Știri 6 octombrie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți biserica Sf. Cuv. Ioan Iacob Hozevitul din incinta Grup Social Ceres, în localitatea Mihail Kogălniceanu.
Slujba de sfințire mare a lăcașului de cult va avea loc duminică, de la ora 7.30, cu prilejul încheierii lucrărilor, urmată de Sf. Liturghie.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 26 februarie 2012, iar pictura este în stil fresco.
Credincioșii se vor putea închina icoanei Maicii Domnului Odighitria adusă de la biserica Sf. Nectarie din Constanța, care va rămâne spre închinare până marți.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ieri prin vot secret ca Episcop al Hușilor, pe Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
Pe ordinea de zi a ședinței de lucru a Sfântului Sinod s-au aflat: trecerea în rândul sfinților a Mitropolitului Iosif Naniescu și a mireanului Gheorghe Lazăr, dar și înscrierea în calendarul Bisericii noastre a Sfântului Neofit Zăvorâtul din Biserica Ciprului.
De asemenea au fost aprobate textul Acatistului Sfinților Mucenici Donat, Romul, Silvan și Venust și organizarea concursului național cu tema „Unirea: libertate și unitate” în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Sf. Sinod a aprobat, totodată, propunerea Înaltpreasfințitului Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale și Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, de înființare a unui post de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, dar și a unui post de arhiereu-vicar la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la
solicitarea Preasfințitului Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei.

ANM a emis o avertizare cod portocaliu de ploi abundente și vânt puternic pentru mai multe județe printre care și Constanța.
Aceasta va intra în vigoare mâine dimineață, la ora 9 și este valabilă până duminică la ora 15.
Astfel, în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov și Municipiul București, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea ploile vor fi temporar abundente și se vor cumula cantități de apă importante, în general între 40 și 60 l/mp, iar pe arii restrânse peste 80…90 l/mp.
Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși local 60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de mâine în Dobrogea vântul va sufla cu putere, cu peste 80…90 km/h.

Guvernul a înfiinţat Ro-Alert, un sistem ce anunţă cetăţenii care se află într-o zonă de pericol, în timp real, prin mesaje pe telefoanele mobile.
Acesta va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase.
Sisteme similare și-au dovedit eficiența în SUA, Olanda, Lituania, Franța, Germania și Belgia.

În municipiul Constanţa a fost introdus un nou sistem de taxare a parcării: plata prin SMS.
Noua metodă se aplică doar în zona centrală, pe bulevardul Tomis între bulevardul Mamaia şi strada Ştefan cel Mare şi în parcarea de la Sala Sporturilor.
Tarifele de parcare au fost majorate cu aproximativ 20%, dar noul sistem permite achitarea unor abonamente în valoare 90 de lei/săptămână sau 225 de lei/lună.

Pungile de transport din plastic subţire și foarte subţire cu mâner vor fi interzise pe piață, de la 1 iulie 2018.
Așa prevede un proiect de lege aprobat ieri de Guvern.
Potrivit Guvernului, în România, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deşeuri, care conduc la poluarea mediului si agravează problema deşeurilor abandonate inclusiv în corpurile de apă, ameninţând biodiversitatea ecosistemelor acvatice.

Parlamentul European a aprobat un text prin se înfiinţează Parchetul European.
Instituţia va urmări fraudele cu fonduri structurale europene și va avea competențe în depistarea fraudelor transfrontaliere cu TVA, pentru sume mai mari de 10 milioane de euro.
20 de țări membre printre care şi România vor coopera în cadrul noii instanţe independente antifraudă.
Proiectul nu prevede înființarea de tribunale penale europene: când magistrații își vor încheia investigațiile, ei vor trebui să-i trimită pe suspecți în fața instanţelor naționale.
În Europa, cel puțin 50 miliarde de euro sunt fraudate, anual, din taxa pe valoarea adăugată.

Familiile din România cheltuiesc lunar aproximativ 150 de lei pentru alimentele cu care îşi trimit copiii la şcoală sau la grădiniţă.
În alte ţări europene investiţiile lunare de pe acest segment sunt cu până la 5-6 ori mai mari, conform unui studiu realizat de o companie alimentară.
În viziunea realizatorilor studiului, părinţii ar trebui să evite să le cumpere copiilor snack-uri sau dulciuri procesate care conţin coloranţi, conservanţi, sulfiţi, amplificatori de gust, să aleagă alimente bogate în fibre şi proteine.

Bisericile maramureşene aflate în patrimoniul UNESCO, dar şi alte biserici din lemn sau piatră considerate valoare de patrimoniu naţional vor fi promovate în spaţiul public pe site-ul www.bisericimaramures.eu.
Anunțul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.
Lansarea site-ului face parte din proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, având scopul punerii în valoare a bisericilor de lemn din Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Budeşti, Călineşti, Copalnic-Mănăştur, Deseşti, Ocna Şugatag, Poienile Izei, Remetea Chioarului, Rozavlea și Săcălăşeni.

Proiectul școlar „România în sărbătoare” va debuta luni, 9 octombrie.
Evenimentul va începe la orele 16.00, la Liceul Teoretic „Traian” și este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, și Asociația „Casa Mării Negre”.
Proiectul este pus sub egida împlinirii, în 2018, a 140 de ani de la recunoașterea independenței de stat a României față de Imperiul Otoman și revenirea Dobrogei la Patria Mamă, dar și a centenarului Marii Uniri.
El se va desfășura în școli și licee din județul Constanța, pe parcursul anului școlar 2017-2018, în două etape.
Astfel, în primul semestru vor avea loc activități închinate împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă în urma Războiului de Independență, iar în al doilea semestru se vor desfășura activități dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.
Activitățile din primul semestru vor cuprinde dezbateri în școli cu participarea unor colaboratori – invitați speciali, Concursuri: de fotografie, de desene și de eseuri, dar și excursii la principalele obiective culturale din Dobrogea.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul” din Constanța a marcat Ziua Mondială a Educației prin activități din cadrul educației religioase.
Astfel, marile personalități ale Bisericii Ortodoxe Române care, în pofida regimului totalitar comunist, au reușit să promoveze valorile credinței ortodoxe au fost evocate în cadrul unei dezbateri.
De asemenea, spectacolul intitulat „Dreptul la educație”, a cuprins momente de recitare pregătite de elevii seminariști din cadrul Cercului Teatral-Artistic, coordonat de prof. dr. Carmen Ciornea, respectiv piese pregătite de grupul psaltic al Seminarului, sub îndrumarea prof. Marian Bostan, dar și de corul de muzică liniară, instruit de pr. prof. Adrian Clinciu.
Scopul concursului „Educație și educatori”, derulat sub îndrumarea prof. Doina Girel, a fost acela de a prezenta aspecte semnificative ale dreptului la educație și de a evidenția importanța educației pentru viitorul lor.
În încheiere, Directorul Seminarului, pr. prof. dr. Ilie Petre, a arătat că „în dezvoltarea unei educații autentice pentru viață este esențial dialogul între Biserică, Familie și Școală.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept