Știri 26 septembrie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Acesta a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521 şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai darnici şi mai mari ctitori de biserici.
Printre ctitoriile sale se numără celebra Biserică a Mânăstirii Curtea de Argeş, care a şi generat în literatură legenda Meşterului Manole.
A făcut numeroase donaţii către mânăstirile din ţară precum Cotmeana, Cozia, Snagov şi Ostrov, dar şi la cele din străinătate de la Sfântul Munte Athos, de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai.
Datorită prieteniei sale cu călugărul tipograf Macarie de la Bistriţa, a participat la tipărirea primelor cărţi de cult la noi şi anume Liturghierul din 1508, Octoihul din 1510 şi Tetraevanghelul din 1512.
Totodată a scris şi un testament numit „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o lucrare ce conţine sfaturi administrative şi duhovniceşti ale domnitorului şi care este considerată primul tratat de teologie românească.
Domnitorul român a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod în anul 2008.

Elevii nu vor face cursuri pe 5 octombrie, de Ziua Educației.
Potrivit Ministerului Educaţiei, fiecare școală va decide ce se va face în această zi.
Şcolile se pot închide sau pot organiza diverse activităţi, pe care trebuie însă să le anunţe din timp.
5 octombrie a fost stabilită de UNESCO drept Ziua Internațională a Educației.

Hotelierii vor putea solicita primii să închirieze porțiuni de plajă din vecinătatea unității de cazare, dar nu de anul viitor.
Modalitatea în care se vor închiria sectoarele de plajă va fi cuprinsă în legea turismului și ulterior detaliată prin normele de aplicare astfel încât hotelierii să aibă dreptul de a le oferi turiștilor acces liber pe plajă.
Ministrul Turismului, Titus Dobre, susține ca hotelurile să fie primele care să poată închiria plaja în funcție de câteva criterii clare cum ar fi numărul de locuri și categoria unității de cazare.
Despre taxa de promovare, aceasta va rămâne la latitudinea consiliilor locale dacă o vor introduce ca taxă specială, a mai afirmat Ministrul Turismului.

Interpolul a anunţat confiscarea unei cantităţi record de 25 de milioane de medicamente contrafăcute şi interzise la nivel mondial, cu o valoare de peste 43 de milioane de euro.
Printre medicamentele confiscate se numără suplimente alimentare, medicamente împotriva durerii, tratamente împotriva epilepsiei şi produse nutriţionale, a anunţat organizaţia internaţională de cooperare a forţelor de poliţie.
În cadrul operaţiunii, au fost făcute peste patru sute de arestări, au fost închise 3.584 de site-uri de internet şi au fost suspendate peste 3.000 de reclame pe internet pentru vânzarea de produse farmaceutice.

Președintele Ucrainei a promulgat legea controversată a educației.
Președintele Petro Poroşenko a menționat că noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ, însă a evidenţiat, totodată, importanța respectării drepturilor minorităților naționale în cadrul procesului educaţional.
Amintim că românii şi maghiarii din Ucraina au cerut preşedintelui Poroşenko să nu promulge noua Lege a educaţiei, acuzând că aceasta îngrădeşte drepturile minorităţilor naţionale la învăţământ în limba maternă.

Bolnavii pot primi despăgubiri dacă au fost puși șă-și cumpere medicamente în timpul internării.
Mai puţin de zece la sută dintre românii spitalizaţi îşi recuperează banii daţi pe medicamente, estimează asociaţiile de pacienţi.
Pentru recuperarea banilor daţi pe medicamente, nu este suficient doar bonul fiscal, ci trebuie depus şi un referat pe care să îl semneze şeful de secţie.
Procedurile nu sunt respectate, susţin reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.
O soluție ar putea fi aplicarea sistemului folosit în prezent pentru antibiotice.
Statul cumpără centralizat, iar pentru că volumul este mare și prețul obținut este mic se fac, astfel, și economii.

Locurile de joacă din Constanța vor fi demolate și reabilitate.
Decizia a fost luată de reprezentanţii Primăriei, după ce comisarii ANPC Constanţa au reclamat mai multe defecţiuni.
Constanţa are 66 de locuri de joacă, vechi de peste 10 ani, iar în multe dintre ele, copiii puteau ajunge în situaţii periculoase. Demolarea lor a început după ce un copil s-a rănit destul de serios.
Starea parcurilor va fi verificată, în toată ţara de ANPC.

Elevii din România sunt fruntași la studiul limbilor străine.
Aproape 19 milioane de elevi de școală primară din Uniunea Europeană studiau cel puțin o limbă străină în 2015, iar un milion dintre aceștia învățau două limbi străine sau mai mult.
Așa arată datele Eurostat.
Engleza este cea mai populară limbă străină studiată în învățământul primar, fiind învățată de 17,5 milioane de elevi, urmată de franceză, germană, spaniolă, rusă și italiană.
În România, engleza este cea mai studiată limbă străină de 82,7% dintre elevii din învățământul primar, urmată de franceză (15,2%).
Statisticile publicate de Eurostat marchează Ziua Europeană a Limbilor, celebrată în fiecare an pe 26 septembrie.

O parte din constănțenii vor rămâne fără apă începând de mâine noapte.
Pentru executarea unor lucrări de înlocuire a conductei de distribuţie apă, de pe Aleea Universităţii, RAJA va întrerupe furnizarea apei mâine noapte de la ora 24.00, și până joi, la ora 16.00.
Vor fi afectați consumatorii din perimetrul delimitat de bulevardul Aurel Vlaicu – bulevardul Alexandru Lăpușneanu – strada Suceava – strada Lotus – strada Cişmelei – strada Dispensarului, cei din blocurile de pe bulevardul Tomis şi aleea Hortensiei, precum şi cei din Satul de Vacanţă – Complexul Dobrogea, Mamaia Nord și Mamaia Sat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept