de reciprocitate.
Prezenta legislație arată că MAI asigură transportul în străinătate în vederea schimbului de experiență doar personalului instituției.

Senatul a adoptat o propunere legislativă privind combaterea exploatării ilicite a locurilor de parcare.
Proiectul, iniţiat de senatorul Alina Gorghiu, incriminează perceperea unei taxe de parcare de către o persoană fără autorizaţie în acest sens sau fără drept de folosinţă asupra spaţiului respectiv.
Conform proiectului, infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an.
Dacă taxa se percepe pentru un spaţiu proprietate publică sau privată a statului, pedeapsa este închisoare de la nouă luni la doi ani.

RATC oferă comercianţilor posibilitatea de a deveni distribuitori de bilete de călătorie.
Principalele avantaje sunt un comision de 5% pentru vânzări lunare de până la 100 de mii de bilete şi de 8% pentru vânzări lunare de peste 100 mii de bilete.
În plus, agenţii economici interesaţi vor fi promovaţi gratuit pe site-ul Regiei de Transport din Constanţa, cu fotografie, adresă şi program de funcţionare.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria comunei Cobadin organizează sâmbătă, 11 noiembrie o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30-13.30 la Căminul Cultural din localitatea Cobadin.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Întreaga suprafaţă a României va fi protejată împotriva grindinei până în anul 2022.
Declarația aparține directorului Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină, Gheorghe Căunei-Florescu.
El a mai spus că în această vară, sistemul antigrindină a funcţionat cu 34 puncte de lansare – dublu faţă de anul trecut – şi a protejat o jumătate de milion de hectare de teren.
Pentru anul viitor, obiectivul este de a funcţiona cu 60 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept