Știri 5 septembrie 2017

Brâul Maicii Domnului revine la Constanța.
Acesta va fi adus de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, împreună cu moaștele Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, joi la ora 12, la Biserica Adormirea Maicii Domnului II, zona Dacia, unde va fi întâmpinat de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Apoi, Sfintele Odoare vor fi purtate în procesiune pe traseul Bd. Tomis – Poarta 2 – Valea Portului, până la Catedrala Arhiepiscopală, unde vor rămâne până a doua zi.
Vineri, de la ora 7, se va pleca din nou în procesiune cu Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște spre biserica Sf. Maria din zona Far, pe traseul Valea Portului – str. Traian – bd. 1 Mai, unde vor rămâne până duminică.
De asemenea, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30 Sf. Liturghie, la această biserică, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
Tot vineri, de la ora 20, va fi oficiată Taina Sf. Maslu, iar de la orele 22.30, Paraclisul Maicii Domnului și Miezonoptica.
Sâmbătă, de la ora 8.30 se va oficia Sf. Liturghie, iar de la orele 19, slujba Vecerniei.
Apoi, de la orele 20.30, va fi săvârșită Taina Sf. Maslu, iar de la orele 22.30, Paraclisul Maicii Domnului și Miezonoptica.
Duminică, de la ora 7, se va citi Acatistul Maicii Domnului, iar de la ora 9.30, Sf. Liturghie va fi oficiată de către PS. Ignatie Mureșanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
La ora 13.30, Sfintele Odoare vor pleca la biserica Adormirea Maicii Domnului din loc. Cumpăna, unde vor rămâne până luni, după care se vor întoarce în Grecia.

Biserica Ortodoxă va prăznui vineri Nașerea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia joi, de la orele 18, slujba Vecerniei la Mănăstirea Deleni din jud. Constanța.
Vineri, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Maria din zona Far, iar de la 17.30, slujba Vercerniei la biserica Sf. Ioachim și Ana de pe strada Badea Cârțan.
Apoi, de la ora 20.00 va fi prezent la procesiunea închinată praznicului Nașterii Maicii Domnului, desfășurată la Mangalia, de la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” până la biserica „Sf. Gheorghe”.
Sâmbătă, 9 septembrie, în Biserica Ortodoxă Română, alături de Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana este serbat Sf. Cuvios Onufrie de la Vorona.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va fi prezent la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria) și va fi prezent la sfințirea bisericii „Tuturor Sfinților” din Ruse și la săvârșirea Sfintei Liturghii.

Astăzi este Ziua Internațională a Carității.
Acțiunile de caritate contribuie la promovarea dialogului, a solidarității și înțelegerii reciproce între oameni, în situația în care sărăcia persistă în toate țările lumii, indiferent de situația lor economică, socială și culturală, mai ales în țările în curs de dezvoltare, potrivit ONU.
În semn de recunoaștere a eforturilor organizațiilor de caritate și a persoanelor, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a desemnat ziua de 5 septembrie ca Ziua internațională a carității.
Data a fost aleasă pentru a comemora trecerea la cele veșnice a Maicii Tereza.

Traficul rutier este restricționat pe podurile de la Fetești și Cernavodă.
Astfel, până vineri, vor avea loc lucrări de întreținere a căilor de rulare pe podurile dunărene Fetești și Cernavodă.
Lucrările se vor executa în intervalul orar 22:00 – 06:00. Această măsura a fost luată deoarece pe acest segment de drum traficul rutier este încă destul de intens spre și dinspre litoral.
Pe toată perioada lucrărilor, circulația rutieră se va desfășura pe o bandă pe sens.

Manualele școlare pentru clasa a cincea vor fi înlocuite cu ghiduri.
Acestea au început să fie distribuite în ţară de ieri și vor înlocui manualele şcolare pentru clasa a 5-a pe o perioadă de două luni.
Acestea conţin aproape 300 de pagini şi vor ţine loc de manual la toate disciplinele, cu excepţia Educaţiei Fizice.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop a afirmat că elevii şi profesorii vor primi aceste ghiduri gratuit.

Tot mai multe adolescente devin mame.
România şi Bulgaria au cea mai mare proporţie de gravide adolescente din sud-estul Uniunii Europene.
Aproape nouă din zece naşteri înregistrate în 2015 în cele două ţări sunt cu mămici adolescente sau chiar mai tinere, procentul depăşind de trei ori media la nivelul Uniunii.
Potrivit Eurostat, în fiecare an sute de fete cu vârste între 10 şi 14 ani devin mame în Franţa, Germania, Bulgaria şi România. Experţii afirmă că lipsa respectului faţă de femeie şi reprimarea unei culturi sexiste sunt principalii factori care alimentează fenomenul.
În 2015 s-au înregistrat aproape 1.000 de naşteri în România şi Bulgaria la care mămicile aveau vârste cuprinse între 10 şi 14 ani.

Credinicioșii parohiei „Sfântul Dumitru” din Constanța sunt alături de copii abuzați.
Mâine, la ora 12.00, parohia organizează o activitate caritabilă prin care fiecare dintre cei 30 de copii de la Centrul pentru copii abuzați din Coiciu va primi câte o pereche nouă de încălțăminte pentru școală și rechizite. De asemenea, cu sprijinul clubului „Amicii”, va fi organizată, pentru cei mici, și o petrecere tematică de bun venit la școală.
Parohia „Sfântul Dumitru” oferă tortul, sucurile, cadourile pentru copii și petrecerea animatorilor.

Jumătate din parizerul de pe piață conține piele de pasăre, emulsie din șorici, zgârciuri, cartilagii și până la 19 aditivi.
73% din parizerul analizat are gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu și este colorat cu extract de gândaci.
Asociația Pro Consumatori a analizat 52 tipuri de parizer din hipermarketuri.
Printre acestea, cei mai mulți aditivi se găsesc în mezelurile DiaVist, Fox, Matache Măcelaru, Reinert, Carrefour, Baroni, Gustoso, Campofrio, Caroli și Cristim.

Peste jumătate dintre farmaciile din România şi-ar putea suspenda autorizaţia de funcţionare.
Aceasta deoarece nu se pot conforma noilor norme de autorizare şi funcșionare propuse de Ministerul Sănătății, afirmă vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor, Răzvan Prisada.
El a vorbit în cadrul unei dezbateri, despre principalele nemulțumiri ale farmaciştilor, care se referă inclusiv la organizarea spaţiului, dar şi la modul în care se realizează controalele.
Reprezentanţii ministerului Sănătăţii au declarat că, în perioada următoare, se vor analiza toate propunerile primite.

Ratele pentru românii cu credite în lei se măresc din cauza creșterii indicelui Robor.
Indicele cu scadență la 3 luni urcă la maximul ultimelor 5 luni, în timp ce Robor la 6 luni accelerează la un maxim record din februarie 2016.
Indicele Robor la 3 luni, folosit frecvent la creditele Prima Casă pentru formarea dobânzii, a ajuns la 0,92%.
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei.
El se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de 10 bănci selectate de banca centrală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept