Știri 9 spetembrie 2017

Biserica Ortodoxă îi cinstește, astăzi, pe sfinţii şi Dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.
Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie.
O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale.
Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau bogaţi material, dar mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după lege.

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi şi pe Sfinţii Cuvioşi Onufrie de la Vorona şi Chiriac de la Tazlău.
Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona s-a născut în anul 1700 în Rusia, iar timp de 25 de ani a vieţuit într-o peşteră pe malul pârâului Vorona.
A fost ucenicul Sfinţilor Vasile de la Poiana Mărului şi Paisie Velicicovski.
S-a mutat la Domnul în peştera sa la 29 martie 1789.
Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău s-a născut la începutul secolului al XVII-lea în satul Mesteacăn din judeţul Neamţ.
A intrat de tânăr în obştea Mănăstirii Tazlău, iar pentru viaţa sa a dobândit de la Dumnezeu darul rugăciunii curate, al vindecării bolilor şi al izgonirii demonilor.
Sfântul Chiriac a trecut la Domnul în jurul anului 1660.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfinţii Părinţi de la sinodul 3 ecumenic, la care a participat şi Arhiepiscopul Timotei al Tomisului.
Desfăşurat la Efes în anul 431, sinodul a condamnat erezia nestorianismului, care susţinea că Maica Domnului l-a născut pe Iisus omul, motiv pentru care nu poate fi numită Născătoare de Dumnezeu.
Cei 200 de episcopi participanţi au stabilit că Hristos este o singură persoană, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, astfel că Sfânta Fecioară este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului se va afla mâine în Bulgaria.
Ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse și va fi prezent la sfințirea bisericii „Tuturor Sfinților” din Ruse.
Apoi, cei doi arhierei vor săvârși Sfânta Liturghie.

Brâul Maicii Domnului a revenit la Constanța.
Acesta se află împreună cu moaștele Sf. Stelian, la biserica Sf. Maria din zona Far, unde în această seară de la orele 19 se va oficia slujba Vecerniei.
Apoi, de la orele 20.30, va fi săvârșită Taina Sf. Maslu, iar de la orele 22.30, Paraclisul Maicii Domnului și Miezonoptica.
Mâine, de la ora 7, se va citi Acatistul Maicii Domnului, iar de la ora 9.30, Sf. Liturghie va fi oficiată de către PS. Ignatie Mureșanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
La orele 13.30, Sfintele Odoare vor pleca la biserica Adormirea Maicii Domnului din loc. Cumpăna, unde vor rămâne până luni, după care se vor întoarce în Grecia.

Un simpozion religios internațional va debuta luni la Constanța.
Acesta se intitulează Bisericile din România, Georgia, Macedonia și Polonia – Forme de organizare și conducere de-a lungul secolelor. Considerații și aprecieri.
Evenimentul se va desfășura luni și marți între orele 10 și 19.45 la Sala Senatului din cadrul Campusului universitar Ovidius.
Lucrările simpozionului vor fi susținute de academicieni, profesori, cercetători din România, Georgia, Macedonia și Polonia.
Printre organizatori se numără Academia Oamenilor de Știință din România, Academia Națională de Științe din Georgia, Universitatea Silesia din Katowice, Polonia și Centrul de Studii şi Cercetări Religioase şi Juridico-canonice al celor Trei Religii Monoteiste al Facultăţii de Teologie, din cadrul Universității „Ovidius”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept