Știri 1 septembrie 2017

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit.
Supranumit şi Dionisie Exiguul, acesta este originar din Sciţia Minor, Dobrogea de astăzi.
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat către Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovniceşti rămâne la Roma unde a slujit Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008 şi este ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Constanţa.

Arhiepiscopul Tomisului se va afla mâine dimineață la mânăstirea Strunga din județul Constanța.
Înaltul ierarh va oficia, de la ora 8, Sf. Liturghie arhierească.
După slujbă, IPS Teodosie îl va pomeni pe vrednicul de pomenire Lucian Florea, Arhiepiscop al Tomisului, apoi va oficia slujba parastasului la împlinirea a 40 de zile de la mutarea la cele veșnice a duhovnicului mânăstirii Strunga, Părintele Cleopa.
Duminică, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie arhierească la mânăstirea „Sf. Dionisie cel Smerit” de la Peștera Liliecilor, din apropierea localității Târgușor.

Numărul șomerilor din România a înregistrat o creștere importantă în a șaptea lună a acestui an.
Rata șomajului a crescut la 5,2%, arată datele revizuite semnificativ de Institutul Național de Statistică, publicate ieri.
Noile date arată că, în luna aprilie, în România s-a atins un număr minim-istoric de 445 de mii de șomeri, iar rata șomajului a fost de 4,8%, în condițiile în care datele provizorii pe aprilie indicau 470 de mii de șomeri și o rată a șomajului de 5,3%.

Lidl a dat jos crucile de pe ambalajele iaurturilor grecești.
Pe motiv că vor să respecte diversitatea religioasă, cei de la Lidl au eliminat, de la produsele grecești prezente pe rafturile magazinului, unul din cele mai importante simboluri ale peisajelor elene: crucea de pe cupolele bisericilor ortodoxe.
Modificarea le-a sărit în ochi multora, așa că au reclamat presei că nu li se pare normal ca un magazin să vândă produse grecești, pe ambalajele cărora sunt reprezentate imagini semnificative pentru cultura elenă, dar din care, in mod evident, au fost eliminate simboluri precum crucea.
Imaginile i-au făcut pe unii internauți să spună că vor boicota Lidl, iar în urma valului de indignare, grupul Lidl și-a cerut scuze.

Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creației este sărbătorită astăzi, când se marchează și începutul anului bisericesc.
Cu acest prilej, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a transmis un mesaj prin care cheamă lumea la o schimbare radicală a atitudinii faţă de mediul natural, invitând la respect faţă de creaţie şi la un efort comun pentru protecţia mediului înconjurător.
În mesajul de anul acesta, Sanctitatea Sa Bartolomeu, supranumit Patriarhul verde pentru desele sale intervenţii pe teme ecologice, subliniază menirea credincioşilor de a fi preoţi sau administratori ai creaţiei şi faptul că respectarea creaţiei stă la baza tradiţiei ortodoxe.
Anul acesta se împlinesc douăzeci şi opt de ani de la iniţiativa Patriarhiei Ecumenice de a stabili data de 1 septembrie ca zi de rugăciune pentru protecţia mediului înconjurător.

Astăzi începe un nou an bisericesc.
Conform hotărârii sinodului 1 ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din limba latină prin termenii poruncă sau arătare.

Cu două săptămâni înaintea să înceapă școala, zeci de unități de învățământ din județul Constanța nu au autorizații de funcționare și peste 1.700 de catedre sunt neocupate.
Prefectura Constanţa şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au organizat o întâlnire în cadrul căreia să evalueze stadiul actual de pregătire al unităţilor de învăţământ din judeţ.
Potrivit ISJ, au mai rămas vacante 1.700 de posturi, dar zilele acestea au loc şedinţe publice pentru ocuparea acestor posturi de către cadrele didactice suplinitoare.
La capitolul autorizaţii sanitare de funcţionare, din cele 481 şcoli din județ, 437 au autorizaţii, 12 sunt în curs de obţinere a acestora şi 32 nu o au întrucât sunt în zone fără apă potabilă, iar în aceste condiţii şcolile nu pot obţine autorizaţie.

Modul de desfășurare a examenului de Bacalaureat se schimbă la anul.
Probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale din cadrul examenului de Bacalaureat de anul viitor se vor susține în prima parte a semestrului al doilea, urmând ca probele scrise să se desfășoare la finalul clasei a 12-a, a anunțat ministrul Educației, Liviu Pop, citat de Agerpres.
Ministerul Educației Naționale urmează să aprobe, în conformitate cu prevederile Legii Educației Naționale, calendarele și metodologiile de organizare și desfășurare pentru Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a, respectiv examenul național de Bacalaureat din anul 2018.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept