Știri 9 octombrie 2017

Proiectul școlar „România în sărbătoare” debutează astăzi.
Evenimentul va începe la orele 16.00, la Liceul Teoretic „Traian” și este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, și Asociația „Casa Mării Negre”.
Proiectul este pus sub egida împlinirii, în 2018, a 140 de ani de la recunoașterea independenței de stat a României față de Imperiul Otoman și revenirea Dobrogei la Patria Mamă, dar și a centenarului Marii Uniri.
El se va desfășura în școli și licee din județul Constanța, pe parcursul anului școlar 2017-2018, în două etape.
Astfel, în primul semestru vor avea loc activități închinate împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă în urma Războiului de Independență, iar în al doilea semestru se vor desfășura activități dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.
Activitățile din primul semestru vor cuprinde dezbateri în școli cu participarea unor colaboratori – invitați speciali, Concursuri: de fotografie, de desene și de eseuri, dar și excursii la principalele obiective culturale din Dobrogea.

Lactatele şi produsele de panificaţie vor fi analizate de Asociaţia Consumatorilor.
După ce a anunţat că 40% din semipreparatele din carne vândute în România sunt neconforme, Asociaţia Consumatorilor – Infocons va supune analizelor de laborator şi produsele lactate şi de panificaţie.
Este pentru prima dată, în ultimii 27 de ani, când se va face o astfel de evaluare, pe o gamă atât de largă de produse.
Preşedintele Infocons, Sorin Mierlea, a explicat că deşi a transmis rezultatele către ANSVSA, Ministerul Agriculturii şi ANPC nu a primit nici un răspuns oficial.

RADET Constanța începe de astăzi probele la instalațiile de încălzire.
Regia roagă consumatorii să își ia măsurile necesare pentru a preveni eventualele inundații în apartamente, mai ales acolo unde s-au executat lucrări pe timpul verii.
Totodată, Parlamentul pregăteşte interzicerea debranşării de la sistemul centralizat de încălzire.
Pentru a se evita pierderile provocate de debranşările masive de la sistemul centralizat, primăriile au propus introducerea unor zone unitare de încălzire, în care, practic, oamenilor le va fi interzis să se debranşeze.

Ministerul Educației a finalizat procedura de încărcare pe platforma manuale.edu.ro a versiunilor electronice aferente manualelor școlare pentru 11 materii de clasa a V-a.
Titlurile publicate vizează următoarele discipline: Matematică, Limba și literatura română, Limba engleză, Limba franceză, Limba germană, Biologie, Educație socială, Geografie, Educație plastică, Educație muzicală, Consiliere și dezvoltare personală.
În această săptămână, cadrele didactice își vor exprima opțiunile pentru aceste manuale, urmând ca pe baza acestora Ministerul Educației să încheie contracte cu editurile furnizoare.

Sistemul de educaţie din România nu este pregătit să evite şi să gestioneze situaţiile de bullying.
Așa atrag atenţia profesorii din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Potrivit unui studiu al Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, în şcolile româneşti trei din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi, ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar unul din patru copii a fost umilit în faţa colegilor.
Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, spune că, în acest moment, în şcolile din România, sunt doar 1.900 de consilieri, adică unul pentru 800 de elevi.
El afirmă că ar trebui ca un consilier şcolar să se ocupe de cel mult 400 de elevi.

Turbulențele din timpul zborurilor se vor înmulți în următoarele decenii.
Zborurile comerciale se vor confrunta cu de trei ori mai multe turbulențe în următoarele decenii, din cauza încălzirii globale, potrivit concluziilor unui studiu recent efectuat în Marea Britanie.
Pe unele rute populare, cum ar fi zborurile transatlantice, cazurile de turbulențe se vor înmulți cu 180%, în timp ce în Europa rata de înmulțire a unor astfel de evenimente va crește cu 160%.
Echipa de cercetători a făcut apel la îmbunătățirea sistemelor de prognoză care ar permite personalului de la bordul aeronavelor să îi avertizeze din timp pe pasageri să își ocupe locurile și să își lege centurile.

Mai multe categorii de bugetari ar putea rămâne fără pensiile speciale.
Potrivit unui document înaintat la Senat spre dezbatere, ar putea rămâne fără pensii speciale personalul aeronautic care beneficiază acum de pensii de serviciu, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parlamentarii.
De asemenea, pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor nu vor putea fi mai mari decât salariul de bază brut lunar din ultima lună de activitate înainte de pensionare.
184.000 de persoane beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6.6 miliarde de lei în 2017.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept