Știri 10 octombrie 2017

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății Mintale.
Aceasta a fost stabilită, în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale.
Campania din acest an are ca temă ”Sănătatea mintală la locul de muncă” și pornește de la faptul că mii de oameni cu probleme de sănătate mintală, din întreaga lume, sunt lipsiți de drepturile omului, fiind discriminați, stigmatizați, marginalizați, supuși abuzurilor emoționale și fizice de către comunitatea în care trăiesc.
La nivel mondial, milioane de oameni suferă în prezent, de afecțiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool și de droguri.

Pregătirea plajelor pentru sezonul viitor a fost întârziată.
Vântul puternic din ultima perioadă a făcut imposibilă montarea parapeţilor de stuf pe plaje, iar în lipsa lor, acelaşi fenomen a mutat nisipul pe faleză, fapt pentru care pregătirea plajelor pentru sezonul viitor a fost întârziată.
În staţiunea Mamaia, cantităţi însemnate de nisip au format dune pe faleză.
Odată cu îmbunătăţirea vremii, ABADL va începe pregătirile pentru conservarea pe timp de iarnă a plajelor.
ABADL a început cel de-al doilea proiect de extindere şi consolidare a plajelor, în valoare de 800 de milioane de lei, în două etape.

AJOFM Constanţa organizează o nouă bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi.
Evenimentul va avea loc pe 20 octombrie, în Campusul Universităţii „Ovidius” din municipiu, începând cu ora 10.00.
Se doreşte intermedierea unui dialog între agenţii economici interesaţi de forţă de muncă şi şomeri.
Până acum, şi-au confirmat participarea 14 agenţi economici, care scot la bătaie peste 740 de locuri de muncă, dintre care doar 12 pentru absolvenţii de studii superioare.

Ministerul Educației a aprobat contractul și certificatul de pregătire practică pentru elevii din învățământul dual.
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul săptămânii trecute.
Astfel, contractul se încheie între unitatea de învățământ, operatorul economic partener de practică și elevul sau părintele acestuia.
Documentul reglementează statutul practicantului, drepturile și obligațiile acestuia, modul de evaluare a stagiului, precum și drepturile și obligațiile partenerilor de practică și ale unității de învățământ.
Ministerul Educației spune că rezultatele evaluării activității realizate în timpul pregătirii practice se consemnează într-un certificat, care va fi inclus în portofoliul individual al elevului.

Recuperarea taxei auto şi a timbrului de mediu poate fi făcută şi fără dovada plăţii.
Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată, vor fi reglementate situaţiile specifice în operaţiunea de restituire a sumelor achitate către Fondul pentru mediu.
Noile prevederi vin în sprijinul persoanelor îndreptăţite să li se restituie sumele achitate către Fondul pentru mediu, dar care se află în imposibilitatea de a anexa dovada plăţii acestora, în copie sau original.
În cazul în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plăţii, ANAF va verifica existenţa acestui document în baza de date.

Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Județean Constanța va fi reabilitată.
Noua secţie va avea locuri suficiente pentru terapie intensivă, dar şi pentru prematuri, iar copiii vor fi îngrijiţi în încăperi sterile şi sigure.
Totodată, sistemul performant de climatizare şi tratare a aerului va asigura sterilitatea necesară.
La ora actuală, secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul SCJU este singura secţie care îngrijeşte în regim de terapie intensivă copiii nou-născuţi prematur sau cu afecţiuni medicale, din zona de sud-est a României.

Astăzi este marcată pentru prima dată Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti.
Este o zi în care sunt promovate produsele obţinute pe teritoriul ţării noastre din materii prime de bază provenite de la producători autohtoni.
De asemenea, se dorește îmbunătățirea statutului producătorului român în lanțul alimentar scurt și încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone și de produse tradiționale.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 2 mai 2017, în calitate de primă Cameră sesizată, și de Camera Deputaților la 13 iunie 2017, aceasta având rol decizional.

Românii din diaspora vor să investească acasă.
Mai mult de jumătate dintre românii emigraţi intenţionează să se întoarcă în ţară, conform rezultatelor unui studiu despre diaspora românească.
56% dintre românii plecaţi vor să investească în România, mai ales în turism şi agricultură, însă au reticenţe din cauza corupţiei şi a birocraţiei.
În cazul românilor care nu vor să se întoarcă în ţară, 82% declară că principalul motiv este corupţia şi 70%, clasa politică.

Comisia pentru constituționalitate din Senat a dat aviz favorabil proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie.
Aceasta a avut în vedere, în principal, două prevederi din Constituție: articolul 34, care prevede că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice și articolul 53, care spune că exercițiul drepturilor individuale poate fi restrâns prin lege, pentru apărarea sănătății publice.
Președintele Comisiei, senatorul Ionuț Sibinescu a declarat că membrii Comisiei nu au considerat că proiectul propus de Guvern ar încălca legea fundamentală a țării.

Medicii avertizează că medicația inhalatorie pentru copii este periculoasă, fără recomandarea specialiștilor.
Pe lângă consumul de antibiotice, de câţiva ani, medicii se plâng de o adevărată “epidemie”de medicaţie inhalatorie, care face mai mult rău decât bine.
Cei mai mulţi părinți nu ştiu că îşi expun astfel copiii la pericole.
Un studiu recent făcut pe un eşantion de 1500 de părinţi arată că peste 90 la sută dintre aceştia au folosit pentru copiii lor medicaţie inhalatorie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept