Știri 22 septembrie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei.
Acesta s-a născut în prima jumătate a secolului al 17-lea şi s-a călugărit de tânăr la Mânăstirea Bogdana.
În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuţi, iar în anul 1671 a fost ales episcop al Romanului, după care, în anul 1674 a devenit mitropolit al Moldovei.
Retras în sudul Moldovei, Sfântul Teodosie s-a îngrijit de construirea Mânăstirii Brazi, unde în anul 1694 a fost decapitat,după ce a refuzat să predea tătarilor odoarele bisericii.
Sinodul Bisericii noastre l-a canonizat în anul 2003 şi este considerat patronul spiritual al Vrancei.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, de la ora 21.15, Taina Sf. Maslu la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului şi Sfinţii Nicolae şi Bretanion” de lângă localitatea 23 August, urmată de Sfânta Liturghie.
Mâine, de la ora 11.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba parastasului la mănăstirea Dervent, la împlinirea unui an de la mutarea la Domnul a cântărețului Aurelian Preda.
Duminică, de la ora 7.30, Ierarhul nostru va oficia slujba de sfințire mare a bisericii „Înălțarea Domnului” din cadrul mănăstirii Stejarul, urmată de Sfânta Liturghie.
La sfințire, biserica va primi și hramul Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.
Mănăstirea se află în apropierea localității constănțene Saraiu.
Tot duminică, de la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Filofteia” din Constanța, zona Doraly.

În România sunt 16.403 biserici ortodoxe și 19.543 școli.
Secretariatul de Stat pentru Culte a publicat recent pe site-ul oficial o statistică privitoare la numărul lăcașurilor de cult aparținând celor 18 culte religioase recunoscute în România.
Biserica Ortodoxă Română are 86,45% credincioși din totalul populației și 60% din totalul lăcașurilor de cult.
Datele mai arată că procentul de lăcașuri de cult aferent fiecărui cult, cu excepția Bisericii Ortodoxe Române, este mai mare față de procentul de adepți ai fiecărui cult din totalul populației.
Astfel, cele două instituții, școala și biserica, nu sunt în opoziție, ci se completează deoarece bisericile sunt destinate tuturor vârstelor, iar școlile doar elevilor.

Astăzi este Ziua mersului fără mașini.
Aceasta este celebrată la inițiativa Comisiei Europene din anul 1999.
Astfel, Ziua europeană fără mașini s-a transformat în Ziua mondială fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.
Scopul imediat este descurajarea, pe cât posibil, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori a transportului în comun.
Ziua a fost celebrată pentru prima oară și în Constanța la Palatul Copiilor.

Astăzi are loc echinocţiul şi începutul toamnei astronomice.
Acesta reprezintă momentul în care ziua este egală cu noaptea. Echinocțiul de toamnă are loc când Soarele traversează ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică.
De astăzi, ziua începe sa scadă, până la solstițiul de iarnă, la 21 decembrie.

Poliţia Locală nu mai are voie să dea amenzi şoferilor.
Amenzile în trafic pot fi date doar de poliţiştii de la Rutieră. Decizia, dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la sesizarea Avocatului Poporului, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, Poliţia Locală nu mai are voie să le dea amenzi şoferilor, pentru că agenţii nu mai au dreptul să le ceară şoferilor anumite documente, a considerat Curtea.
Decizia a devenit deja obligatorie pentru toate instanţele.
În aceste condiţii, Poliţia Locală va putea da amenzi doar pentru parcarea neregulamentară şi va putea să dispună ridicarea autoturismelor parcate ilegal.

Șoferii beneficiază de o nouă modalitate de a plăti rovinieta și taxa peste podul de la Fetești-Cernavodă.
Este vorba despre aplicația mobilă “etarife”, iar accesul se realizează prin intermediul conturilor create pe portalul erovinieta.ro și pune la dispoziția acestora toate facilitățile care se regăsesc și în portal.
Plățile prin intermediul erovinieta.ro și etarife, se realizează doar prin card bancar.
Utilizatorii nu vor suporta costurile comisionului de tranzacționare sau alte costuri asociate tranzacțiilor online.

O comisie parlamentară înfiinţată la nivelul Senatului va verifica situaţia depozitării deşeurilor.
Măsura vine ca urmare a declanșării din partea Comisiei Europene a procedurii de infringement împotriva României pentru că nu şi-a respectat angajamentele în acest domeniu.
Preşedintele Comisiei pentru Mediu, Allen Coliban, a precizat că, timp de două luni, comisia va analiza situaţia din întreaga ţară şi va prezenta un raport în luna noiembrie.
De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme aparţine, în totalitate, autorităţilor locale, iar sancţiunile impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Comana organizează duminică o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30-13.30 la Căminul Cultural din localitatea Comana.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Comana și localităţile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.
Primăria Comana asigură transportul potenţialilor donatori din localitatea Tătaru până în Comana.

Tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, CETA, intră în aplicare provizorie a tuturor prevederilor sale.
Concret, de ieri, sunt suspendate taxele vamale pentru 98 la sută dintre produsele care fac obiectul comerţului între cele două părţi, precum şi pentru o mare parte dintre servicii, între care transporturile şi telecomunicaţiile.
În baza aceluiaşi acord, sunt recunoscute 143 de produse de origine protejate în Canada, ceea ce va permite intrarea pe piaţa europeană a numeroase produse alimentare şi agricole.
Acest lucru îi nemulţumeşte cel mai mult pe producătorii europeni, care se tem că vor rămâne cu marfa nevândută, după ce pieţele din ţările membre vor fi invadate de produse canadiene mult mai ieftine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept