Știri 16 octombrie 2017

Astăzi este Ziua Mondială a Alimentaţiei.
Aceasta a fost marcată de Adunarea Generală ONU, în anul 1980, deoarece s-a considerat că ‘alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane’.
Evaluarea stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011, a scos la iveală faptul că populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă.
Conform specialiştilor, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare, dar şi de calciu, magneziu şi seleniu.
Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă, astfel că 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.

Vaccinarea antigripală pentru persoanele din grupele de risc va începe cel târziu în prima parte a lunii viitoare.
Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, în contextul în care datele Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată o creştere a cazurilor de infecţii respiratorii acute şi gripă faţă de sezonul trecut.
Totodată, a început să scadă numărul cazurilor de rujeolă în România.
În ultima săptămână au fost raportate 87 de cazuri noi, majoritatea în judeţele Braşov şi Cluj, faţă de 118 confirmate în săptămâna precedentă.

Poluarea atmosferică provoacă o jumătate de milion de decese pe an în Europa.
Semnalul de alarmă a fost lansat de Agenția Europeană de Mediu, în raportul anual dedicat calității aerului continentului nostru.
În Italia, poluarea a provocat în 2014 peste 79.000 de decese, aceasta fiind a doua țară din Europa (după Germania) în care se moare din cauza calității aerului.

România poate restricţiona vânzările de terenuri agricole.
Statele Uniunii Europene, inclusiv România, au primit de la Comisia Europeană dreptul de a restricţiona vânzările de terenuri agricole către investitori străini.
Cele mai recente statistici arată că firmele cu capital extern deţin 40% din suprafaţa arabilă a ţării noastre, adică aproximativ 5,3 milioane de hectare.
Specialiștii CE au publicat un ghid menit să ajute statele membre să-şi protejeze terenurile agricole de ameninţări, cum ar fi speculaţii excesive ale preţurilor şi concentrarea proprietăţii.

Medicii de familie ajută fumătorii să renunțe la viciu.
Timp de trei zile, medici de familie din toată țara au fost instruiți, de către un grup de experți internaționali, să vină în sprijinul pacienților care au acest viciu.
Din momentul în care o persoană renunță la fumat, în 48 de ore dispare nicotina din organism, își recapătă gustul, dar și mirosul, iar în 72 de ore respirația se îmbunătățește semnificativ.
Statisticile arată că, anual, 42 de mii de români mor din cauza fumatului, inclusiv tineri sub 25 de ani.

Poliția Română a derulat acțiuni pentru siguranța transporturilor aeriene, navale și feroviare.
Au fost efectuate 300 de controale în stații de cale ferată, precum și în 600 alte zone, respectiv în aerogări, rute feroviare și navale.
Activitățile au vizat prevenirea și combaterea criminalității și migrației ilegale, precum și diminuarea infracționalității economice.
Astfel, în urma verificărilor, au fost depistate cinci persoane date în urmărire națională și trei deţinători de substanţe halucinogene.
Au fost întocmite 35 de dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, lovire sau alte violențe, tâlhărie, înșelăciune, evaziune fiscală și distrugere.

Elevii de clasa a V-a vor avea manuale, în câteva zile.
Ministerul Educației și editurile vor semna, în cursul acestei săptămâni, contractele privind editarea și distribuirea în școli a manualelor școlare, în format tipărit, pentru 11 discipline de clasa a V-a.
Manualele pentru cele 11 discipline se adaugă celor 12 aprobate în lunile august și septembrie.

O biserică din Australia a fost vandalizată cu mesaje împotriva enoriașilor care vor vota pentru a permite sau nu căsătoria homosexuală.
Evenimentul s-a petrecut înainte de referendumul pe care Australia l-a stabilit în ceea ce privește dreptul homosexualilor de a se căsători, faptă ce în prezent este interzisă prin lege.
Majoritatea australienilor sunt în favoarea căsătoriei între persoane de același sex, însă un impas politic, care durează de aproape zece ani, a blocat orice pas înainte privind legalizarea mariajelor gay, așa cum a promis actualul șef al Guvernului în timpul campaniei electorale.

Profesorii români au cea mai slabă bază salarială din Europa.
Un profesor român are o limită minimă a salariului brut anual de aproximativ 21 de ori mai mică decât cea a unui dascăl din Luxemburg, respectiv 3.533 de euro, față de 72.000 de euro.
Datele rezultă din raportul 2015-2016 privind salariile profesorilor în Europa, prezentat recent de Comisia Europeană.
În Franța, un profesor angajat în școala primară câștigă cel puțin 24.600 de euro pe an brut, aproape ca un profesor italian, cipriot sau portughez, dar de două ori mai mult decât un dascăl estonian, grec sau ceh.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept