Știri 19 septembrie 2017

Patriarhia Română face un apel la rugăciune şi solidaritate cu oamenii afectaţi de furtună.
În urma fenomenelor meteorologice extrem de severe care au provocat decesul a 8 persoane, rănirea altor 137 și grave pagube materiale în judeţele Timiş, Arad şi Bistriţa Năsăud, Patriarhia îndeamnă stăruitor clerul şi credincioşii din toate parohiile şi mănăstirile la rugăciune şi solidaritate exprimată inclusiv prin sprijin material concret, acolo unde este nevoie.
De asemenea, Patriarhia se roagă pentru odihna sufletelor celor trecuți la Domnul, pentru alinarea durerii familiilor acestora și pentru grabnica însănătoșire a celor răniți.

Senatul a respins moțiunea simplă pe educație.
Moțiunea a fost semnată de 37 de senatori PNL şi USR, care au cerut demisia ministrului Educaţiei, Liviu Pop, dar şi să prezinte în Parlament un raport privind starea învăţământului.
Printre problemele semnalate se numără cea a manualelor şcolare, lipsa autorizaţiilor de funcţionare a unităţilor de învăţământ, finanţarea Educaţiei şi depolitizarea.
România are un abandon şcolar record, rata părăsirii timpurii a cursurilor fiind de 19%.
Totodată, semnatarii documentului susţin că anul şcolar 2017 – 2018 a început fără manualele de clasa a V-a, fără auxiliare şi fără bani pentru salariile profesorilor.
De asemenea, şcoala este decuplată complet de piaţa muncii şi se continuă distrugerea învăţământului profesional.

Apa caldă se opreşte în tot municipiul Constanţa săptămâna viitoare.
Potrivit reprezentanţilor CET Palas, măsura este luată pentru efectuarea reviziei anuale.
Astfel, din 25 septembrie, ora 00.00 şi până pe 28 septembrie la ora 20.00, va fi sistată furnizarea apei calde.
Constănţenii vor avea din nou apă caldă la robinete, etapizat, începând cu 29 septembrie, ora 06.00.

Nouă medicamente noi urmează să intre pe listele de compensate şi gratuite.
Așa prevede un proiect de hotărâre dezbătut ieri la Ministerul Sănătăţii.
Dintre acestea, cinci molecule se adresează pacienţilor care suferă de HIV/SIDA, iar restul sunt pentru tratamentul cancerului renal, diabetului, psoriazisului şi bolilor cardiovasculare.
Aceste medicamente noi ar trebui să poată fi prescrise bolnavilor cel târziu până la sfârşitul lunii viitoare.

Proteinele produse de albine pot ajuta oamenii de ştiinţă să creeze un nou antibiotic.
Serviciile de sănătate caută modalități de a crea noi antibiotice, deoarece tulpinile de bacterii periculoase își măresc rezistența la medicamentele utilizate pe termen lung.
În fiecare an, în SUA, 2 milioane de oameni se infectează cu bacterii care nu răspund la tratamentul medicamentos.
Pentru 23.000 dintre aceștia, rezultatul este fatal.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Illinois, Chicago au descoperit că proteina Api137 blochează producţia altor proteine în bacteriile dăunătoare.
Această proteină este conținută de albine, viespi și bondari, protejându-i de infecții, iar experții încearcă să o sintetizeze în laborator.

Peste 1,5 milioane de copii vor primi lunar, începând din acest an, un borcan cu miere românească.
Anunțul a fost făcut de, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Fondurile alocate pentru derularea acestui program, aproape 17 milioane de lei, sunt prevăzute deja în bugetul ministerului, iar măsura urmează să treacă prin Senat.
În România se consumă, în medie, între 500 şi 600 de grame de miere pe locuitor pe an, destul de puţin comparativ cu alte ţări.
Producătorii speră că prin această măsură va creşte consumul de miere.

Regimul termic va fi în scădere pe durata următoarelor două săptămâni.
De asemenea, ploile însemnate cantitativ vor fi din ce în ce mai prezente în majoritatea regiunilor, atât în intervalul 19 – 22 septembrie, cât și după 27 septembrie.
Așa arată estimările Administrației Naționale de Meteorologie, valabile pentru perioada 18 septembrie – 1 octombrie.
În Dobrogea, intervalul va debuta cu o vreme mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an, maximele urmând a se situa, în medie, între 24 și 28 de grade, iar minimele între 16 și 18 grade.
Sfârșitul acestei săptămâni va fi caracterizat de o vreme mai răcoroasă, cu temperaturi ziua de 21 — 23 de grade și noaptea de 12 — 15 grade.
Apoi, este estimată o creștere ușoară a temperaturilor, astfel că cele maxime vor fi de 23 — 26 de grade.
În intervalele 20 — 22 și 26 — 29 septembrie probabilitatea de ploaie va fi mai mare și local cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

Oamenii de știință croați au inventat un test care depistează diabetul cu ani înainte ca boala să se manifeste.
În felul acesta, persoanele predispuse la această maladie pot evita îmbolnăvirea prin schimbarea stilului de viață.
Testul, dezvoltat în laboratorul facultății de farmacie din Zagreb, are la bază principiile marcărilor tumorali.
Primele modificări pot apărea cu 5 până la 10 ani înainte de diagnosticarea bolii, iar aceste informații pot amâna sau chiar evita îmbolnăvirea.
Nu se știe încă dacă acest bio-marker poate depista și eventuale complicații pe care bolnavii de diabet le dezvoltă în timp.
De aceea, a doua fază a experimentului se va desfășura pe un eșantion mai mare din trei state: China, Germania și Croația.

Australia a lansat o consultare națională prin poștă, cu privire la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex.
15 milioane de australieni vor trebui să răspundă la întrebarea: „Ar trebui ca legea să fie modificată pentru a permite cuplurilor de același sex să se căsătorească?”.
Consultarea a provocat dezbateri și controverse aprige în Australia, asociațiile LGBT încercând să blocheze, printr-un recurs, organizarea, de către guvern, a acestui referendum național.
Primele incidente au apărut la Universitatea Sidney, unde mai mulți activiști LGBT s-au năpustit asupra unor studenți creștini care purtau pancarte pe care scria „Este OK dacă spuneți NU”, în semn de susținere a familiei tradiționale și împotriva legalizării mariajelor gay.

45% dintre terenurile agricole din România sunt astăzi în posesia unor persoane sau entități străine.
Așa susține Eurodeputatul Daniel Buda care a lansat un avertisment în acest sens.
El afirmă că situația în care se află țara noastră ar putea fi privită din perspectiva siguranței naționale.
Potrivit europarlamentarului, din informațiile pe care le deține, în România există cazuri în care terenul este cumpărat de persoane extra-comunitare care nici nu le cultivă, dar beneficiază de subvenții.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept