Știri 8 septembrie 2017

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Nașterea Maicii Domnului.
Este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, început la 1 septembrie.
Părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, erau din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea.
Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de comunitate, fiind considerați blestemați.
Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu.
Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar prunca va fi „vas ales” al lui Dumnezeu. Prunca a primit, în a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă doamnă, împărăteasă.
Cu acest prilej, de la ora 20.00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la procesiunea închinată praznicului Nașterii Maicii Domnului, desfășurată la Mangalia, de la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” până la biserica „Sf. Gheorghe”.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți, Ioachim și Ana.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la orele 17.30, slujba Vercerniei la biserica Sfinții Ioachim și Ana de pe strada Badea Cârțan.
Tot mâine, în Biserica Ortodoxă Română, este cinstit Sf. Cuvios Onufrie de la Vorona.
Astfel, Ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va fi prezent la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse și va fi prezent la sfințirea bisericii „Tuturor Sfinților” din Ruse, în Bulgaria și la săvârșirea Sfintei Liturghii.

Brâul Maicii Domnului a revenit la Constanța.
Acesta a fost purtat în procesiune împreună cu moaștele Sf. Stelian, în această dimineață, de la Catedrala Arhiepiscopală spre biserica Sf. Maria din zona Far, unde vor rămâne până duminică.
Tot astăzi, de la ora 20, preoții acestei biserici vor oficia Taina Sf. Maslu, iar de la orele 22.30, Paraclisul Maicii Domnului și Miezonoptica.
Mâine, de la ora 8.30 se va oficia Sf. Liturghie, iar de la orele 19, slujba Vecerniei.
Apoi, de la orele 20.30, va fi săvârșită Taina Sf. Maslu, iar de la orele 22.30, Paraclisul Maicii Domnului și Miezonoptica.
Duminică, de la ora 7, se va citi Acatistul Maicii Domnului, iar de la ora 9.30, Sf. Liturghie va fi oficiată de către PS. Ignatie Mureșanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
La ora 13.30, Sfintele Odoare vor pleca la biserica Adormirea Maicii Domnului din loc. Cumpăna, unde vor rămâne până luni, după care se vor întoarce în Grecia.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța face un apel la constănțeni să doneze sânge, indiferent de grupa sanguină.
Centrul informează că în orașul nostru a fost confirmat un caz de infecție cu virusul West-Nile, ceea ce impune aplicarea unor măsuri suplimentare de asigurare a securității transfuzionale.
Începând cu 30 august, donatorii care au domiciliul sau locul de muncă în cartierele KM 4-5 și POARTA 6, sunt suspendați de la donare până la 31 octombrie.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care vor să ajute, în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30-13.00.

Traseele unor linii de autobuze RATC vor fi deviate.
Din cauza lucrărilor de reparație a carosabilului efectuate, vor fi deviate traseele liniilor 2-43, 43M și 43C, mâine, în intervalul orar 08:00-17:00, pe strada Mircea cel Bătrân – Tronson: bulevardul Mamaia – strada Ion Rațiu.
Autobuzele vor opri în stațiile: Capitol, Spital și Colegiul Tehnic Tomis, după care își vor continua traseul normal.

Preșcolarii și elevii vor primi fructe și legume proaspete, produse lactate și de panificație.
Guvernul a adoptat, printr-o Hotărâre, modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru școli, în perioada 2017-2023.
Astfel, în fiecare săptămână, cei mici vor primi două porții de fructe sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate și cinci porții de produse de panificație.
Finanțarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din fonduri externe nerambursabile.

Contribuțiile la asigurările sociale de sănătate și la asigurările sociale pentru salariații part-time sunt datorate, începând cu luna august, la nivelul salariului minim pe economie, 1.450 de lei brut.
Plata efectivă se face în această lună, pentru veniturile încasate în luna august.
Aşadar, contribuţiile vor fi calculate şi plătite la nivelul de 1.450 de lei, chiar dacă angajatul part-time avea un salariu mai mic.
Potrivit estimărilor autorităţilor, în România sunt înregistrate circa 360.000 de contracte de muncă part-time.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept