Știri 25 august 2017

Biserica Ortodoxă îl cinstește duminică, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Acesta este cel de-al doilea hram al bisericii grecești din Constanța, primul fiind Schimbarea la Față.
Cu acest prilej, astăzi, de la 17, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba acatistului Sfântului Fanurie, urmată de Vecernie.
Totodată, până duminică, credincioșii vor putea cinsti la această biserică moaștele Sf. Apostol Andrei, aduse spre închinare de la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”.
Fanurie este un sfânt grec cinstit de către comunitatea greacă încă din secolul al XIX-lea.
Cultul său este foarte răspândit în rândul grecilor, fiind considerat sfânt făcător de minuni.
Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că, pentru a le asigura hrana, mama sa dansa într-un local.
Din acel moment Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.
Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință.
Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu.
Ritualul cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, împărțită, după binecuvântarea preotului, săracilor.

Arhiepiscopul Tomisului va ajunge weekendul acesta în Suceava la sfințirea bisericii principale a mănăstirii Sihăstria Putnei.
Duminică, 27 august, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va sfinți biserica principală a mănăstirii Sihăstria Putnei din județul Suceava.
Tot duminică, de la ora 19.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la biserica „Sf. Filofteia” din Constanța, în cartierul Km. 4, unde va oficia Taina Sfântului Maslu și va sfinți icoana Maicii Domnului Pantanassa.

Gratuitatea transportului cu trenul pentru studenți este ilegală, susține Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.
Reprezentanții Confederației, citați de agerpres, solicită lămuriri din partea Ministerului Finanțelor privind modul de acordare a subvențiilor și decontarea biletelor pentru transportul feroviar al studenților.
De asemenea, membrii COTAR sunt nemulțumiți de faptul că gratuitatea studenților se aplică doar în cazul transportului feroviar, nu și pentru cel rutier sau naval și cer să se facă publice datele unui control referitor la gratuitatea oferită studenților.

Peste 360 de mii de copii fără posibilități financiare ar putea primi rechizite școlare gratuite, obținute din fonduri europene.
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 a lansat un ghid pentru un proiect în valoare de 6,75 milioane euro prin care vor fi oferite rechizite școlare, inclusiv ghiozdane, unui număr de aproximativ 365 de mii de copii defavorizați din toată țara, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene remis AGERPRES.
Proiectul vine astfel în completarea Programului Național de Rechizite școlare, finanțat de la bugetul de stat și derulat în fiecare an de Ministerul Educației Naționale, program prin care copiii defavorizați primesc rechizite la începutul fiecărui an școlar.
Doar 30 la sută dintre gospodăriile din România și-au permis anul trecut să își cumpere haine noi, iar 18 la sută, o săptămână de concediu, în afara casei, cu venitul total net lunar realizat, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică.
Potrivit documentului, 6,4% dintre români și-au permis înlocuirea mobilei uzate sau demodate, 13,3% și-au luat produse electrocasnice, iar 11,7% au mers la spectacole de teatru sau cinema.
Datele INS mai arată că o treime dintre gospodăriile din România nu și-au plătit la timp întreținerea locuinței, anul trecut, iar 14,5%, energia electrică.
Aproximativ 70 la sută dintre gospodării pot face față cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, conform INS.

Marinarii militari români au salvat zilele trecute peste 50 de persoane aflate în pericol de înec în Marea Egee
Este vorba despre cetățeni din Afganistan, Iran și Irak, printre care se numără 16 copii și 13 femei.
Migranții se aflau pe o ambarcațiune care risca să se scufunde în Marea Egee și au fost salvate, luni, de către polițiștii de frontieră români.
Persoanele salvate au fost transportate și predate în siguranță autorităților din Portul Chios, pentru efectuarea procedurilor specifice.
De la începutul detașării în Grecia în luna ianuarie a acestui an, polițiștii de frontieră români de pe navele Gărzii de Coastă au salvat peste 900 de persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Polițiștii au făcut o razie ieri în autobuzele RATC din Constanța.
Timp de câteva ore, polițiștii locali și cei de la biroul rutier, cu sprijinul reprezentanților RATC, au desfășurat o acțiune de control pe mijloacele de transport în comun.
Astfel de verificări s-au făcut aproape zilnic de la începutul lunii iunie până în prezent.
Ieri au fost aplicate 63 de sancțiuni contravenționale, iar în total, din iunie până acum s-au împărțit 166 de amenzi în valoare de aproximativ 15 mii de lei, se arată într-un comunicat transmis de Poliția Locală Constanța,

Două localuri de pe litoral au fost închise iar alte câteva unități de alimentație public au fost sancționate în prima jumătate a săptămânii, de către inspectorii sanitar veterinari.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a verificat de luni până miercuri peste o sută de obiective.
Patru restaurante, 3 unităţi tip bufet, 2 unităţi tip fast – food şi o rulotă, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 21.000 de lei.
Totodată, au fost emise o Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru un restaurant şi o Ordonanţă de interzicere a activităţii pentru o unitate tip bufet.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Antic Tomis începe astăzi la Constanța.
Asociaţia Litoral-Delta Dunării în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa organizează în perioada 25 – 27 august evenimentul cultural-istoric.
Festivalul Antic se desfăşoară anul acesta în Parcul Carol de lângă Termele Romane, unde a avut loc şi prima ediţie, cu participarea dacilor, geto-dacilor, romanilor şi gladiatorilor de la asociaţiile de reconstituire istorică.
Evenimentul care se va încheia duminică include ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice și antrenamente militare cu public.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța face un apel la cetățeni să vină să doneze sânge mâine.
Reprezentanții centrului atrag atenția că solicitările de sânge ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în aceasta perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.
Din acest motiv, echipa Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța lucrează și în weekend, pentru persoanele care nu pot dona sânge în zilele lucrătoare.
Prin urmare, centrul de Transfuzii Sanguine Constanța va fi deschis mâine, între orele 9 și 13.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept