Știri 4 septembrie 2017

Brâul Maicii Domnului revine la Constanța.
Acesta va fi adus de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, împreună cu moaștele Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, joi la ora 12, la Biserica Adormirea Maicii Domnului II, zona Dacia, unde va fi întâmpinat de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Apoi, Sfintele Odoare vor fi purtate în procesiune pe traseul Bd. Tomis – Poarta 2 – Valea Portului, până la Catedrala Arhiepiscopală, unde vor rămâne până a doua zi.
Vineri, de la ora 7, se va pleca din nou în procesiune cu Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște spre biserica Sf. Maria din zona Far, pe traseul Valea Portului – str. Traian – bd. 1 Mai, unde vor rămâne până duminică.
De asemenea, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30 Sf. Liturghie, la această biserică, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
Tot vineri, de la ora 20, va fi oficiată Taina Sf. Maslu, iar de la orele 22.30, Paraclisul Maicii Domnului și Miezonoptica.
Sâmbătă, de la ora 8.30 se va oficia Sf. Liturghie, iar de la orele 19, slujba Vecerniei.
Apoi, de la orele 20.30, va fi săvârșită Taina Sf. Maslu, iar de la orele 22.30, Paraclisul Maicii Domnului și Miezonoptica.
Duminică, de la ora 7, se va citi Acatistul Maicii Domnului, iar de la ora 9.30, Sf. Liturghie va fi oficiată de către PS. Ignatie Mureșanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
La ora 13.30, Sfintele Odoare vor pleca la biserica Adormirea Maicii Domnului din loc. Cumpăna, unde vor rămâne până luni, după care se vor întoarce în Grecia.

Premierul României, Mihai Tudose, a declarat că sunt bani suficienți și nu există nicio problemă în plata pensiilor.
În privința pilonului 2 că s-au descoperit „mici probleme” iar o analiză a acestora va fi prezentată săptămâna viitoare.
Primul ministru a dat asigurări că pilonul 2 de pensii nu se închide și nici nu are loc o naționalizare a acestuia.
Referitor la eliminarea impozitului pe dividende, Mihai Tudose a precizat că măsura va fi adoptată anul viitor.

Aproximativ 1.100 de părinţi care încasau până acum indemnizaţii lunare de peste 9.000 de lei, primesc de la 1 septembrie, maxim 8.500 de lei.
Motivul îl constituie ordonanța prin care indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost plafonată.
Limitarea afectează indemnizaţiile care se vor achita de acum înainte, dar şi cele care sunt deja în plată.
La nivel naţional, peste 160.000 de părinţi primesc ajutoare de creştere a copilului.
Intrarea în vigoare a ordonanţei nu afectează şi modul de calcul al acesteia.
Ca şi până acum, este vorba despre 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni.

Peste 6.000 de tineri au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii din cadrul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși de la Iași.
De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale.
Evenimentul a debutat vineri, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși a continuat cu Târgul Meșterilor Populari și Festivalul Bucuriei în Parcul Expoziției și un Spectacol de muzică folk în Grădina Botanică.
După-amiază, a avut loc Marșul Tinereții, pornind din Parcul Copou, până la Catedrala Mitropolitană, iar seara s-a încheiat cu un concert în fața Palatului Culturii.

Poliția Română a desfășurat la nivel național, o acţiune de amploare pentru depistarea rablelor din trafic.
Peste 2.800 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru defecţiuni tehnice, pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice, pentru aplicarea pe geamuri a tratamentelor chimice sau a foliilor neomologate ori pentru alte abateri de la normele rutiere, într-o singură zi.
Pentru defecţiuni tehnice grave ale mecanismului de direcţie sau ale sistemului de frânare, au fost reţinute 10 permise de conducere, iar pentru alte genuri de defecţiuni, cu gravitate mai redusă, au fost retrase 384 de certificate de înmatriculare.

Părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii vor fi mai întâi informaţi, apoi amendaţi şi chiar decăzuţi din drepturi.
Copiilor respectivi nu le va fi refuzată însă, înscrierea la şcoală.
Amenzile prevăzute pentru cei care refuză să îşi vaccineze copiii sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Acestea sunt prevederile proiectului de lege a vaccinării.
În alte ţări, precum Italia sau Franţa, s-a interzis accesul copiilor nevaccinați în învăţământul de stat.
Amenzile sunt mai mari, iar părinţii pot ajunge imediat la închisoare.

Referendumul de modificare a Constituţiei pe tema definirii familiei va fi organizat în această toamnă.
Anunțul a fost făcut de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Pe agenda parlamentară se află și legea bugetului de stat, proiect care va fi depus la Parlament in luna octombrie, precum și Codul muncii, legea sănătăţii sau legea privind vaccinarea.

Ministerul Educaţiei va accesa Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate pentru achiziţionarea, în anul şcolar 2017-2018, a peste 300.000 de ghiozdane și rechizite.
Acestea sunt destinate şcolarilor din clasele II-VIII (elevii din clasele pregătitoare şi I primesc ghiozdane prin programul naţional).
Rechizite vor primi și aproximativ 51.000 de preşcolari proveniți din familii defavorizate.
Grupul-ţintă eligibil îl reprezintă copiii din familiile în care venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maxim 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Uniunea Europeană a introdus de vineri, 1 septembrie, noi testări ale emisiilor produse de maşini, pentru a preveni un scandal similar celui generat de Volkswagen.
Noua procedură, cunoscută ca Real Driving Emissions (RDE), a fost creată pentru a reflecta condiţiile zilnice de condus şi pentru a reduce din diferenţele dintre rezultatele testelor realizate pe şosea şi cele realizate în laborator.
Până acum, doar testele de laborator au fost folosite ca etalon pentru evaluarea emisiilor generate de maşini.

Un retailer britanic a eliminat etichetele „băieți“ și „fete“ de pe hainele pentru copii.
Compania susține că a luat această măsură pentru că nu vrea să „consolideze stereotipurile gender” prin îmbrăcămintea pentru copii, așa că de acum toate articolele vestimentare pentru micuții de la 0 la 14 ani vor avea etichete unisex.
Pentru moment au scăpat de această etichetare uniformele școlare, dar urmează ca și ele să intre în discuțiile despre „genul neutru”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept