Știri 4 octombrie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți biserica Sf. Cuv. Ioan Iacob Hozevitul din incinta Grup Social Ceres, în localitatea Mihail Kogălniceanu.
Slujba de sfințire mare a lăcașului de cult va avea loc duminică, de la ora 7.30, cu prilejul încheierii lucrărilor, urmată de Sf. Liturghie.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 26 februarie 2012, iar pictura este în stil fresco.

Constănțenii sunt invitați la o conferință pe tema referendumului pentru Constituție.
Aceasta va avea loc astăzi, de la orele 16.00, la Casa de Cultură din Constanța iar tema este Familia – valori și implicații.
Vor lua cuvântul Doctorul Pavel Chirilă, purtătoarea de cuvânt a Coaliției pentru Familie, avocat Ana Corina Săcrieru și reprezentanți ai Facultăților de Teologie, Drept și Psihologie.
Evenimentul este organizat de Coaliția pentru Familie, Universitatea Ovidius din Constanța și Federația sindicatelor portuare din Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Expoziţia de pictură și sculptură „Grădina cu îngeri” va fi vernisată astăzi la Muzeul de Artă din Constanţa.
Aceasta este semnată de artista bucureșteancă Silvia Radu, iar lucrările vor rămâne la Constanţa până la sfârşitul acestei luni.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17.00, în prezența artistei, considerată de critici ca fiind una dintre figurile reprezentative ale artei contemporane româneşti.
Potrivit directorului muzeului, Doina Păuleanu, Silvia Radu este un om a cărui credință s-a materializat printr-o serie de donații pentru mai multe biserici din Constanța.
În 2014, expoziția Gradina cu îngeri a fost prezentată la Paris, apoi a ajuns în sălile de expoziţie din Lisabona şi Bruxelles.
La vernisaj va fi prezent și Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Astăzi este Ziua mondială a zâmbetului.
Aceasta a fost iniţiată în anul 1963 de către americanul Harvey Ball, creatorul imaginii ‘feţei zâmbitoare’.
Marcată pentru prima dată în 1999, în oraşul natal al americanului, ea a continuat să fie aniversată în anii următori şi a devenit cunoscută în întreaga lume.
În numeroase oraşe din Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud se organizează manifestări ce includ spectacole cu clovni, picturi pe faţă sau prezentări de poveşti.
Tot astăzi este și Ziua internațională a animalelor.
Aceasta a fost proclamată oficial de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor în anul 1931, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența.
Instituirea acestei Zile a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscută situația speciilor de animale aflate în pericol de dispariție.
Această zi este totodată, o ocazie specială de a celebra dragostea și respectul oamenilor față de animale prin activități speciale care să evidențieze importanța lor în lume.

ANRE a amânat decizia de majorare a prețului gazelor pentru consumatorii casnici până la aprobarea în Parlament a ordonanţei de urgenţă.
Majorarea va intra în vigoare de la 1 noiembrie.
Anunţul a fost făcut de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
Acesta susţine că decizia amânării a fost luată, întrucât vor fi operate modificări ce vor avea impact major și asupra prețului final al gazelor pentru consumatorii casnici.

Taxa de salubrizare pentru constănţeni ar putea să crească.
Declaraţia a fost făcută la finalul Şedinţei Consiliului Municipal Constanţa, de către primarul Decebal Făgădău.
El a explicat că suma dată de fiecare cetățean, de 10 bani pe zi, este insuficientă pentru operațiunea de colectare a deșeurilor și că nu va putea fi subvenționată la acest nivel taxa de salubrizare.
Consilierii constănţeni au votat ieri, proiectul de hotărâre, privind aprobarea încheierii tranzacţiei judiciare dintre Primăria Constanţa şi Societatea Polaris, aflate pe rolul Curţii de Apel Iaşi.

În județele Constanța și Tulcea vor fi refăcute sisteme și canale de aducțiune.
Acest lucru va fi posibil prin Programul Național de Reabiliatre a Irigațiilor, iar prin înființarea unor noi organizații ale utilizatorilor de apă, se pot accesa fonduri europene.
Cu 30 de ani în urmă, în județele Constanța și Tulcea erau irigate 500.000 de hectare de teren agricol, după 1989, suprafața irigată a ajuns la 370.000 de hectare, iar în anul 2000 a scăzut la 45.000.
În prezent, doar 12.000 de hectare sunt irigate în Dobrogea.

Autorităţile lucrează la stabilirea unei taxe de poluare pentru maşinile cu normă de poluare mică şi emisii mari de bioxid de carbon.
Decizia a fost luată întrucât numărul înmatriculărilor de astfel de autoturisme s-a dublat faţă de anul trecut.
Ministrul Graţiela Gavrilescu a spus că la stabilirea cuantumului acestei taxe se va ţine cont de capacitatea cilindrică a autovehiculului, de norma de poluare şi de emisiile de bioxid de carbon.
Ministrul Mediului a precizat însă că nu există încă o formă finală a acestei taxe de poluare şi că nu poate avansa o dată de la care va fi aplicată, având în vedere că se doreşte ca măsura să fie dezbătută cu toţi factorii implicaţi.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria orașului Negru-Vodă organizează sâmbătă o acţiune de donare de sânge în localitatea Negru-Vodă.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30-13.30 la Clubul Pensionarilor din localitate.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Programul Start-up Nation va continua şi anul viitor.
Dacă sunt mici start-up-uri interesate, inclusiv din Germania, acestea se pot înscrie pentru finanţare, a declarat ministrul pentru mediul de afaceri, Ilan Laufer.
Grantul maxim este de 200.000 lei, iar programul are la dispoziţie 1,713 miliarde lei.
Potrivit ministrului, mai mult de 75% dintre cei care au aplicat pentru Start-up Nation sunt tineri absolvenţi, iar 45% sunt femei.

Un nou punct de trecere a frontierei cu Bulgaria, Lipnița-Kainargea a fost inaugurat ieri.
Inaugurarea a fost așteptată de multă vreme atât de localnici, cât și de cei care trebuie să tranziteze zona.
Premierul Mihai Tudose a participat, împreună cu omologul său bulgar, Boiko Borisov, la ceremonia de inaugurare.
Deschiderea noului punct de frontieră a fost prevăzută într-o hotărâre de guvern din 2012, însă a durat 5 ani pentru a fi făcute toate amenajările necesare, în conformitate cu cerinţele Schengen.

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare s-ar putea pensiona mai devreme cu doi ani, fără penalizare.
Așa prevede o iniţiativă legislativă adoptată de senatori.
Sunt vizate persoanele care au locuit în zonele cu risc mare de poluare, între acestea, Baia Mare, Copşa Mică, Târgu Mureş, Valea Jiului, municipiul Hunedoara, Reşiţa sau Călan.
Iniţiativa aparţine senatorului Carmen Hărău, iar Senatul este primă cameră sesizată.

Coaliția pentru Familie a trimis o scrisoare deschisă către președintele Senatului.
Aceasta solicită ca președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu să ia act de sfidarea fără precedent în istoria recentă a României cu care clasa politică și autoritățile tratează inițiativa a 3 milioane de români, avizată de CCR.
Coaliția spune că singura soluție pentru remedierea acestei desconsiderări grave a voinței juridice a poporului român este punerea de urgență pe ordinea de zi a Senatului a inițiativei cetățenești, urmată imediat de legea privind stabilirea datei referendumului.
Coaliția pentru Familie a conchis că orice altă amânare reprezintă un atac de maximă gravitate la adresa democrației, voinței populare și ordinii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept