Știri 3 octombrie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul.
Acesta s-a născut în Atena şi a fost unul dintre oamenii înţelepţi ai Areopagului.
Totodată, sfântul Dionisie este autorul uneia dintre cele mai importante lucrări despre ierarhiile cereşti ale îngerilor.
A studiat în Egipt, a fost căsătorit, iar la vârsta de 25 de ani a devenit conducător al oraşului Atena.
Când Sfântul Apostol Pavel a ajuns în Atena, în anul 51 d.Hr., Dionisie a auzit cuvintele sale şi a luat aminte la ele.
S-a botezat şi i-a urmat lui Pavel timp de trei ani, după care Pavel l-a aşezat episcop în Atena.
Sfântul Dionisie a dorit să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu şi în alte ţări, fapt pentru care a suferit multe chinuri. În timpul celei de-a doua persecuţii împotriva creştinilor, începută de împăratul Domiţian, Dionisie a fost prins împreună cu episcopul Luchian, preotul Rustic şi cu diaconul Elefterie.
Ei şi-au mărturisit credinţa creştină cu mult curaj şi au primit moarte martirică.

Elevii vor avea liber de la şcoală, joi.
Ministerul Educaţiei a decis ca pe data de 5 octombrie, când este sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei, cursurile să fie suspendate.
Potrivit unui ordin al ministrului, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor decide cum vor marca această zi, conform planificărilor de la nivelul fiecărei şcoli.

Ministerul Educaţiei anunţă că au fost semnate acorduri-cadru de tipărire de manuale pentru încă 10 discipline de clasa a V-a.
Printre acestea se numără Limba şi literatura română, Limba engleză, Biologie, Educaţie socială, Geografie, Educaţie plastică și Educaţie muzicală.
Semnarea acestor documente survine în urma rezoluţiilor formulate de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor pe tema contestaţiilor depuse de editurile care au luat parte la licitaţia organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare în cursul acestui an.
Manualele şcolare pentru cele zece discipline se adaugă celor aprobate în lunile august şi septembrie pentru alte 12 discipline.

Părinţii şi profesorii din România se opun lecţiilor digitale şi utilizării tabletelor în şcoli.
Principalul motiv este că acestea afectează negativ dezvoltarea copiilor, iar o alternativă ar fi manualele cu jocuri interactive şi ilustraţii făcute chiar de copii.
Concluziile au fost prezentate în cadrul unei conferințe la care au participat reprezentanți ai Asociaţiei Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă, Asociaţiei Dascălilor Români şi ai Asociaţiei Părinţilor şi Profesorilor „Grigorie Palama”.
Potrivit biofizicianului Virgiliu Gheorghe, folosirea excesivă a telefonului sau tabletei afectează calitatea somnului, dar şi a digestiei.
În acest context, specialistul a afirmat că dezvoltarea mediului digital se va dovedi, în următorii câţiva ani, a fi unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria şcolii moderne româneşti.

România și Ungaria resping legea educației adoptată de Ucraina.
Ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu a discutat cu omologul său maghiar Péter Szijjártó, situaţia creată pentru minorităţile celor două ţări din Ucraina, în urma adoptării Legii Învăţământului din această ţară.
Péter Szijjártó a acuzat Ucraina că a procedat incorect faţă de minorităţile română şi maghiară.
La rândul său, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a reafirmat convingerea sa că orice reformă din domeniul educaţiei nu ar trebui să aducă atingere drepturilor minorităţilor.

Autorităţile nu au intenţia de a egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor în noua lege a pensiilor.
Aceasta deoarece în România nu există acelaşi standard şi aceeaşi medie de viaţă ca în Uniunea Europeană, unde tendinţa de ieşire la pensie este spre 70 de ani, a declarat ministrul muncii, Olguţa Vasilescu.
Ea a mai anunţat că actualele pensii minime vor trece ca prestaţii sociale în noua lege şi se vor mări de la 520 de lei la 640 de lei anul viitor.

Patriarhul României le cere bisericilor să sprijine studenţii săraci.
În mesajul său de binecuvântare la începutul anului universitar, Patriarhul spune că “o investiţie înţeleaptă în educaţie și în formarea academică și profesională nu este doar un gest de generozitate, ci mai ales un act de responsabilitate pentru prezentul și viitorul țării noastre”.
El a mai spus că este necesar ca paraclisele universitare si bisericile de parohie, pe lângă rugăciunile pentru studenţi, săvârşite la începutul de an universitar și în timpul examenelor, să cultive și ajutorarea spirituală și materială a studenţilor care provin din familii cu situaţie materială modestă.

Primul centru de asistență socială pentru mame în criză de sarcină a fost inaugurat duminică la București.
Acesta se numește Sf. Alexandra Împărăteasa.
Evenimentul s-a deschis cu slujba de sfințire a așezământului social, așezământ care reprezintă o premieră în București în privința serviciilor oferite în primul rând femeilor însărcinate aflate în dificultate.
În București, conform statisticilor oficiale, o mamă din patru își avortează în mod voluntar copilul.
Astfel, potrivit părintelui consilier Ionuț Iordăchescu, din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, centrul vine în întâmpinarea rezolvării acestor mari probleme, desfășurând în același timp o activitate misionară, pe lângă serviciile de specialitate, consiliere psihologică, socială și alte forme de sprijin pentru mamele însărcinate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept