Știri 28 septembrie 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti duminică Acoperământul Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși mâine, de la orele 21.45, Taina Sf. Maslu, urmată de Sfânta Liturghie, la mănăstirea Călugăreni (situată în apropierea comunei Pantelimon, jud. Constanța), care își va serba hramul.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, jud. Suceava, așezământ monahal care își serbează hramul.

Muzeul „Rugul aprins” de la Mănăstirea Antim din București a fost reorganizat în fosta chilie a ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor.
Inițiativa aparține Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Părintele Daniil Sandu Tudor este promotorul mişcării de revigorare spirituală cu aceeași denumire, „Rugul aprins”.
Muzeul cuprinde câteva însemnări, manuscrise ale părintelui Daniil Sandu Tudor, o serie de exemplare din cărţile acestuia cu dedicaţii şi semnături de la diferite personalităţi ale vremii, dar şi lucrări monografice.
Noul muzeu a fost binecuvântat şi inaugurat în ziua de 11 iunie 2017, la Duminica Tuturor Sfinţilor, hramul istoric al Mănăstirii Antim.

Premierul a cerut Ministerului Educaţiei să înceapă demersurile pentru realizarea manualelor pentru anul viitor.
Mihai Tudose a solicitat, totodată, găsirea de soluţii pentru ca licitaţiile şi contestaţiile să nu mai întârzie prezenţa manualelor pe băncile elevilor.
Secretarul de stat din Ministerul Educației a declarat că se lucrează la ordonanţa de urgenţă prin care Editura Didactică şi Pedagogică va gestiona activitatea de editare a manualelor.
El a mai spus că proiectul Legii Manualului Şcolar a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Guvernul a aprobat un memorandum pe tema redresării activităţii Poştei Române.
Documentul cuprinde un set de măsuri, precum creşterea veniturilor prin diversificarea produselor şi serviciilor, renegocierea contractelor existente cu agenţii economici şi utilizarea eficientă a fondurilor anuale primite de la Uniunea Poştală Universală.
Planul se întinde pe 5 ani şi vine în completarea majorării capitalului social al companiei, proces care se află în desfăşurare.

Conducerea Băncii Naţionale a României a dat asigurări că nicio bancă din ţară nu se află în pragul falimentului.
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a explicat că mecanismele economice şi legislaţia actuală protejează economiile populaţiei în limita a 100.000 de euro, iar capitalul acestor instituţii financiare este suficient întrucât a crescut nivelul depozitelor în raport cu creditarea.
Declaraţiile vin după ce preşedintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, i-a făcut o solicitare în acest sens guvernatorului Mugur Isărescu pentru a lămuri situaţia băncilor din România, despre care s-a spus în mai multe rânduri că ar înregistra probleme financiare.

Benzina şi motorina se scumpesc din nou.
Preţul internaţional al ţiţeiului creşte, iar pe 1 octombrie se aplică şi întreaga supraacciză la pompă.
Pe bursa din Londra cotaţia ţiţeiului a urcat la maximul din ultimii 2 ani şi este cu 13% mai mare decât la începutul lunii.
Septembrie a venit cu mai multe majorări, dar cea mai semnificativă a fost determinată de supraacciză.
Pe 15 septembrie s-au adăugat câte 9 bani pe litrul de benzină.

Bugetarii din administraţie şi personalul contractual vor avea anul viitor sporuri consistente.
Ministerul Dezvoltării a publicat proiect care stabilește ce fel de sporuri primesc angajaţii din administrația publică centrală şi unităţile teritoriale.
Potrivit proiectului, sporurile se acordă dacă există factori nocivi şi în funcție de mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului, intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori.
Astfel, angajaţii din administraţia publică şi personalul contractual vor beneficia de spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare – între 5 şi 15%.

Avizul pentru siguranța la incendiu este obligatoriu de la 1 octombrie.
Noul proiect prevede, printre altele, obligativitatea ca firmele de construcții să folosească materiale mai rezistente la foc. Patronii și administratorii nu trebuie să aștepte, însă, noua lege. Ei sunt obligați ca, până la 1 octombrie, să obțină autorizația de securitate la incendii.
Pot fi sancționați inclusiv directorii sau administratorii clădirilor, în nume propriu, iar valoarea unei amenzi ajunge și la 50 de mii de lei.
Inspectorii de prevenire ar putea da mai multe amenzi, pentru că au fost depuse doar 23 de mii de cereri pentru autorizații și avize și doar cincii mii au reușit să le obțină.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre propune înfiinţarea unei poliţii turistice pentru fiecare staţiune, desprinsă din rândul poliţiei locale.
Noua structură va putea sancţiona acţiunile non-conforme şi comportamentul turiştilor care nu respectă recomandările specifice sau generale precum indicaţiile salvamarilor sau ale salvamontiştilor.
Ministrul a declarat că trebuie avută o discuţie cu asociaţiile municipiilor, oraşelor și comunelor, dacă pot înfiinţa Poliția Turistică.

Toate contractele de muncă ale românilor vor fi schimbate de anul viitor.
Decizia Guvernului vine ca urmare a schimbării sistemului de contribuții către stat.
Lia Olguța Vasilescu a precizat că în momentul de față există numeroase firme care opresc contribuțiile din salariile angajatului, însă nu le mai transferă către stat, prejudiciind astfel atât Statul Român cât și angajații, care rămân cu contribuțiile la sănătate sau la pensii neplătite.
De asemenea, Ministrul Muncii a subliniat faptul că măsurile care urmează să fie implementate de la 1 ianuarie, vor aduce o creștere ușoară a salariului net.
Contribuțiile către stat o să scadă de la 39,25 la 35%, angajații urmând să primească salarii nete cu 4% mai mari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept