Știri 24 octombrie 2017

Biserica Ortodoxă Română va cinsti sâmbătă pe Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.
Cu acest prilej, mânăstirea Dervent își va serba hramul bisericii mari.
Astfel, vineri, de la ora 19.30 va fi săvârșită slujba Privegherii, iar de la ora 23, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie.

Astăzi este Ziua Națiunilor Unite.
În fiecare an, la 24 octombrie, se celebrează Ziua Națiunilor Unite, pentru a marca intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizației Națiunilor Unite.
Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea.
Sărbătorită din 1948, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, dedicată informării popoarelor din lume cu privire la obiectivele și realizările Organizației Națiunilor Unite.
România a fost admisă în cadrul ONU, la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state.

Constănțenii pot depune de mâine cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzire.
Pentru a beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței pentru luna noiembrie, termenul de depunere a solicitărilor este 20 noiembrie inclusiv.
Termenul de depunere a solicitărilor noi de ajutor de încălzire este data de 20 a fiecărei luni pentru a putea beneficia de sprijin începând cu luna în curs.

Numărul de ore de educaţie fizică şi sport din învăţământul românesc ar putea creşte.
De asemenea, o probă practică de evaluare a competenţelor motrice ar putea deveni disciplină obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat.
Prevederile sunt cuprinse într-o iniţiativă legislativă a parlamentarului Mihaela Huncă.
Inițiativa vine ca urmare a statisticilor care arată că în anul 2016, unul din 3 tineri români nu face sport, iar 9 din 10 petrec peste 8 ore pe zi în faţa televizorului sau a calculatorului.
De asemenea, România se află pe locul 2, în topul european privind obezitatea la copii.

Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată ieri în plenul Senatului.
Potrivit documentului, sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor pot merge de la avertisment, şi până la amenzi de 10.000 de lei.
Totodată, proiectul mai prevede că, la înscrierea copiilor, instituţiile de învăţământ au obligaţia să solicite o adeverinţă emisă de medicul de familie, care atestă vaccinările obligatorii.
Singura modificare notabilă din proiect, faţă de varianta trimisă de Executiv a fost eliminarea prevederii ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, însă nu a fost introdusă o altă dată.
Documentul va fi transmis către Camera Deputaţilor care este for decizional.

Senatorii au adoptat proiectul de lege privind munca la distanţă.
Actul normativ reglementează telemunca, adică o formă de organizare a muncii prin care un salariat îşi îndeplineşte atribuţiile în alt loc decât sediul unde îşi desfăşoară activitatea firma în care este angajat.
Proiectul ar aduce beneficii atât angajaţilor, cât şi angajatorilor, deoarece astfel, se reduc cheltuielile administrative şi cele de transport şi, în acelaşi timp, vor avea mai mari şanse să muncească persoanele cu dizabilităţi sau cele în vârstă. Senatul este prima cameră sesizată.

Pacienţii au nevoie de mai multă odihnă, nu de mai multe antibiotice.
Așa spun autorităţile sanitare din Marea Britanie, care trag un semnal de alarmă în privinţa tratamentelor comune. Responsabilii din sistemul de sănătate din Regat afirmă că suntem în pragul unei aşa-numite ere post-antibiotice.
O cincime dintre reţetele pentru antibiotice sunt inutile, pentru că afecţiunile pentru care sunt prescrise se vindecă oarecum de la sine.
Peste 5 mii de englezi mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice, iar 4 din 10 cazuri de infecţii cu E-coli sunt complet netratabile – din acelaşi motiv.
În treizeci de ani, se estimează că mai mulţi oameni vor muri din cauza rezistenţei la antibiotice decât bolnavii de cancer.

Aproape jumătate dintre băncile din România au fost găsite în neregulă, în timpul unui control care a avizat modul în care își fac publicitate.
Pe lista ANPC sunt și nume mari de bănci din România.
Una dintre situațiile frecvente găsite la bănci a fost nespecificarea în ofertele publicitare a unui exemplu reprezentativ de rată a dobânzii, astfel încât oamenii să își dea seama cât ar avea de plată dacă s-ar împrumuta și dacă veniturile lor le permit această plată lunară.
Altă situație se referă la promiterea unor avantaje care de fapt nu existau sau care erau oricum stabilite prin lege, de exemplu un comision zero pentru rambursare anticipată.
În urma acestor nereguli găsite, s-au aplicat amenzi de 500.000 de lei și în plus, băncile au fost obligate să restituie sumele încasate fără temei legal, să modifice contractele deja încheiate și să scoată acele campanii de publicitate înșelătoare.

România nu are muncitori pentru autostrăzi.
Mai puţin de 30 de kilometri de autostradă vor fi inauguraţi până la sfârşitul acestui an, iar pentru anul viitor guvernul promite cifre cu mult mai mari.
Firmele spun însă, că nu au muncitorii cu care să ducă la bun sfârşit proiectele, astfel că au ajuns să importe angajaţi
În ultimii zece ani, aproape 4 milioane de români au plecat să lucreze în Occident.
Cel mai recent raport al ONU plasează România pe locul doi în topul mondial al migraţiei, după Siria.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept