Știri 11 octombrie 2017

Un colegiu universitar de la Oxford i-a exclus pe creștini de la un eveniment, pe motiv că religia lor este folosită ca „scuză pentru homofobie și neocolonialism”.
Acesta a interzis Uniunii Creștină, una dintre cele mai mari organizații studențești, să participe, cu un stand, la târgul anual al bobocilor.
Reprezentanții colegiului spun că prezența Uniunii Creștine la acest târg ar putea înstrăina noii studenți, în condițiile în care târgul de la Oxford se dorește a fi „un spațiu laic”.
În schimb, studenții sunt obligați să vină la seminarii LGBT.

Recalcularea pensiilor va aduce venituri mai mari doar pentru câteva procente dintre beneficiari.
Sindicaliștii spun că din această recalculare, nu vor primi pensii mai mari decât circa 200.000 dintre cei cinci milioane, ale căror pensii vor fi recalculate.
Pentru restul, dacă valoarea din recalculare va fi mai mică, se va menţine suma actuală în plată.
De asemenea, autorităţile vor să elimine cumulul pensie plus salariu, iar reprezentanţii Cartel Alfa sunt de acord, mai ales în cazul anumitor categorii de pensionari.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că aceste modificări vor fi adoptate după ce va exista şi un gir politic pentru ele, iar premierul Tudose a anunţat că procesul de recalculare va dura luni de zile.

Stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu este din nou în atenţie, după adoptarea recentă a unei directive europene, care impune un nivel de zece mii de euro.
Directiva se referă la fraudarea fondurilor europene şi mai prevede că, dacă prejudiciul depăşeşte o sută de mii de euro, fapta va fi judecată cu circumstanţe agravante.
În România s-a încercat impunerea unei limite a prejudiciului în cazul abuzului în serviciu, dar intenția a generat protestele uriașe din iarna trecută.
Experţii în drept atrag atenţia că în nici un caz nu trebuie să existe un prag financiar în cazul abuzului în serviciu.

Astăzi este ziua internaţională a fetelor.
Organizaţia Naţiunilor Unite marchează, la 11 octombrie, ziua internaţională a fetelor, instituită printr-o rezoluţie adoptată în decembrie 2011.
Sunt programate evenimente în care sunt dezbătute drepturile și provocările cu care se confruntă fetele din întreaga lume.
Beneficiind de o viață în condiții de siguranță şi educaţie, fetele pot schimba lumea atât în perioada adolescenţei, cât şi în cea a maturităţii, ca viitoare mame, mentori şi lideri politici.
Deşi în ultimii ani s-au făcut progrese în domeniu, acestea trebuie continuate.

Ministerul Transporturilor intenţionează să creeze un centru naţional de management al traficului rutier.
Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în cadrul instituţiei Ionel Minea.
Potrivit acestuia, Ministerul Transporturilor implementează, în prezent, sistemul inteligent de avertizare timpurie pentru riscurile asociate transportului rutier.
Acesta va oferi servicii de informare privind traficul rutier prin intermediul unei aplicaţii de mobil sau web îmbunătăţind siguranţa traficului şi reducând congestia acestuia.

Ghiozdanele pot deforma coloana vertebrală.
Specialiștii recomandă ca ghiozdanul să nu cântărească mai mult de 10% din greutatea copilului.
Mai multe kilograme înseamnă deformări serioase ale coloanei.
În stadii incipiente, când curbura coloanei nu depășește 30 de grade, exercițiile de kinetoterapie îi salvează pe copii, însă în alte cazuri, se poate ajunge și la intervenții chirurgicale.
În București, inspectorii școlari fac verificări, după ce o mamă s-a plâns că ghiozdanul copilului cântărește 25% din greutatea corpului.
O soluție ar fi ca autoritățile locale să doteze școlile cu dulapuri pentru manuale și elevii să le depoziteze acolo, însă școlarii au nevoie de cărți și caiete pentru teme.

Majorarea accizei la carburanți rămâne în vigoare în forma adoptată de Guvern.
Senatorii au respins ieri, în plen, raportul Comisiei, care cuprindea un amendament de eliminare a supraaccizei.
Raportul Comisiei de buget-finanțe care prevedea eliminarea supraaccizei, a fost respins în plenul Senatului, cu 57 de voturi “împotrivă” și 37 de voturi “pentru”.
Guvernul a aprobat, în ședința din 30 august, majorarea accizelor la carburanți în două etape – de la 15 septembrie și 1 octombrie.

Studenții de peste 26 de ani nu mai au gratuitate la transportul feroviar.
Uniunea Națională a Studenților din România a transmis o scrisoare deschisă premierului privind nemulțumirea față de hotărârea Guvernului de a nu mai oferi transport feroviar gratuit studenților, care au peste 26 de ani, după ce, anul universitar precedent, aceștia au beneficiat de acest drept.
Studenții cer ministerului Educației o explicație în baza căreia s-a luat această decizie, dar și un raport al impactului bugetar.
De asemenea, UNSR precizează că, potrivit datelor de pe site-ul ministerului Educației, în perioada 2009-2015, în învățătântul universitar superior, în fiecare an, aproximativ 5% dintre studenți au avut vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

Infectarea cu HIV/SIDA a partenerului a devenit legală în California.
Guvernatorul statului american California, Jerry Brown a promulgat recent un amendament la codul penal prin care se dezincriminează expunerea cu bună știință a partenerului sexual la infectarea cu virusul HIV.
Astfel, californienii care știu că sunt infectați cu HIV sau că suferă de SIDA vor primi o simplă amendă administrativă, dacă întrețin relații intime și nu comunică partenerului riscul de infecție.
Anterior, infracțiunea era pasibilă de închisoare între 3 și 8 ani, executați într-o închisoare federală.
Noile prevederi se aplică și celor care donează sânge și nu comunică instituției medicale starea lor reală.

Carnea de mici conține până la 7 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons a realizat un studiu, în cadrul căruia au fost analizate 14 produse de tip mici.
Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 1 și 7 E-uri.
Cei mai mulți aditivi au fost găsiți în produsele Agricola și Doly, iar cea mai mare cantitate de sare o conțin micii produși de Aldis, Integra și Bunea Haiducul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept