Știri 15 septembrie 2017

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului.
Acesta s-a născut în anul 1568, în Dalmaţia, şi a ajuns Mitropolit al Banatului la vârsta de 80 de ani.
A intrat în monahism în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrid, sub numele de Iosif și a fost hirotonit ieromonah la vârsta de 20 de ani.
A vieţuit în mai multe mănăstiri din Muntele Athos şi a devenit egumen al Mănăstirii “Sfântul Ştefan” din Adrianopol.
A fost ales mitropolit al Timişoarei şi a păstorit până în 1653, când, din cauza vârstei înaintate, s-a retras la Mănăstirea Partoş, în Banat.
A trecut la cele veşnice în anul 1656, la data de 15 august.
Sfintele sale moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Canonizarea sfântului Iosif cel nou de la Partoş a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.15, Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Ciocârlia de Sus.
Totodată, ierarhul nostru va sfinți catapeteasma lăcașului de cult, casa parohială și casa mortuară a parohiei.

Astăzi este Ziua Internațională a Democrației.
Aceasta a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.
Potrivit Adunării Generale a ONU, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.
Ziua reprezintă un prilej pentru un noi angajamente de respectare a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

Astăzi este ultima zi în care constănțenii mai pot renunța la serviciile RADET.
Pentru depunerea dosarului de debranşare trebuie îndeplinite mai multe condiţii, printre care şi cea a achitării unei taxe de 160 de lei.
Potrivit conducerii regiei, orice vecin al unui apartament care solicită deconectarea are drept de veto.
Este vorba despre vecinii care au pereți, planșee sau tavane comune cu solicitantul debranșării.
În situația în care în documentația depusă la RADET rezultă că un vecin nu a fost de acord, Regia este obligată prin lege să nu emită aviz favorabil.

În acest an școlar, la Constanța sunt prea puțini medici pentru asigurarea asistenței medicale și stomatologice a elevilor și studenților.
În prezent, în municipiu sunt doar 20 de medici generaliști și 16 dentiști care vor asigura asistența de specialitate, deși ar mai fi nevoie de cel puțin 20 de medici și 50 de asistenți.
Angajări nu se pot face, deoarece nu există sursă de finanțare pentru salarii.
În schimb, Consiliul Local dorește să facă investiții în cabinetele stomatologice, prin schimbarea uniturilor dentare.

Traficul rutier va fi restricționat în acest week-end în stațiunea Mamaia.
Aici se va desfășura cel mai mare concurs de triatlon din Europa de Est și Balcani – TRICHALLENGE MAMAIA 2017.
La evenimentul sportiv organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Constanța sunt așteptați peste 1.200 de participanți din România şi din străinătate, care vor înota, vor pedala și vor alerga.
Pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de siguranță,
mâine, în intervalul orar 8:30 – 14:00, traficul va fi restricționat între restaurant On Plonje JR și Hotel Rex pe cele trei benzi, din sensul Năvodari spre Constanța.
Astfel, traficul auto se va desfășura temporar pe două benzi pentru sensul Constanța – Năvodari și o singură bandă pentru sensul Năvodari spre Constanța.

Accizele la carburanţi se majorează, de astăzi, cu 16 bani pe litru.
De asemenea, de la 1 octombrie va avea loc a doua etapă de creştere a accizelor.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat, la finele lunii august, că accizele la combustibil vor creşte în două etape, de la 15 septembrie şi de la 1 octombrie, cu câte 16 bani pe litrul de combustibil.
Acesta a spus că măsura va fi luată în etape, pentru a nu produce un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ.

Şoferii ar putea rămâne fără permis dacă nu plătesc amenzile în termen de 30 de zile.
Așa prevede o propunere legislativă depusă la Parlament.
Conducătorii auto aflaţi într-o astfel de situaţie îşi pot recupera permisul dacă vor prezenta dovada că au plătit amenda.
Statisticile arată că în România sunt sute de mii de amenzi neplătite, iar neachitarea acestora afectează considerabil bugetele locale.
Potrivit propunerii legislative, dacă sumele restante sunt foarte mari, primăriile vor putea trece la executare silită, iar dacă amenzile sunt mai mici atunci primăriile vor avea dreptul să pună poprire pe conturi.

Statele care vor să adopte moneda unică europeană ar urma să fie ajutate de către Comisia Europeană în acest proces.
Este vorba de ajutoare tehnice şi financiare, conform vicepreşedintelui executivului comunitar, Valdis DomBrovskis.
Responsabilul de la Bruxelles, în portofoliul căruia se află moneda euro şi stabilitatea financiară, a spus că noile instrumente vor fi anunţate în decembrie.
El a ţinut totodată să precizeze că sprijinul nu va însemna renunţarea la criteriile stricte de aderare.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Municipiului Mangalia organizează mâine o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30- 13.30, la Spitalul Municipal Mangalia.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Mangalia și localităţile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept