Știri 12 octombrie 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 15, la Biserica Sf. Parascheva din localitatea Cumpăna, IPS Teodosie va oficia Sf. Taină a Botezului pentru 5 copii aflați în asistență maternală.
La acest lăcaș de cult au fost aduse și moaștele Sf. Ap. Andrei și ale Sf. Pantelimon, care vor rămâne spre închinare până luni, 16 octombrie.
De la ora 17.30, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica Sf. Cuv. Parascheva din Năvodari, apoi va conduce o procesiune cu Icoana și Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, pe traseul Biserica Sf. Parascheva din zona Kaufland – Strada Constanței – Biserica Bunavestire – Strada Mării – Strada Frunzelor – Strada Rândunelelor – Biserica Sf. Parascheva.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitaţiei IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi va participa la Sfânta Liturghie oficiată pe podiumul amenajat pe B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi, unde are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din România.
Duminică, ierarhul nostru va face parte din soborul de arhierei care va săvârși slujba de sfințire a picturii bisericii „Nașterea Maicii Domnului, Sfântul Proroc Ilie și Sfântul Nectarie” din Iași, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria orașului Cernavodă organizează sâmbătă o acţiune de donare de sânge în localitatea Cernavodă.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30-13.30 la Spitalul Orășenesc din localitate.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Guvernul a aprobat cadrul legal pentru cumpărarea a 2.200 de ambulanţe, într-o perioadă de 4 ani.
Achiziţia se va face în sistem centralizat prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Executivul apreciază că măsura va permite economii substanţiale, iar standardizarea echipamentelor va genera proceduri de lucru unitare în utilizarea acestora.
Decizia Guvernului a fost luată pe fondul protestelor angajaţilor de la ambulanţă, nemulţumiţi de condiţiile în care-şi desfăşoară activitatea, dar şi de faptul că aplicarea de la anul a noului Regulament de sporuri ar putea să ducă la scăderea veniturilor lor.

Numărul copiilor şi adolescenţilor obezi a crescut de zece ori în întreaga lume, în ultimele patru decenii.
Aceasta este concluzia unui studiu elaborat de Colegiul Imperial din Londra şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Definirea obezităţii este relativă şi depinde în funcţie de vârstă, fiind consideraţi copii obezi cei care depăşesc de două ori media greutăţii normale.
Spre exemplu, o fată în vârstă de şapte ani cu înălţimea de 125 de cm va fi considerată obeză la greutatea de peste 31 de kilograme.
Cele mai ridicate niveluri de obezitate infantilă din lume sunt în Insulele Polinezia şi Micronezia, situate în Oceanul Pacific.
Dintre ţările bogate, Statele Unite sunt pe primul loc la obezitate în rândul copiilor, cu circa 20%, iar în Europa Occidentală, nivelurile de obezitate infantilă variază între şapte şi zece la sută.
În urmă cu 40 de ani, 0,8% dintre copii erau obezi la nivel mondial, iar în prezent, nivelul este aproape de 7%.

Transportatorii români ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de acciza la carburanţi.
Secretarul general adjunct al Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Siegfred Mayer, susţine că transportatorii nu pot ţine pasul cu concurenţa din vestul Europei în lipsa sprijinului Guvernului.
El spune că, dacă în trecut în Codul Fiscal, exista mecanismul de recuperare cotă-parte din acciză, acum acesta nu mai este.
Discuţiile cu premierul nu au avut rezultatele scontate de transportatori, motiv pentru care aceştia anunţă proteste pe 3 noiembrie.

Guvernul a aprobat înființarea Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului.
Aceasta se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor minorilor.
Noua structură va putea primi și soluționa plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului.
Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituțiile publice reclamate.
Vor fi înființate 18 noi posturi în cadrul acestei structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru în aparatul central al Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial.

Iarna aceasta va fi ultima în care primăriile vor putea subvenţiona agentul termic pentru încălzirea populaţiei.
Reprezentanţii ANRE au anunţat că subvenţia va fi retrasă din luna aprilie a anului viitor şi că se vor acorda ajutoare financiare de încălzire doar familiilor care se înscriu în categoria de consumator vulnerabil.
Şefa Serviciului de Eficienţă Energetică din cadrul ANRE, Mirela Pleşca, a precizat că, în prezent, este în dezbatere legislaţia secundară privind noţiunea de „consumator vulnerabil”.

Bugetul alocat Programului Rabla Clasic se majorează cu aproximativ 25 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 3.800 de vouchere în plus pentru acest an.
Măsura a fost aprobată ieri de Executiv.
Totodată, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru demararea Programului RO-LA, prin care se urmărește reducerea poluării, a noxelor și a emisiilor de CO2 din atmosferă.
Concret, noul program de finanțare vizează reducerea efectelor negative pe care transporturile rutiere de marfă le produc asupra mediului, prin transferul unui segment al transportului de marfă dinspre transportul rutier către calea ferată.

Vaccinul antigripal va fi achiziționat în regim de urgență.
Este vorba despre un lot de 19.000 de doze de vaccin, iar autoritățile promit că săptămâna viitoare vaccinul va fi distribuit Direcțiilor de Sănătate Publică.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore a declarat că un milion de doze vor ajunge în țară la finele lunii.
Cantitatea de vaccin ce va ajunge la populație este dublă față de anul trecut.

Bugetarii rămân şi fără bonuri de masă de anul viitor.
De asemenea, conform proiectului legislativ, multe sporuri vor fi tăiate.
Dacă negocierile nu vor duce la un numitor comun, salariații de la stat ameninţă că vor ieşi în stradă.
În continuare se poartă discuţii pe actul normativ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept