Știri 13 septembrie 2017

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sf. Cuvios Ioan de la Prislop.
Fiu al Ţării Haţegului, Sfântul a trăit la începutul secolului al 16-lea şi s-a nevoit la Mănăstirea Prislop.
Dornic de o viaţă mai aspră, s-a retras într-o peşteră din apropierea mânăstirii, unde a trăit în post şi rugăciune.
Tradiţia populară spune că a fost împuşcat de doi vânători în timp ce îşi făcea o fereastră la chilie.
Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Tot astăzi pomenim şi pe Sfinţii Mucenici din Dobrogea Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian, Valerian, Seleuc, Straton, Marina, Victor, Marcial şi Servul.
Ei au pătimit prin anii 323-324, în timpul persecuţiei lui Liciniu.
Macrobie şi Gordian erau doi tineri din parţile Asiei Mici, unul din Paflagonia, celalalt din Capadocia.
Ei slujeau la curtea împăratului Liciniu, iar pentru că s-a aflat că sunt creştini au fost exilaţi în Scythia Minor, la Tomis.
Aici au asistat la procesul Sfinţilor Zotic, Lucian şi Ilie care în final au fost decapitaţi pentru faptul că au refuzat să se lepede de credinţa creştină.
Ulterior, Macrobiu şi Gordian au fost condamnaţi la moarte prin ardere în foc.
Un alt sfânt pomenit astăzi, Valerian, a murit în lacrimi pe mormintele fraţilor săi de credinţă.

Astăzi este Ziua Pompierilor din România.
Aceștia sunt sărbătoriţi din anul 1953, ca urmare a faptelor de patriotism şi devotament de care au dat dovadă în 1848, atunci când au apărat Revoluţia paşoptistă împotriva intervenţiei otomane, în bătălia din Dealul Spirii.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” a organizat o serie de manifestări pentru a marca momentul.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Înălţarea Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent.
Apoi, va conduce o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Dervent spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.
Duminică, de la ora 8.15, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Ciocârlia de Sus.
Totodată, ierarhul va sfinți catapeteasma lăcașului de cult, casa parohială și casa mortuară a parohiei.

 

Ministerul pregăteşte modificarea Legii educaţiei.
Proiectul de lege a manualului a intrat în dezbatere publică începând de luni, potrivit unui anunţ al ministrului Liviu Pop.
El a mai a spus că anul viitor va fi depus în Parlament un proiect în acest sens în care sunt propuse câteva teme mari: „structura şi caracteristicile evaluării, învăţământul pentru persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, învăţământul pentru persoanele cu tulburări de învăţare, copiii şi tinerii capabili de performanţe înalte, organizarea consiliilor de administraţie în unităţile de învăţământ preuniversitar şi altele”.

Cinci universităţi româneşti sunt printre cele mai bune 1.000 din lume.
Acestea sunt Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi şi Universitatea de Vest Timişoara.
Clasificarea evaluează universităţile sub aspectul următoarelor dimensiuni: activitatea de predare și cea de cercetare, activitatea internaţională şi transferul de cunoştinţe către mediul socio-economic.

Ţigaretele electronice reprezintă un pericol pentru sănătate.
Noi studii prezentate la Milano avertizează asupra potențialelor riscuri ale țigaretelor electronice, care nu ar trebui vândute ca alternativă la țigările convenționale.
Studiile arată că toate lichidele folosite pentru țigaretele vândute în nouă țări europene conțineau cel două substanțe cu risc pentru sănătate.
Acestea pot provoca alergii, simptome de astm sau dificultăți la respirație pentru cei care le inhalează.
De asemenea, se atrage atenția că producătorii de țigarete electronice se adresează și nefumătorilor, cu “modele și arome” care invită la consum marea parte a populației, “inclusiv tinerii, fapt ce implică riscul dependenței de nicotină pe viață”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept