Știri 31 octombrie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a ieșit de sub controlul judiciar în dosarul în care este acuzat de obţinere fără drept de fonduri europene.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au dispus astăzi revocarea controlului judiciar luat față de Ierarhul Tomisului.
Decizia nu este definitivă.

Vineri, 3 noiembrie, în calendarul ortodox este consemnată sărbătoarea Așezarea moaștelor Sf. Mare Mc. Gheorghe în Lida.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia joi seara, de la ora 22, Taina Sf. Maslu, urmată de Sf. Liturghie la schitul Cloșca din comuna constănțeană Horia, care are hramul Sf. Gheorghe.
Credincioșii vor putea cinsti și un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care se află spre închinare permanentă în așezământul monahal.
Sâmbătă, ierarhul Tomisului va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va face parte din soborul de arhierei care va sfinți biserica din satul Sâmbăta Nouă, județul Tulcea.
Duminică dimineață, Ierarhul nostru va sluji la mănăstirea Strunga din jud. Constanța, cu ocazia hramului Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, cinstiți de Biserica Ortodoxă, miercuri, 8 noiembrie.
Astfel, de la ora 8.00, va sfinți pictura clopotniței, apoi va săvârși Sfânta Liturghie.

Astăzi este Ziua Internaţională a Mării Negre.
În anul 1996, cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării şi au stabilit ca în fiecare an pe 31 octombrie să fie sărbătorită “Ziua Internaţională a Mării Negre”.
Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 țări, pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere.

Tot astăzi este şi Ziua Arhivelor Naţionale.
La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
În depozitele Arhivelor Naționale se păstrează 320 km liniari de documente, aparținând Fondului Arhivistic Național, aflate în administrarea Arhivelor Centrale și a celor 42 de structuri teritoriale.

Termenul de restricționare a circulației pe Podul de la Agigea s-a prelungit până pe 28 noiembrie, ora 24.
Prelungirea restricţiilor este necesară pentru finalizarea lucrărilor de tensionare a unor hobane.
În aceasta perioadă va fi interzisă tranzitarea podului cu autovehicule şi convoaie agabaritice, precum şi manevra de depăşire, iar viteza de circulaţie va fi limitată la 50 km/h pe toată lungimea podului.
De asemenea, în această perioadă traficul rutier se va desfăşura în ambele direcţii, pe sensul de deplasare Constanţa – Agigea.

Primăria Municipiului Constanța anunță că mâine, între orele 10.00 și 11.00, se va derula un exercițiu de alarmare a populației în caz de atac aerian.
Scopul exercițiului constă în testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare a populației.
Exercițiul va începe în urma transmiterii de către dispeceratul ISU a mesajului de înștiințare către autoritățile locale.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului să modifice Legea pensiilor, astfel încât un cadru didactic să se poată pensiona cu trei ani mai devreme.
FSLI atrage atenția asupra faptului că un cadru didactic este nevoit să lucreze cu până la 38 de elevi la clasă, acest lucru putând duce la epuizare.
Într-un comunicat al Federației se face referire la numeroase cazuri în care profesori diagnosticați cu diferite afecțiuni ar fi vrut să iasă la pensie mai devreme, însă au fost nevoiți să meargă în continuare la serviciu, ori au rămas în concediu medical.
Mai mult, din cauza pensiilor mici, marea majoritate a cadrelor didactice solicită prelungirea activității.

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins un maxim-record anul trecut.
Organizaţia Meteorologică Mondială a comunicat că o combinaţie dintre activităţile umane şi fenomenul meteo El Niño a ridicat nivelul de dioxid de carbon la o valoare neîntâlnită.
Acesta a fost cu 50% mai mare decât media pe ultimii zece ani. Oamenii de știință spun că nivelul mărit de dioxid de carbon afectează şabloanele metrotologice de pe întreg globul.
Pe fondul acestei compoziţii atmosferice, planeta are un climat modificat caracterizat prin creșterea temperaturilor, dar şi prin modificări în regimul precipitaţiilor, inundaţii, precum şi o intensificare a furtunilor tropicale, după cum a arătat-o sezonul uraganelor din Caraibe.

RATC a lansat Planificatorul de Rute.
Acesta poate fi folosit de călători, pentru o mai bună organizare a deplasărilor în municipiu, fiind disponibil pe pagina oficiala a Regiei.
Planificatorul oferă călătorilor sugestii privind traseele R.A.T.C. care pot fi folosite pentru a ajunge în cel mai scurt timp la destinația dorită.

Aproximativ 30% din forţa de muncă şi 13% din populaţia României lucrează în străinătate.
Aceasta reprezintă Produsul Intern Brut pierdut al României, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea.
Oficialul BNR a subliniat că nivelul de trai şi diferenţialul de salarii continuă să explice valul de emigraţie chiar pe fondul ratelor înalte de creştere economică, aceasta fiind o creştere inegală, care adânceşte decalajele din societate.

Actualul sistem de îngrijiri paliative acoperă doar 10% din ceea ce ar fi nevoie la nivel de ţară, iar în 18 judeţe aceste servicii lipsesc în totalitate.
Declarația aparține preşedintelui Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative, Mălina Dumitrescu.
Ea a mai spus că există o strategie naţională, potrivit căreia, până în anul 2020, ar trebui să existe în toate judeţele ţării cel puţin câte o unitate cu 25 de paturi de paliaţie, câte două echipe de îngrijiri paliative la domiciliu şi câte două ambulatorii.
La rândul său, medicul Răzvan Curcă, a subliniat că, pe lângă pacienţii oncologici, și pacienţii cu demenţe, cu sechele după un accident vascular, cu stadii finale de boală pulmonară sau cardiacă ar putea să beneficieze de un astfel de serviciu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept