Știri 2 octombrie 2017

Constănțenii sunt invitați la o conferință pe tema referendumului pentru Constituție.
Aceasta va avea loc miercuri, de la orele 16.00, la Casa de Cultură din Constanța iar tema este Familia – valori și implicații.
Vor lua cuvântul Doctorul Pavel Chirilă, purtătoarea de cuvânt a Coaliției pentru Familie, avocat Ana Corina Săcrieru și reprezentanți ai Facultăților de Teologie, Drept și Psihologie.
Evenimentul este organizat de Coaliția pentru Familie, Universitatea Ovidius din Constanța și Federația sindicatelor portuare din Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Astăzi este Ziua Internațională a Non-Violenței.
Aceasta a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2007 și aniversează nașterea lui Mahatma Gandhi, părintele mișcării de independență a Indiei și unul dintre filosofii de frunte ai curentului non-violenței.
Prin această decizie, ONU susține soluționarea pașnică a disputelor și respectul reciproc între culturi, religii și oameni.

Programul „Rabla Clasic” va fi suplimentat cu 25 milioane de lei.
Acest lucru înseamnă un plus de 4.000 de prime de casare, a anunţat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.
Ea a mai spus că până la sfârşitul anului, vor fi cumpărate de români aproximativ 25.000 de maşini noi.
În acelaşi timp, a fost prelungit şi termenul de depunere a dosarelor, tot până la data de 31 decembrie pentru persoanele fizice.

Președintele Klaus Iohannis va deschide noul an universitar la Constanța.
Acesta va participa, astăzi de la ora 11.00, alături de studenții și profesorii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” la festivitatea de deschidere a noului an universitar, în Piața Ovidiu.
Ceremonia este organizată de către cele trei instituții de învățământ superior de stat din Constanța – Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Universitatea „Ovidius” și Universitatea Maritimă Constanța – în colaborare cu Primăria.
Evenimentul este dedicat memoriei poetului roman Publius Ovidius Naso, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 2.000 de ani.

Facturile la energie electrică și gaze, precum și prețul carburanților la pompă s-au majorat din nou de ieri.
Astfel, s-a produs un val de scumpiri pentru cele mai multe produse și servicii, în special pentru alimente, toate acestea concomitent cu creșterea ratelor la bănci.
În ceea ce privește prețul energiei electrice, ANRE a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 3 bani/kWh.
Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat, că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.
În plus, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 16 bani pe litru de la 15 septembrie, iar o creștere similară a avut loc ieri.
De asemenea, este de aşteptat ca majorarea preţurilor la alimente să fie între 4 şi 6%.

Medicamentele ieftine vor fi retrase de pe piață.
Producătorii autohtoni de medicamente spun că acesta este efectul pe care îl va avea majorarea preţurilor la gaze naturale şi combustibili.
În final, cumpărătorii vor fi nevoiţi să cumpere de pe piaţă produsele similare care sunt mai scumpe.
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente generice din România, Laurenţiu Mihai spune că situaţia este deja foarte gravă, deoarece producătorii de medicamente nu mai au resurse să suporte încă o creştere a costurilor de producţie.

Austria a interzis purtarea vălului islamic în public.
Interdicția face parte din „legea integrării” votată în luna mai de parlamentul de la Viena.
Conform noii legi, persoanele care vor fi oprite de poliție și vor refuza să-și dea jos vălul integral vor fi sancționate cu o amendă de 150 de euro.
Guvernul afirmă că noua lege ajută la păstrarea valorilor austriece și promovează integrarea.

Consiliul de Securitate al ONU va investiga genocidul împotriva creștinilor.
Acesta a adoptat în unanimitate o rezoluție care sprijină Irakul în urmărirea penală a membrilor ISIS pentru crimele comise împotriva minorităților religioase din regiune.
Organizația teroristă a comis acte de genocid împotriva creștinilor, Yazidi și a altor minorități religioase.
Experții în domeniul drepturilor omului subliniază importanța pentru echipa de investigații de a colabora nu numai cu organizațiile guvernamentale, ci și cu ONG-urile.
Mai mult, consilierul special ar trebui să aibă o bază fermă în dreptul internațional pentru a se asigura că categoriile potrivite sunt folosite pentru atrocitățile comise.

Pompierii pot închide pe loc orice clădire care nu are autorizație de securitate la incendiu.
De ieri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă poate aplica amenzi de până la 50.000 de lei, iar secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a avertizat că nu se va mai admite nicio amânare.
În cazul incendiului de sâmbătă dimineaţa de la căminul de bătrâni din Bucureşti, ISU a descoperit că proprietarii azilului nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu, deşi căminul funcţiona de mai mulţi ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept