Știri 26 octombrie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.
Acesta s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii.
Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic educaţie creştină.
După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale.
Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis.
În temniţă, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân cu numele Lie.
În urma luptei, Nestor îl ucide pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic.
În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, la Catedrala patriarhală din Capitală.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 23.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, cu prilejul hramului bisericii mari, „Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești”, iar sâmbătă, va participa la ședinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Duminică, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va resfinți biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Hârșova, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
Apoi, de la ora 17.30, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Filofteia”, din Cartierul constănțean Km. 4.

Prima cantitate de vaccin antigripal a fost livrată în țară.
Astfel, campania de vaccinare antigripală gratuită poate începe în curând.
Ministerul Sănătății va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.
Ministerul precizează că vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Începând cu anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă se face în ultima duminică a lunii octombrie, iar la ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie.

Constănțenii vor avea de mâine căldură în apartamente.
Anunțul a fost făcut de Primăria municipiului Constanța.
Având în vedere scăderea temperaturilor exterioare, RADET începe astăzi manevrele premergătoare necesare asigurării încălzirii locuințelor, astfel încât mâine să înceapă furnizarea agentului termic în sistem centralizat.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor nu lucrează astăzi cu publicul la nivelul serviciilor centrale şi judeţene.
Ministerul Afacerilor Interne informează că există defecţiuni de ordin tehnic la un server central.
Personalul de intervenţie lucrează deja pentru rezolvarea situaţiei.

Ministerul Educației a aprobat peste 3 mii de materiale auxiliare didactice.
Încă aproape 1500 sunt în procedură de aprobare.
Printre cele care pot fi folosite în școli se regăsește Gazeta Matematică, față de eliminarea căreia s-au revoltat mulți profesori și elevi.
Materialele didactice auxiliare au fost interzise la începutul lunii august de Ministrul Educației.
Liviu Pop declara că toate mijloacele de învățământ curicular și auxiliar trebuie revizuite.

Aproape jumătate dintre şcolile din Constanța nu au pază.
Din totalul de 481 de unităţi de învăţământ publice şi 42 private, 193 de şcoli şi grădiniţe nu beneficiază de niciun fel de sisteme video sau pază.
Cele mai mari probleme au fost sesizate la nivelul mediului rural, acolo unde 135 de şcoli şi grădiniţe nu beneficiază de niciun fel de pază sau supraveghere video.
Cu toate că Legea prevede amenzi de până la 5.000 de lei pentru unităţile de învăţământ care nu asigură paza elevilor, poliţiştii din Constanţa au sancţionat o singură şcoală pentru aceste abateri.

România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, în al doilea trimestru din 2017, de 4,1% din PIB.
Țara noastră este urmată de Marea Britanie, care a raportat un deficit de 3,4% din PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat.
În primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar al României s-a situat la 3,6% din PIB, fiind, de asemenea, cel mai mare din Uniune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept