Știri 6 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti miercuri Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța (Capela militară).
Miercuri, ierarhul Tomisului va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va lua parte la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marginea, jud. Suceava.
Joi, 9 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
Astfel, mâine, la biserica „Sf. Ierarh Nectarie” din Constanța vor fi aduse spre cinstire moaștele Sfinților și Drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana (din Mitropolia de Odessa, Ucraina; și moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul (de la mănăstirea Bistrița, jud. Vâlcea).
Întâmpinarea sfintelor odoare va avea loc la ora 15.45, de către Arhiepiscopul Tomisului, pe bulevardul Aurel Vlaicu (la sensul giratoriu, vizavi de CET Constanța, intersecția str. Vârful cu Dor), urmată de procesiunea Calea Sfântului Nectarie, pe următorul traseu: bulevardul Aurel Vlaicu, str. Cumpenei, biserica „Sf. Nectarie”.
Joi, cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Înălțarea Domnului și Sfântul Nectarie” de pe raza orașului Vatra Dornei.

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie de la ora 8.30 la biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Mina aflate spre închinare permanentă la acest lăcaș de cult.

Eforturile Bisericii Ortodoxe Române de a sprijini actul medical continuă.
În cadrul campaniei Donează sânge salvează o viaţă, săptămâna trecută au fost recoltaţi peste 300 litri de sânge, care se adaugă la cele 10 tone de sânge recoltate de la începutul campaniei, din 2013.
Acţiunea de săptămâna trecută a avut loc la Sediul Academiei de poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti şi la Facultatea de Pompieri din cadrul aceleiaşi instituţii.
Celor peste 600 de donatori li s-au alăturat voluntarii de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului conduşi de părintele arhim. Ciprian Grădinariu.

Un oraș din Bulgaria a interzis sărbătorirea Halloweenului în școli, grădinițe sau centre culturale.
Oficialii din orașul Elin Pelin, la aproximativ 30 de kilometri de Sofia, au interzis pentru al doilea an la rând sărbătorirea Halloweenului în școli, grădinițe sau centre culturale din oraș.
Ordinul a fost emis de primarul Ivailo Simeonov, care a spus că sărbătoare, umbrește Ziua bulgărească a luminilor.
Bulgaria sărbătorește Ziua Luminilor pe 1 noiembrie, în onoarea scriitorilor, revoluționarilor și conducătorilor spirituali care au construit conștiința națională bulgară și au pus bazele educației și a burselor de merit pentru a depăși moștenirea dominației otomane.
Simeonov a spus că, anul trecut, copiii nu știau de ce au avut o zi liberă pe 1 noiembrie și au crezut că a fost datorită Halloweenului, nu a Zilei luminilor.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri anunță că de astăzi, micii întreprinzători din România se pot înscrie în programul de susţinere a meşteşugurilor şi artizanatului.
Înscrierile online se fac pe site-ul aippimm.ro.
Aplicanţilor admişi în program li se asigură participarea gratuită la târguri, fiind suportate atât cheltuielile de transport, cât şi cheltuielile de cazare.
Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri face parte din programul de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.
Aplicaţia este deschisă până la epuizarea bugetului, iar bugetul alocat pentru acest an este de 890.000 de lei.

Un salariat din doi în România primeşte, în prezent, tichete de masă.
Numărul persoanelor, care vor beneficia de asemenea tichete, după data de 1 ianuarie 2018, ar putea scădea dramatic, în urma modificării sistemului de impozitare a firmelor cu cifra de afaceri sub un milion de euro.
Explicaţia este că dispare noţiunea de impozitare a profitului şi, concomitent, cea de deductibilitate a cheltuielilor.
De anul viitor, se va plăti impozit în funcţie de veniturile firmei şi nu în funcţie de profitul acesteia, iar angajatorii nu vor mai fi motivaţi fiscal să acorde tichetele de masă, care se scădeau din profitul impozabil.
În România, peste 2,5 milioane angajaţi primesc tichete masă de la angajatori.

Elevii din învățământul primar și preșcolarii se întorc astăzi la cursuri, după o săptămână de vacanță.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2017 — 14 ianuarie 2018), vacanță intersemestrială (3 — 11 februarie 2018), vacanța de primăvară (31 martie — 10 aprilie 2018) și vacanța de vară (16 iunie — 9 septembrie 2018).
Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie pe 25 mai, iar pentru clasa a VIII-a pe 8 iunie.

Un program naţional de screening pentru cancerul la sân ar creşte cu aproape 50 la sută numărul cazurilor descoperite în stadiu incipient.
Acest lucru va mări semnificativ şansele de supravieţuire, potrivit unui studiu recent.
De exemplu, peste 10% dintre femeile din mediul rural ar putea avea cancer de sân fără să ştie.
În prezent sunt identificate aproximativ 7.000 de noi cazuri pe an, un număr mult mai mic decât cel real.
Ministerul Sănătaţii a anunţat, luna trecută că va începe, cu finanţare europeana nerambursabilă, 5 programe naţionale de screening, printre care şi cel pentru cancerul de sân.
Acesta va avea o finanţare de 21 de milioane de euro pentru programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân.

Preţul gazelor vândute de producătorii interni a crescut cu 50% din aprilie, când piaţa a fost liberalizată.
ANRE a dat însă asigurări că scumpirea nu va fi mai mare de 2,5%, a declarat parlamentarul Iulian Iancu, preşedintele comisiei de anchetă privind activitatea ANRE.
El a mai spus că operatorii au prezentat date şi informaţii din contractele lor, din care s-au putut constata creşteri cu 25% în timp de vară şi 50% pentru sezonul rece.

Un român din patru nu va mai avea medic de familie.
Sute de medici de familie au depus memorii şi au pichetat, săptămâna trecută, sediile caselor judeţene de asigurări de sănătate, pentru a atrage atenţia asupra veniturilor mici și birocraţiei.
O analiză a Societății Naţionale de Medicină a Familiei arată că în următorii cinci ani, un sfert din români nu va mai avea medic de familie, iar până în anul 2030, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie, în condiţiile în care populaţia țării îmbătrâneşte şi, odată cu această tendinţă, va creşte incidenţa bolilor.
În prezent, aproximativ 650 de localităţi din România nu au cabinete de medicină de familie.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria comunei Cobadin organizează sâmbătă, 11 noiembrie o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30-13.30 la Căminul Cultural din localitatea Cobadin.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept