Știri 27 septembrie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Originar din localitatea Iviria, din Georgia, a fost luat în tinereţe rob la turci şi adus la Constantinopol.
Aici a fost răscumpărat de Patriarhia Ecumenică şi a învăţat pictura, sculptura şi broderia în lemn, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă.
În jurul anilor 1690 a fost adus în Ţara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, unde a fost tuns în monahism şi hirotonit ieromonah.
A condus o perioadă tipografia din Bucureşti şi a înfiinţat o altă tipografie la mânăstirea Snagov, timp în care a tipărit 63 de cărţi, printre care un important volum de Didahii şi Predici.
Datorită aleselor sale calităţi morale şi intelectuale, va fi ales episcop la Râmnic şi apoi mitropolit al Munteniei.
În această demnitate, s-a îngrijit de zidirea şi înnoirea lăcaşurilor de cult, printre care şi mânăstirea Antim din Bucureşti.
În anul 1716, datorită împotrivirii sale faţă de stăpânirea otomană, este caterisit pe nedrept, arestat şi trimis în surghiun la Mânăstirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai.
Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât într-o zi de 26 septembrie, iar trupul i-a fost aruncat în râul Tungisa, lângă Adrianopol.
În anul 1996, după 250 de ani de la martiriul sfântului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreaptă.
Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992.

Astăzi este Ziua Mondială a Turismului.
Aceasta se marchează în fiecare an potrivit hotărârii adoptate de cea de-a treia sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului, de la Torremolinos, Spania, în septembrie 1979.
La stabilirea datei s-a ţinut seama de faptul că 27 septembrie este o dată-reper pentru turismul mondial – ziua când, în anul 1970 a fost adoptat Statutul Organizaţiei Mondiale a Turismului.

O linie de autobuze RATC va fi prelungită.
Regia anunță că, în perioada 29 septembrie – 9 octombrie, prelungește traseul 5-40, datorită desfășurării evenimentului ,,Sărbătoarea Recoltei și a Vinului Dobrogean”, care va avea loc la Pavilionul Expozițional.
Astfel, autobuzele vor întoarce și vor avea stație în fața Pavilionului Expozițional.

Regiunea Mării Negre a devenit primul exportator de cereale din lume, cu 20% din producția globală.
Potrivit Administrației Porturilor Maritime, portul Constanța are, la ora actuală, o supra-capacitate de aproximativ 40%.
În incinta portului funcționează circa 1.000 de companii, iar comerțul cu cereale s-a dublat în cinci ani, la peste 20 de milioane de tone.
Prin terminalele de grâne ale portului Constanța se derulează și exporturi agricole ale Serbiei, Ungariei, Bulgariei și Austriei și tot de aici se fac expediții către: Albania, Algeria, Bangladesh, Brazilia, Cipru, Croația, Egipt și altele.

Comisia de buget din Senat a decis, ieri, că majorarea accizei la carburanţi trebuie eliminată.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape – de la 15 septembrie şi 1 octombrie.
De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început să crească.
Premierul Mihai Tudose a susţinut că nu decizia de a introduce supraacciza la carburanţi a generat creşteri de preţuri la pompă pentru că nu a intrat încă în vigoare.
El a mai precizat că în următoarea perioada are programate întâlniri cu reprezentanţii companiilor petroliere, iar în cazul în care va constata că preţurile au crescut preventiv, va lua măsuri în consecinţă.

Termenul scadent pentru plata celei de-a doua rate a impozitelor şi taxelor locale se prelungește.
Serviciul Public din Constanţa anunță că, în condițiile în care ultima zi de plată este o zi nelucrătoare, 30 septembrie, termenul scadent se prelungeşte până la data de 2 octombrie.
Pentru neachitarea la termen a obligaţiilor fiscale se calculează majorări de întârziere în cuantum de 1% pe lună sau fracţie de lună.

Programul Rabla va beneficia de fonduri suplimentare în perioada următoare, mai ales pentru achiziţionarea de maşini electrice sau hibrid.
Anunţul a fost făcut de ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.
Ea a precizat că anul acesta a crescut interesul românilor pentru aceste maşini nepoluante.
Până acum au fost vândute 600 faţă de doar 48 de unităţi, anul trecut.
Grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului pentru găsirea de soluţii de reducere a poluării analizează reintroducerea unei forme de taxă auto, pentru a mai descuraja importurile de maşini vechi, care au crescut, în ultimul an.

Irlanda va organiza un referendum asupra avortului în primăvara anului viitor.
Acesta va avea loc în condiţiile în care acesta este în prezent ilegal în Irlanda, exceptând cazurile în care viaţa mamei este în pericol.
Amendamentul 8 al Constituţiei irlandeze garantează “dreptul la viaţă” pentru embrion, ţinând cont de “dreptul egal la viaţă al mamei”.
Premierul Leo Varadkar, care a preluat funcţia în iunie, a estimat că această lege este “prea restrictivă”.
Avortul a fost întotdeauna ilegal în Irlanda, însă interzicerea lui a fost stipulată în Constituţie doar în 1983, după ce a obţinut 67% din sufragii în timpul unui referendum.

Gazele destinate consumatorilor casnici, care au preferat să rămână în regimul reglementat, se vor scumpi cu 6% de la 1 octombrie.
Tot de atunci va creşte şi preţul energiei electrice cu 5%.
Decizia este rezultatul recunoaşterii costurilor raportate de furnizori de către ANRE, care s-a reunit marți, într-o şedinţă pe această temă.
În ceea ce priveşte preţul energiei electrice, în cazul consumatorilor casnici alimentaţi în sistem reglementat ar urma să crească, de la 1 octombrie, cu circa 3,4 bani per kWh, în medie, la nivel naţional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept