Știri 12 septembrie 2017

Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, din Constanţa, intră în reabilitare.
Anunţul a fost făcut, de inspectorul şcolar general Petrică Miu.
Lucrările, care sunt promise de autorităţi de câţiva ani, vizează corpurile de cantină şi cămin.
Pentru acest an şcolar au depus cerere de cazare aproape 100 de elevi ai liceului, dar şi elevi de la liceele Telecom şi Arte „Regina Maria”.

În primele zile de la începerea cursurilor se realizează triajul epidemiologic al copiilor.
Astfel sunt depistate bolile contagioase aflate la debut şi nedetectate de medicul de familie.
Modalitățile de transmitere a bolilor copilăriei, cum ar fi rujeolă, rubeolă, varicelă, scarlatină sau scabie sunt pe cale respiratorie, digestivă, dar și pe calea contactului cutanat.

Angajaţii români vor salarii mai mari.
Ei consideră că merită salarii cu 1.000 de lei mai mari decât cele pe care le au în prezent şi vor ca salariul mediu să pornească de la minim 2.844 de lei, arată rezultatele unui studiu realizat de o platformă de recrutare online.
În contextul evoluţiei economice favorabile, care a dus la creşterea consumului şi, implicit, a nivelului de trai, un român care ar fi fost dispus să se angajeze cu un an în urmă pe un salariu mediu de 2.550 de lei, nu acceptă acum mai puţin de 2.844 de lei.
Mai mult, participanţii la studiu consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele pe care le obţin în prezent.

Bonele pot fi angajate cu contract de muncă.
Meseria de bonă a devenit una reglementată prin adoptarea, în şedinţă de Guvern, a normelor metodologice de aplicare a legii privind exercitarea acestei profesii.
Bonele vor încheia astfel un contract, fie direct cu părinţii copilului de care vor avea grijă, fie cu o firmă care furnizează celor interesaţi servicii de baby-sitting.
Contractul de muncă va include un plan de activităţi care se elaborează împreună cu părintele, în funcţie de numărul de copii aflaţi în supraveghere, de categoria de vârstă şi de nevoile copilului sau copiilor, de cerinţele familiei.

ANM a emis o informare meteorologică de intensificări ale vântului şi averse moderate cantitativ.
Aceasta este valabilă până la ora 21.
Astfel, temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze la rafală de 45…50 km/h, iar în Banat, Dobrogea și la munte, pe arii restrânse, de peste 55…60 km/h.
De asemenea, astăzi, în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei, la deal și la munte, vor fi și intervale de timp cu averse, descărcări electrice și posibil grindină, iar cantitățile de apă vor depăși local 15 l/mp și izolat 25…30 l/mp.

Românii care pleacă din țară riscă amenzi între 50 și 100 de lei dacă nu anunță ANAF-ul.
În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere și a rezidenței fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât și cele române, au obligația completării unor formulare specifice.
Astfel, cetățenii străini care stau în România mai mult de 183 de zile, au obligația depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România”, cu 30 de zile înaintea plecării din România, pentru a nu putea evita plata obligațiilor fiscale în România.

Natalitatea a scăzut în România.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în primele șase luni ale anului s-au născut aproximativ 100.000 de copii, cu 7.500 mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Dacă în primele 7 luni din 2016 numărul decedaților îl depășea cu 38.000 pe cel al nou-născuților, în acest an diferența dintre cei veniți pe lume și cei care au plecat dintre noi a urcat la 50.000.
Comparativ, în 1930 se nășteau 482.000 copii, iar în 1946, în ciuda marilor greutăți economice de după al doilea Război Mondial, veneau pe lume 391.000 de români.

Premierul bulgar anunță construcția unui nou pod Giurgiu-Ruse.
Construcția nu va necesita cheltuieli publice, deoarece va fi finanțată de taxa de trecere.
Borisov a apreciat că al doilea pod peste Dunăre, în apropiere de Ruse, va avea un efect economic pozitiv asupra orașului bulgar.
Luna trecută, oficialități locale din Ruse și Giurgiu au arătat că traficul peste podul existent s-a dublat față de anul trecut, iar podul nu mai face față.
Creșterea capacității punctelor de control la frontieră de pe ambele maluri reprezintă o soluție pe termen scurt, au apreciat participanții la o reuniune de lucru româno-bulgară.

Implementarea Brexitului a trecut de o primă etapă legislativă în Parlamentul britanic.
Noaptea trecută, a fost aprobat proiectul de lege al Guvernului menit să pună capăt supremaţiei dreptului european în Regatul Unit.
Proiectul de lege urmează să fie studiat în detaliu de către Camera Comunelor, în comisii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept