Știri 31 august 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit și pe Sfântul Simeon Stâlpnicul, precum și Începutul Anului Bisericesc.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, mâine dimineață de la ora 8.
După slujbă, ierarhul nostru va oficia un Te-Deum pentru intrarea în noul an bisericesc.

Sâmbătă, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie arhierească la mânăstirea Strunga, cu începere tot de la ora 8.
După slujbă, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba parastasului la împlinirea a 40 de zile de la mutarea la cele veșnice a duhovnicului mânăstirii Strunga, Părintele Cleopa.
Duminică, de la ora 9, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie arhierească la mânăstirea „Sf. Dionisie cel Smerit” de la Peștera Liliecilor, din apropierea localității Târgușor.

Mâine începe un nou an bisericesc.
Conform hotărârii sinodului 1 ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din limba latină prin termenii poruncă sau arătare.

Trenul turistic Transilvania Train, inspirat de celebrul Orient Express, circulă, în premieră în România, începând de astăzi.
Primul tren turistic românesc se va deplasa până pe 3 septembrie 2017 pe ruta Brașov – Sighișoara – Mediaș – Alba Iulia – Sebeș – Sibiu – Făgăraș – Brașov.
Potrivit CFR, timp de 4 zile, călătorii vor intra în atmosfera tradițiilor și obiceiurilor cu specific transilvănean, bucurându-se de activități recreative și educative unice, de la degustări de vin sau prânzuri câmpenești în regiuni cu încărcătură culturală, la diverse ateliere de lucru – arhitectură săsească, echitație sau țiglărie.

Manualul de sport pentru clasa a V-a le va explica elevilor cum se stă în coloană, care sunt părțile corpului și cum să stea corect în bancă.
De asemenea, copiii vor învăţa la ce comenzi date de profesor trebuie să răspundă, dar şi care sunt punctele cardinale.
Încărcat cu imagini şi viu colorat, manualul îşi propune să îi înveţe pe elevi lucruri elementare, pe care,oricum, orice profesor le predă la ora de educaţie fizică şi sport.
Îndelung dezbătut, manualul de Educaţie Fizică şi Sport a ajuns în cele mai multe şcoli din ţară, în trei variante alternative, ceea ce înseamnă că trei edituri au câştigat licitaţia pentru tipărirea lui.

Românii au cheltuit mai mult pe telefon decât pe educație, în 2016, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit unui raport al INS, anul trecut, o gospodărie a cheltuit, în medie, 48 lei pentru educaţie si 1.088 de lei pentru serviciile de telefonie.
Totodată, lunar, o gospodărie a folosit, în medie, 4 lei pentru educaţie, 90 de lei pentru serviciile de telefonie, 94 pentru energia electrică, 56 pentru gaze naturale, 13 lei pentru energie termică si 56 pentru apă, canal, salubritate.
În ceea ce priveşte serviciile de sănătate, media a fost de 26 de lei.
Studiul INS mai arată că doar 69,6% dintre gospodării pot face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat.

Astăzi este „Ziua Limbii Române”.
Sărbătorită în fiecare an la 31 august, începând din 2013, Ziua Limbii Române constituie un prilej deosebit de celebrare, recunoaștere și aprofundare a importanței limbii materne ca element esențial în menținerea identității românești, atât în țară, cât și în rândul comunităților românești de pretutindeni.
Ziua Limbii Române este marcată azi în toată țara prin diferite manifestări organizate de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României.

Peste o mie de părinţi din județul Constanța au refuzat în august să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, Constantin Dina a făcut, ieri, anunțul și a adăugat că luna viitoare medicii vor discuta din nou cu părinţii respectivi pentru a-i convinge să-şi vaccineze copiii.
Constantin Dina a declarat, ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce au început verificări la medicii de familie unde s-au constatat cele mai multe refuzuri de vaccinare.
Pe site-ul DSP Constanța există și un forum de unde părinţii pot afla date despre importanţa şi beneficiile vaccinării.

Elevii care au susținut sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat, vor afla mâine rezultatele.
Potrivit calendarului de desfășurare al examenului, până la ora 16, candidații la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului vor afla notele pe care le-au obținut la probele scrise și tot mâine, între orele 16 și 20, absolvenții nemulțumiți vor avea ocazia să depună contestații.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi făcute publice pe 6 septembrie.

Trei tipuri noi de bilete RATC vor fi disponibile de luna viitoare în Constanța, valabile o oră, o zi și o săptămână, pe toate traseele.
Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța introduce, de la începutul lunii septembrie, cele trei bilete noi.
Tichetul valabil 60 de minute pe toate liniile va costa 2 lei, biletul de 24 de ore pe toate liniile va fi disponibil la prețul de 5 lei, iar un tichet valabil șapte zile pe toate liniile va costa 30 de lei.
Noile bilete se pot achiziționa de la toate chioșcurile de bilete și abonamente ale RATC, dar și de la colaboratorii regiei, precizează reprezentanții RATC.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept