Știri 18 septembrie 2017

Circulația rutieră pe podul Agigea va fi din nou restricționată.
Măsura este luată pentru a putea finaliza o nouă etapă a lucrărilor de reabilitare și pentru a nu pune în pericol siguranța participanților la traficul rutier.
Astfel, circulația pe podul Agigea va fi restricționată, iar în anumite perioade închisă, pe timpul nopții: în perioada 18-20 septembrie, în intervalul orar 22:00-06:00.
În această perioadă, pe podul Agigea se va putea circula în timpul zilei, pe cate o bandă pe sens.

Dascălii care vor folosi manuale auxiliare, neaprobate de Ministerul Educaţiei, ar putea fi sancţionaţi.
Inspectoratele şcolare judeţene au fost informate că este interzisă utilizarea de auxiliare şcolare neaprobate de minister, iar în cazul în care nu este respectată această obligaţie atunci Ministerul Educației “îşi rezervă dreptul de a sesiza organele de stat abilitate”.
Dascălii constănțeni sunt iritați din cauza deciziei Ministerului Educației.
Profesorilor le este greu să lucreze fără auxiliare și spun că manualele sunt depăşite, iar auxiliarele îi ajută pe elevi.

Valoarea maximă a creditului Prima Casă de 60.000 de euro va fi menţinută în perioada următoare.
Directorul general al Fondului de garantare pentru aceste credite, Alexandru Petrescu a declarat că pentru anul acesta nu se va face o majorare de plafon.
Fondul de Garantare a epuizat în momentul de faţă aproximativ 90% din plafonul pentru Prima casă.
Rata de aprobare a dosarelor este de aproximativ 80%.

Centrul cultural „Jean Constantin“ ar putea deveni funcțional la sfârșitul lunii.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Claudiu Palaz, a precizat că la sfârşitul acestei luni va fi finalizat acest proiect, blocat de ani de zile.
El a mai spus că proiectantul nu s-a coordonat cu cel care a livrat aparatura pentru centru.
Costul suplimentar al intervenţiei este de aproximativ 30.000 de lei, bani care nu au fost prinşi în buget şi care vor fi plătiţi din bugetul CJC.

Parlamentul European a votat în favoarea unui plan de finanţare a mii de hotspoturi Wi-Fi.
Potrivit legislatorilor europeni, până la 8.000 de puncte de acces vor fi create până în anul 2020.
La această iniţiativă, vor avea acces instituţii din sectorul public incluzând parcuri, biblioteci şi spitale.
Finanţarea, care se ridică la 120 milioane euro, va fi oferită instituţiilor publice pe criteriul „primul venit, primul servit” şi va fi distribuită „într-o manieră echilibrată geografic”, cu accent pe locurile cu conectivitate limitată.

Peste o mie de ONG-uri și-au unit forțele în Platforma Împreună, pentru susținerea referendumului pentru familie.
Purtătorul de cuvânt al Comitetului național de inițiativă cetățenească, Ana Corina Săcrieru a subliniat că politicienii „nu pot desconsidera dorința românilor de definire în Constituție a instituției căsătoriei”.
Prima declarație a platformei Împreună cere Parlamentului să nu mai tergiverseze organizarea referendumului pentru revizuirea Constituției.

Starea civilă a părinților, mersul la biserică și randamentul școlar influențează comportamentul copiilor.
Acestea îi ajută să facă față cu succes încercărilor din viață și să neutralizeze factorii de risc.
Strategia Organizației Mondiale a Sănătății Europa situează intervențiile destinate prevenirii violenței și abuzului emoțional asupra copiilor și adolescenților ca una din prioritățile de intervenție.
În acest sens, OMS recomandă țărilor membre evaluarea magnitudinii violenței ca problemă de sănătate publică la elevi și a factorilor de risc în relație cu aceasta.
Conform studiului realizat în România, aproape 30% dintre elevii care spun că merg la biserică „rareori” au prezentat acte de violență.
Procentul scade la 23 – 25%, în cazul elevilor care merg la biserică măcar o dată pe lună.

Un deces din cinci la nivel mondial este legat de alimentația necorespunzătoare.
Studiul relevă, totodată, scăderea ratei mortalității infantile și prelungirea speranței de viață și deplânge creșterea numărului de decese din cauza terorismului și a conflictelor.
Alimentația necorespunzătoare, în special cea săracă în cereale integrale, fructe și legume, nuci, pește și cea prea sărată este asociată cu peste 10 milioane de decese în întreaga lume.
În plus, creșterea glicemiei și a tensiunii arteriale, obezitatea și excesul de colesterol din sânge se numără printre primii zece factori de risc de deces la bărbații și femeile din întreaga lume.
În aproape jumătate de secol, la nivel global, speranța de viață la naștere pentru ambele sexe a crescut cu 14 ani.
Potrivit acestei analize, speranța de viață a atins în medie 69,8 ani pentru bărbați și 75,3 ani pentru femei.

Premierul Mihai Tudose a anunțat că, săptămâna aceasta va începe implementarea unui sistem de alertă în cazul unor fenomene meteo.
Astfel, cetățenii vor putea primi informații prin sms atunci când există un pericol în zona în care se află.
Premierul a precizat că a solicitat ajutorul armatei pentru a elibera drumurile.
Opt persoane au murit și 137 au fost rănite în urma furtunilor violente din vestul țării.

Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică va fi reorganizată.
Aceasta se va numi Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA, care va avea ca scop îndeplinirea strategiei naționale privind editarea manualelor școlare.
Așa prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației.
Totodată, Societatea Editura Didactică și Pedagogică poate desfășura complementar și alte activități conexe pentru realizarea obiectului său de activitate.
Va fi condusă de adunarea generală a acționarilor, constituită din reprezentanții Ministerului Educației Naționale, și de către un consiliu de administrație format din cinci membri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept