Știri 23 octombrie 2017

Noul episcop al Huşilor, PS Ignatie Trif, a fost întronizat.
La ceremonia care a avut loc ieri în curtea Episcopiei au participat mii de credincioşi.
Slujba a fost oficiată de mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi și preoţi.
PS Ignatie a fost arhiereu vicar al Episcopiei Române din Spania şi Portugalia.
El a fost ales de Sfântul Sinod prin vot după ce predecesorul lui, Corneliu Bârlădeanu, s-a retras din scaunul episcopal, fiind acuzat de practici neortodoxe.

Comisarii de la Protecţia Consumatorului le recomandă celor care vor să achiziţioneze pachete de vacanţă să manifeste atenţie sporită, pentru a se proteja de agenţiile de turism „fantomă”.
Sunt vizaţi în special cei care, în această perioadă, îşi fac planuri de călătorie la munte, pentru a petrecere sărbătorile de iarnă.
Avertismentul se îndreaptă și către cei care cumpără de la agenții de turism online, fiind necesară o atenție sporită pentru evitarea unor eventuale înșelăciuni.

Elevii din învăţământul primar vor primi miere polifloră.
Așa prevede o propunere legislativă ce a fost semnată de mai mulți parlamentari.
Mierea va proveni exclusiv din stupine autorizate și va fi ambalată în borcane de 250 de ml, cu capac de culoare verde.
Proiectul de lege a fost depus joi, în circuitul legislativ, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

50 de centre de plasament vor fi închise.
Autorităţile române vor să încheie anul viitor contracte de finanţare pentru oferirea de servicii sociale în comunitate copiilor care în momentul de faţă beneficiază de sprijin în 50 de centre de plasament.
Pe lângă proiectele de închidere a celor 50 de centre de plasament, autorităţile mai pregătesc alte 20 de proiecte similare care le vor înlocui pe cele care vor fi refuzate la evaluare.
Procesul a început în perioada 1999-2000, când 300 de centre de plasament din România au fost închise.

Numărul tinerilor care vor să devină profesori este în scădere din cauza salariilor prea mici.
În acest an şcolar, în școlile din România sunt 4.500 de cadre didactice necalificate, potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Conform reprezentanţilor FSLI, cu un salariu lunar de 1.400 de lei, cât are în acest moment un cadru didactic debutant, România se află departe de rezolvarea unei probleme majore.

Londra introduce o taxă pentru cele mai poluante autovehicule.
Denumită T-charge, taxa zilnică de 10 lire sterline se va aplica tuturor vehiculelor cu motor pe benzină și motorină înmatriculate înainte de 2006 și care nu îndeplinesc normele ”Euro 4”.
Introducerea acestei taxe vine după ce Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că măsurile adoptate de Guvernul de la Londra pentru a combate poluarea aerului nu respectă regulile Uniunii Europene cu privire la limitele de dioxid de azot.
De asemenea, șoferii mai au o taxă de 11,5 lire sterline de plătit, destinată combaterii congestionării traficului în zona centrală.

Victimele accidentelor rutiere vor fi despăgubite şi pentru traumele psihice suferite.
Odată cu noua lege RCA, victimele accidentelor rutiere vor putea primi despăgubiri și în funcție de evaluarea psihologică a traumelor psihice suferite.
Este pentru prima dată când un act normativ din România pune în evidență atât integritatea fizică, cât și pe cea psihică. Modificarea a fost posibilă la inițiativa Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație.
În plus, tot în acest an, garantul justiției din România, Consiliul Superior al Magistraturii, a arătat printr-o decizie că susține accesul liber la justiție al persoanelor vătămate în accidente.

California a devenit primul stat american care a recunoscut existența unui sex „non-binar”.
Acesta poate fi trecut la cerere în documentele oficiale.
Legea, semnată duminică 15 octombrie de guvernatorul Californiei, dispune că rezidenții din acest stat care nu se identifică nici cu sexul masculin, nici cu cel feminin, au posibilitatea trecerii unei a treia opțiuni, „non-binar”, pe documentele oficiale.
Noul act normativ elimină de asemenea obligația de a obține avizul unui doctor sau de a merge în fața unei istanțe pentru schimbarea de sex
Recent, Canada a adoptat o măsură asemănătoare, adăugând o căsuță suplimentară pentru „genul neutru”, în documentele oficiale.

Asociația Infocons avertizează asupra escrocheriilor medicale.
Escrocheriile referitoare la tratamente miraculoase oferă o gama variată de produse şi servicii care pot părea a fi tratamente legitime de medicină alternativă, de regulă promiţând remedii rapide şi eficiente pentru condiţii medicale grave.
Tratamentele pretind să fie eficiente împotriva unei game foarte largi de maladii şi adesea sunt promovate prin mărturii de la persoane care au folosit produsul sau serviciul şi au fost „vindecate”.
Farmaciile online false folosesc internetul şi e-mailurile spam pentru a oferi medicamente şi remedii la preţuri foarte mici şi/sau fără necesitatea unei reţete de la medic.
Reprezentanții Infocons afirmă că nu există pilule magice sau variante sigure pentru a slăbi rapid.

Judeţul Constanţa deţine aproape un sfert din locurile de cazare turistică ale ţării.
Primele cinci judeţe, ierarhizate după numărul total de structuri de primire turistică existente sunt: Braşov, Constanţa, Suceava, Harghita şi Mureş.
Din numărul total de locuri de cazare turistică existente, judeţul Constanţa a deţinut 24,5%, judeţul Braşov 8,7%, fiind urmate de municipiul Bucureşti cu 6%, Prahova şi Bihor.
La data de 23 iulie 2017, capacitatea de cazare turistică a României era cu 4,5% mai mare faţă de aceeaşi dată a anului precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept