Știri 13 octombrie 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 15, la Biserica Sf. Parascheva din localitatea Cumpăna, IPS Teodosie va oficia Sf. Taină a Botezului pentru 5 copii aflați în asistență maternală.
La acest lăcaș de cult au fost aduse și moaștele Sf. Ap. Andrei și ale Sf. Pantelimon, care vor rămâne spre închinare până luni, 16 octombrie.
De la ora 17.30, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica Sf. Cuv. Parascheva din Năvodari, apoi va conduce o procesiune cu Icoana și Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, pe traseul Biserica Sf. Parascheva din zona Kaufland – Strada Constanței – Biserica Bunavestire – Strada Mării – Strada Frunzelor – Strada Rândunelelor – Biserica Sf. Parascheva.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitaţiei IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi va participa la Sfânta Liturghie oficiată pe podiumul amenajat pe B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi, unde are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din România.
Duminică, ierarhul nostru va face parte din soborul de arhierei care va săvârși slujba de sfințire a picturii bisericii „Nașterea Maicii Domnului, Sfântul Proroc Ilie și Sfântul Nectarie” din Iași, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria orașului Cernavodă organizează mâine o acţiune de donare de sânge în localitatea Cernavodă.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30-13.30 la Spitalul Orășenesc din localitate.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Cinci programe de depistare din timp a bolilor grave vor fi implementate din acest an.
Este vorba despre depistarea precoce a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și screening prenatal.
Acestea sunt demarate de Ministerul Sănătății, cu finanțare europeană nerambursabilă.
Peste 70.000 de persoane vor beneficia de servicii de sănătate de prevenire și este prevăzut ca 90% din persoanele care vor intra în program să provină din regiuni mai puţin dezvoltate ale României.

Peste 400.000 de români suferă de boli neurologice.
Conform studiilor sociologice, tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ.
Datele CNAS arată că din totalul de 9 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 – sub 5% – au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

Ministerul Dezvoltării alocă aproape 500 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor Start Up.
Acesta a decis suplimentarea alocării prevăzute inițial pentru apelul România Start Up pentru a da posibilitatea antreprenorilor care au avut proiecte admise în urma evaluării să aibă acces la finanțare din fonduri europene.
Prin crearea a 5.070 de IMM-uri și a cel puțin 10.400 noi locuri de muncă, peste 50.000 de persoane vor beneficia de sprijin în cadrul celor 169 de proiecte aprobate.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a lansat a doua ediţie a caravanei ‘ABC-ul carierei’ – un proiect de consiliere profesională şi educaţională.
Sub sloganul ‘Te ajutăm să îţi conturezi viitorul’, caravana ajunge în nouă localităţi constănţene.
Vor fi discuţii şi prezentări, la care participă elevi, părinţi şi oameni de succes din diferite domenii de activitate.
Preşedintele Asociaţiei, Alexandru Manda, spune că a ainiţiat proiectul, pentru că, în sistemul românesc de învăţământ lipsesc programele de orientare în carieră pentru elevi.
Caravana ‘ABC-ul carierei’ va mai ajunge la Mangalia, Medgidia, Eforie, Negru-Vodă, Hârşova, Mihail Kogălniceanu, Cobadin şi Nicolae Bălcescu.

Deputaţii de la Chişinău au semnat o iniţiativă de modificare a articolului 13 din Constituţie, astfel încât limba moldovenească să fie redenumită limba română.
Proiectul a fost depus la Curtea Constituţională.
Dacă instituţia va aviza proiectul, Parlamentul va putea să-l examineze peste şase luni.
Potrivi agenției de presă Rador, în urmă cu patru ani, Curtea Constituţională a stabilit că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, în care este menţionată limba română, prevalează asupra textului constituţional care face referire la „limba moldovenească” ca limbă de stat.

România s-a angajat să închidă orfelinatele vechi până în anul 2020.
Copiii vor fi mutaţi în case de tip familial, construite cu bani europeni şi cu sprijin din partea ONG-urilor.
Statisticile arată că 8 mii de copii mai trăiesc în centre de plasament de tip vechi.
La nivelul întregii ţări, 50 de centre de plasament trebuie închise urgent.
Cele mai multe sunt în judeţele Iaşi, Buzău, Constanţa, Vâlcea, Braşov, Tulcea, Neamţ, Prahova sau Timiş.

Românii care vor să beneficieze de tarife naţionale la convorbirile în roaming trebuie să plătească mai mult atunci când îşi înnoiesc abonamentul.
La fel se întâmplă şi în cazul pachetelor preplătite.
Recent, cele mai mari companii de telefonie mobilă au mărit costurile pentru clienţii care vor facilităţi de roaming.
De exemplu, pentru a avea tarife naţionale şi în cazul convorbirilor din spaţiul european, cartela este mai scumpă, în medie, cu 2 euro.
În cazul abonamentelor, preţul creşte în medie cu 4 euro.
Companiile au schimbat preţurile la scurt timp după ce s-au egalizat tarifele pentru convorbirile în tot spaţiul Uniunii.
Clienţii au observat şi au făcut deja reclamaţii, însă autorităţile nu au răspunsuri, dar au început anchete.

Manualele vor fi editate numai de Editura Didactică şi Pedagogică.
Guvernul a aprobat reorganizarea acesteia în societate pe acţiuni, de interes național, cu capital integral de stat.
În premieră, ministrul Liviu Pop a accentuat necesitatea introducerii în şcoli a tuturor celor trei forme ale manualelor.
este vorba despre forma letrică, forma virtuală şi cea electronică.
El a mai adăugat că, simultan, trebuie făcută şi reevaluarea manualelor pentru clasele primare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept