Știri 25 octombrie 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației IPS Ambrozie, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sf. Dimitrie” din localitatea Kalipetrovo, aflată la 10 km de Silistra.
Vineri, când este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, la Catedrala patriarhală din București.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 23.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, cu prilejul hramului bisericii mari, „Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești”, iar sâmbătă, va participa la ședinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Duminică, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va resfinți biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Hârșova, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
Totodată, duminică va fi oficiată și slujba de pomenire a preoților slujitori ai parohiei care au pătimit în închisorile comuniste.
Tot duminică, de la ora 17.30, Ierarhul tomitan va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Filofteia”, din Cartierul constănțean Km. 4.

Astăzi este Ziua Armatei Române.
Aceasta semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine.
Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în Tratatul de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, între 23 august şi 25 octombrie 1944.
Ziua Armatei Române este marcată în toate unităţile militare din România dar şi în teatrele de operaţii unde execută misiuni trupele româneşti.

Taxa de mediu pentru maşinile cu norme de poluare Euro 2, 3 şi 4 ar putea fi reintrodusă, de anul viitor.
Inițial, autorităţile renunţaseră la aceasta în februarie, când au fost eliminate 102 taxe nefiscale.
De la renunţarea la această taxă, în România au fost aduse 350 de mii de maşini vechi, cu 70% mai multe faţă de perioada februarie-octombrie 2016.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a declarat că se vor lua în calcul 3 criterii: capacitatea cilindrică, norma de poluare și emisiile de poluare de la fiecare mașină.
Printre variantele luate în calcul de autorităţi se numără fie introducerea unui impozit anual, fie o taxă care să fie plătită o singură dată.

Constănţenii racordaţi la RADET vor plăti iarna aceasta 250 de lei gigacaloria.
Proiectul iniţiat de primarul Constanţei, Decebal Făgădău, privind subvenţionarea preţului gigacaloriei pentru populaţie, a primit aviz favorabil de la membrii comisiei de specialitate din Consiliul Local.
Proiectul va intra pe ordinea de zi şi va fi supus aprobării plenului în şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare.
Reamintim, preţul gigacaloriei este de aproape 426 de lei, însă constănţenii din sistemul centralizat vor plăti 250 de lei.
De asemenea, de astăzi, constănţenii pot depune cereri pentru ajutoarele la încălzire.

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere se va muta până la sfârșitul anului la Pavilionul Expozițional.
Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz a declarat că spațiul destinat serviciului se întinde pe o suprafață de 480 de metri pătrați.
Aici se vor susține probele teoretice, iar cele practice chiar în parcarea pavilionului.
Reamintim că, în prezent, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere își desfășoară activitatea pe bulevardul Mamaia.

Meteorologii au prelungit codul galben de vânt puternic, valabil pentru județele Constanța și Tulcea.
Potrivit ANM, avertizarea de vreme severă va fi valabilă până la ora 15.00.
Se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși local 55-60 km/h.

România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Începând cu anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă se face în ultima duminică a lunii octombrie, iar la ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie.

RATC a suplimentat autobuzele de pe două trasee.
Din cauza unor probleme de natură tehnică, microbuzele de pe linia 304 nu circulă în această perioadă.
Ca urmare a suspendării acestei linii de microbuze, RATC anunță că a suplimentat numărul de autobuze ce deservesc două trasee.
Astfel, linia 102 este suplimentată cu două autobuze, iar linia 100 cu alte două.

Ministerul Agriculturii a lansat o campanie pentru promovarea și încurajarea consumului de carne de oaie în rândul românilor pe tot parcursul anului.
Aceasta se va desfășura la nivel național pe o durată de trei luni.
Obiectivul final al acestei campanii este de a informa consumatorul asupra modului de preparare a cărnii de oaie, cât și de dezvoltare a unei culturi culinare în ceea ce privește consumul de carne de oaie.
Totodată, se dorește sprijinirea crescătorilor autohtoni de ovine și înființarea unei piețe care va constitui un intermediar între crescătorii de ovine și canalele de comercializare.

Constănţenii care beneficiază de abonamente gratuite la transportul în comun pot solicita cererile de la ghişeele SPIT.
Astfel, nu mai este nevoie să meargă până la primărie.
Conform hotărârii autorităţilor locale, beneficiază de abonamente gratuite la RATC pensionarii cu pensii de până la 1.450 de lei inclusiv, persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri şi persoanele în vârstă de peste 70 de ani, indiferent de venituri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept