Știri 6 septembrie 2017

Brâul Maicii Domnului revine la Constanța.
Acesta va fi adus de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, împreună cu moaștele Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, mâine la ora 12, la Biserica Adormirea Maicii Domnului II, zona Dacia, unde va fi întâmpinat de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Apoi, Sfintele Odoare vor fi purtate în procesiune pe traseul Bd. Tomis – Poarta 2 – Valea Portului, până la Catedrala Arhiepiscopală, unde vor rămâne până a doua zi.
Vineri, de la ora 7, se va pleca din nou în procesiune cu Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște spre biserica Sf. Maria din zona Far, pe traseul Valea Portului – str. Traian – bd. 1 Mai, unde vor rămâne până duminică.
De asemenea, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30 Sf. Liturghie, la această biserică, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
Tot vineri, de la ora 20, va fi oficiată Taina Sf. Maslu, iar de la orele 22.30, Paraclisul Maicii Domnului și Miezonoptica.
Sâmbătă, de la ora 8.30 se va oficia Sf. Liturghie, iar de la orele 19, slujba Vecerniei.
Apoi, de la orele 20.30, va fi săvârșită Taina Sf. Maslu, iar de la orele 22.30, Paraclisul Maicii Domnului și Miezonoptica.
Duminică, de la ora 7, se va citi Acatistul Maicii Domnului, iar de la ora 9.30, Sf. Liturghie va fi oficiată de către PS. Ignatie Mureșanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
La ora 13.30, Sfintele Odoare vor pleca la biserica Adormirea Maicii Domnului din loc. Cumpăna, unde vor rămâne până luni, după care se vor întoarce în Grecia.

Biserica Ortodoxă va prăznui vineri Nașerea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la orele 18, slujba Vecerniei la Mănăstirea Deleni din jud. Constanța.
Vineri, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Maria din zona Far, iar de la 17.30, slujba Vercerniei la biserica Sf. Ioachim și Ana de pe strada Badea Cârțan.
Apoi, de la ora 20.00 va fi prezent la procesiunea închinată praznicului Nașterii Maicii Domnului, desfășurată la Mangalia, de la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” până la biserica „Sf. Gheorghe”.
Sâmbătă, 9 septembrie, în Biserica Ortodoxă Română, alături de Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana este serbat Sf. Cuvios Onufrie de la Vorona.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va fi prezent la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria) și va fi prezent la sfințirea bisericii „Tuturor Sfinților” din Ruse și la săvârșirea Sfintei Liturghii.

RATC suspendă de astăzi o linie de autobuze.
Astfel, autobuzele supraetajate nu mai circulă după ora 21.00.
Autobuzele de pe liniile 40 Mamaia şi 100 Mamaia vor circula în continuare, în intervalul orar 05:15 – 21:00.
Până la intrările în staţiunea Mamaia mai pot fi folosite şi liniile: 5-40, 100, 100C şi 102.

Un centru pentru tratarea dependenţelor s-a deschis ieri la Constanţa de un alcoolic în recuperare.
La Centrul „Victorem“ situat pe strada George Enescu, o echipă de psihologi, asistenţi sociali și consilieri, va lucra cu pacienţii, dar și cu familiile acestora care vor să scape de adicţia de alcool, droguri, jocuri de noroc, ţigări și altele.
Specialiştii de la „Victorem“ au avut de suferit de-a lungul vieţii, direct sau indirect, din cauza acestei boli – dependenţa, iar Cătălin Iordănescu este fondator al Asociaţiei 3R2A (Recuperare-Reabilitare-Reintegrare-Alcool-Adicţii), abstinent de 5 ani de la alcool.
Asociaţia 3R2A va derula şi în şcoli un program de prevenţie pentru ca elevii şi părinţii să depisteze simptomele unei dependenţe, care le poate curma viitorul.

România a fost sancţionată de CEDO în cazul unui cetăţean concediat abuziv.
Judecătorii de mare instanţă de la Strasbourg au considerat că, prin decizia dată anul trecut, justiţia din România nu i-a protejat drepturile lui Bogdan Mihai Bărbulescu, în ceea ce priveşte respectarea vieţii private şi a secretului corespondenţei, de asemenea că nu a păstrat un just echilibru între cele două părţi implicate în proces.
În 2007, patronul salariatului român l-a informat că este concediat, după ce discuţiile sale pe Messenger fuseseră monitorizate, iar înregistrările arătau că a utilizat internetul şi în scopuri personale, respectiv pentru a comunica atât cu logodnica, cât şi cu fratele său.
El a atacat în justiţie decizia angajatorului, și întrucât justiţia din România nu i-a dat dreptate, cetăţeanul s-a adresat la CEDO.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat va începe anul viitor, în luna februarie.
Astfel, pe 12 și 13 februarie, va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română care va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 14-15 februarie.
În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale, iar pe 21 și 22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Elevii vor susține probele scrise în luna iunie.

Transportatorii români ameninţă cu proteste.
Federaţia Operatorilor Români de Transport a transmis Guvernului o solicitare în vederea rambursării unei cote din acciza încasată din carburanţi către transporturile comerciale.
În cazul în care executivul nu va răspunde solicitării, transportatorii ameninţă cu proteste ample în toată ţara.
Ei mai anunţă într-un comunicat că returnarea unei cote din acciza pe carburanţi poate redresa încasările la bugetul de stat.

În cazul a 90% dintre copiii de 2-3 ani, care sunt diagnosticaţi cu o formă de autism, factorul declanşator este televizorul, telefonul sau tableta.
Centrul pentru Copii cu Autism a lansat, ieri, campania “Stop Autism Virtual!”, care îşi propune conştientizarea cauzelor grave ale vizionării TV, în rândul copiilor cu vârste curprinse între 0 şi 2 ani.
Experții au explicat că acesta este un fenomen în creştere şi că în 90% din cazuri, părinţii au recunoscut că cei mici petrec câte 4-5 ore pe zi în faţa televizorului.
În anul 2008, Academia Americană de Pediatrie a recomandat ca accesul la tehnologiile şi dispozitivele multimedia pentru copiii între 0-2 ani să fie restricţionat complet, pentru copiii între 3 şi 6 ani, să fie limitat la maxim o oră pe zi, iar cei între 6 şi 12 ani să vizualizeze programele TV maxim două ore pe zi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept