Știri 28 octombrie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina, primul mitropolit al Ţării Româneşti.
Acesta a trăit în prima jumătate a secolului al 14-lea şi fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi, sau la cetatea Păcuiul lui Soare de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Datorită ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat către Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.
Sfântul Sinod a decis canonizarea Sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.

Biserica Ortodoxă se va afla mâine în duminica a 24-a după Rusalii.
Astfel, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va resfinți biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Hârșova, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
Apoi, de la ora 17.30, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Filofteia”, din Cartierul constănțean Km. 4.

România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în această noapte, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Mâine, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Începând cu anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă se face în ultima duminică a lunii octombrie, iar la ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept