Știri 18 octombrie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară Taina Sf. Maslu la Mănăstirea Sf. Bretanion din jud. Constanța.
Slujba va începe la ora 21 și va fi urmată de Sf. Liturghie.
Mănăstirea Sf. Bretanion se află în apropierea localității 23 August.

Constănțenii care au restanțe la plata facturilor RADET nu vor beneficia de căldură la iarnă.
Pentru a evita o astfel de situație, RADET Constanța îi invită pe toți restanțierii săi să își achite datoriile pentru a-și asigura necesarul de căldură.
Neplata consumului de energie termică pune în dificultate funcționarea întregului sistem de alimentare centralizată cu energie termică.
CET Palas este obligat să achite în avans contravaloarea gazelor naturale pentru producerea energiei termice necesare municipiului Constanța.

80% din grădiniţele verificate în judeţul Constanţa de comisarii de la Protecţia Consumatorilor nu respectă regulile unui meniu echilibrat pentru copii.
În urma controalelor desfăşurate în aproape un sfert din grădiniţele constănţene, comisarii au mai găsit chiuvete aşezate prea sus pentru un copil de grădiniţă şi au constatat lipsa colacelor de toaletă şi a spaţiilor de joacă.
În prezent, Protecţia Consumatorilor şi-a îndreptat atenţia către chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ.
Din cauza deficienţelor, au decis închiderea chioşcului din curtea Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor desfăşoară, în continuare, controale la chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ.

Blocul Naţional Sindical ameninţă cu proteste de stradă din 30 octombrie până pe 10 noiembrie şi cu un miting de amploare în Bucureşti, dacă Executivul nu renunţă la transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajatului.
Sindicaliştii susţin că prin acest transfer s-ar reduce costul angajatorilor cu forţa de muncă în detrimentul angajaţilor, ceea ce ar însemna o încălcare a Programului de Guvernare.
Pe de altă parte, firmele private ar putea să ia măsura creşterii salariilor brute fără ca Executivul să le oblige, dacă va fi adoptată măsura trecerii plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Cadrele didactice, medicii rezidenţi şi specialişti pot depune cereri pentru repartizarea locuinţelor construite de ANL şi după împlinirea vârstei de 35 de ani.
Așa au decis ieri senatorii, care au adoptat un amendament la ordonanţa pentru aplicarea legii de înfiinţare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
Iniţial, amendamentul propus de comisia pentru administraţie publică îi includea doar pe medici în această categorie, apoi au fost adăugate şi cadrele didactice.
Documentul va intra şi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Astăzi este marcată Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane.
Potrivit estimărilor, în prezent, sunt mai mulți oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie.
Traficul de persoane este un fenomen raportat în toată lumea, inclusiv în Europa.
Mii de persoane sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forțată.
Pentru că fiinţele umane pot fi revândute, sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme.
Pe continent, cele mai multe victime sunt recrutate din est, din țări predispuse sărăciei.

Actrița Olga Tudorache s-a stins din viață, noaptea trecută, la spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 88 de ani.
Informaţia a fost anunţată pe Facebook de actorul Florin Călinescu şi de medicul Monica Pop.
Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, la Oituz, în județul Bacău.
Din 1990 era profesor și a avut şase promoţii de actori, până la pensionare (1997).
A interpretat peste 70 de personaje din piese de teatru, precum: „Cadavrul viu“ de Lev Tolstoi, Antigona, „Antoniu şi Cleopatra“, „Vulpile“ „Richard al II-lea“, dar şi în filme ca: ”Tudor”, ”Răzbunarea haiducilor”, ”Bietul Ioanide”, ”Tusea şi junghiul”, ”Doi haiduci şi o crâşmăriţă”, ”O vară de neuitat” și ”Faraon”.
În 2013, Olga Tudorache a fost decorată, în contextul celebrărilor zilei de 10 mai, de Principesa moştenitoare Margareta, în numele regelui Mihai I, cu decoraţia regală “Nihil Sine Deo”.
Actrița fost numită „marea doamnă a teatrului românesc” pentru toată activitatea din teatru, film și academică.

Românii din Cernăuți au protestat ieri, împotriva Legii Educației.
Organizatorii acestui protest au fost reprezentanți ai societăților pentru cultura română din regiunea Cernăuți, părinți ai elevilor, preoți și profesori, scriitori, reprezentanți ai intelectualității.
Ei au adresat un memoriu de protest guvernatorului regiunii Cernăuți, solicitându-i să ceară Președintelui țării și întregii conduceri ai statului abrogarea de urgență a Legii Educației, care reduce dreptul constituțional al etnicilor românilor de a studia în limba maternă.

Dosarele pentru ajutorul de încălzire se pot depune până pe 20 noiembrie.
Pentru acordarea ajutorului pentru energie termică, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 de lei, în cazul familiilor, şi 1.082 de lei, în cazul persoanei singure.
În cazul în care locuinţa este încălzită cu gaze naturale, energie electrică, precum şi cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 615 de lei atât în cazul familiilor, cât şi în cazul persoanei singure.
Populaţia defavorizată a României reprezintă aproape 40% din totalul locuitorilor.

Viitorii şoferi ar putea fi obligaţi să dea un examen practic de prim ajutor.
Așa prevede un proiect de lege inițiat de deputatul Tudor Ciuhodaru.
Potrivit acestuia, datele ştiinţifice şi statistice susţin acest demers, în condițiile în care câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.
El a mai spus că intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire.
Instructorii auto, însă, nu sunt de acord cu inițiativa deputatului. Ei susțin că sunt suficiente informațiile care le sunt predate cursanților, în prezent, în cadrul cursului teoretic.
Proiectul de hotărâre ar urma să intre în vigoare, dacă va fi adoptat în Senat și Camera Deputaților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept