Știri 21 septembrie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, de la ora 21.15, Taina Sf. Maslu la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului şi Sfinţii Nicolae şi Bretanion” de lângă localitatea 23 August, urmată de Sfânta Liturghie.
Sâmbătă, de la ora 11.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba parastasului la mănăstirea Dervent, la împlinirea unui an de la mutarea la Domnul a cântărețului Aurelian Preda.
Duminică, de la ora 7.30, Ierarhul nostru va oficia slujba de sfințire mare a bisericii „Înălțarea Domnului” din cadrul mănăstirii Stejarul, urmată de Sfânta Liturghie.
La sfințire, biserica va primi și hramul Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.
Mănăstirea se află în apropierea localității constănțene Saraiu.
Tot duminică, de la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Filofteia” din Constanța, zona Doraly.

Astăzi este Ziua Internațională a Păcii.
În anul 1981, printr-o rezoluție emisă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaționale a Păcii în fiecare a treia zi de marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU.
În 2001, printr-o nouă rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.
Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate și anume, o zi în care încetează conflictele armate, focurile şi violenţa, timp de 24 de ore.

Guvernul va acorda ajutoare financiare judeţelor afectate de vremea rea.
Premierul Mihai Tudose, care s-a aflat zilele trecute la Timişoara pentru a evalua situaţia la faţa locului, a anunţat atunci că aşteaptă raportul complet al pagubelor, pentru ca guvernul să poată aloca sumele necesare.
El a spus că banii provin din fondul special aflat la dispoziţia primului ministru.

Patriarhia Română sprijină financiar refacerea bisericilor afectate de furtună în Mitropolia Banatului.
Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc de ieri a aprobat acordarea sumei de 80.000 de lei ca ajutor financiar pentru Arhiepiscopia Timişoarei şi a sumei de 30.000 de lei ca ajutor financiar pentru Arhiepiscopia Aradului, în vederea refacerii bisericilor afectate de fenomenele meteorologice severe.
În urma furtunii de duminică, au fost avariate 40 de biserici, paraclise şi capele bisericeşti în Arhiepiscopia Timişoarei şi 12 biserici în Arhiepiscopia Aradului.

România a birocratizat excesiv accesul la fondurile europene.
Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu a declarat că țara noastră are proiecte pentru care trebuie completate câte 5.000 de pagini şi reglementări suplimentare faţă de cele cerute de instituţiile europene.
Comisarul a precizat că va lucra cu autorităţile naţionale pentru a simplifica procedurile.
În replică, ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb a susţinut că autorităţile române au început deja procesul de simplificare a birocraţiei privind accesarea fondurilor europene şi că acesta este finalizat în proporţie de 80%.

Consiliul Concurenței desfășoară o anchetă pe piaţa carburanţilor.
În cele două săptămâni de la anunţul guvernului până la majorarea efectivă a accizei la carburanți, companiile petroliere au scumpit benzina şi motorina cu peste 20 de bani pe litru.
Majorările au fost observate de Consiliul Concurenței care verifică dacă în spatele scumpirilor se ascund înțelegeri obscure.
Dacă se va dovedi că scumpirea a fost cauzată de un cartel format de companii, acestea riscă amenzi de până la 10 la sută din cifra de afaceri.
Consiliul are în lucru și un monitor al preţurilor la carburanţi, care să îi ajute pe şoferi să afle unde pot găsi cea mai ieftină benzină sau motorină.

Episcopii catolici din România și-au manifestat susținerea față de referendumul pentru familie.
Ei cer tuturor oamenilor să sprijine acest demers extrem de important pentru viitorul poporului român.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în urmă cu o săptămână că organizarea referendumului pentru modificarea Constituției pentru protejarea familiei tradiționale va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, cel târziu la începutul lunii noiembrie.

Astăzi este Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer.
Lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer, în anul 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.
Pe parcursul întregii luni septembrie, se desfășoară acțiuni, la nivel mondial, plecând de la tema “Remember Me! Amintește-ți de mine!”, pentru a evidenția importanța diagnosticării timpurii a demenței.
Două din trei persoane consideră că la nivelul țării lor există o înțelegere minimă sau nu există înțelegere față de persoanele afectate de demență, în condițiile în care numărul celor bolnavi este în creștere.
Un raport estimează numărul celor afectați de demență ca fiind de 46,8 milioane, la nivel global, în 2015, dar s-ar putea ajunge la 131,5 milioane de oameni suferinzi în 2050.

Concubinii vor avea același statut cu soții în fața justiției.
Judecătorii Curții Constituționale au decis, ieri, că este neconstituțională obligarea concubinilor să depună mărturie împotriva partenerilor în dosare penale.
CCR a argumentat că noțiunea de „viață de familie” nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională.

Contribuțiile nu vor mai fi transferate total către angajat, ci parțial.
Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, ieri, la finalul întâlnirii pe care sindicaliștii au avut-o cu vicepremierul Marcel Ciolacu și cu miniștrii Muncii, Sănătății, Finanțelor și Justiției, că Guvernul s-a răzgândit în ceea ce privește transferul contribuțiilor către angajat.
Fondurile speciale vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului.
Astfel, din totalul obligațiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7% contribuții pentru condiții normale sau se adaugă cinci puncte procentuale pentru deosebite și zece puncte procentuale pentru speciale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept