Știri 24 august 2017

Cu puțin timp înainte de începutul noului an școlar, Arhiepiscopul Tomisului îi binecuvântează pe copii.
În curând clopoțelul va anunța începutul anului școlar și elevii se vor întoarce la școală.
Perioada vacanței de vară nu este doar una de odihnă, ci și un timp în care copiii pot învăța lucruri noi și folositoare.
De la acest considerent au plecat preoții din mai multe parohii din cadrul eparhiei, care au organizat Școli de Vară pentru copii.
Una dintre ele este și biserica „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Constanța, din zona Inel II, unde cursurile au debutat în data de 31 iulie și se vor finaliza duminică, 27 august.
Aici, copiii au învățat de la specialiști să se joace, să picteze, să danseze, să brodeze, să creeze, să se cunoască mai bine, iar astăzi, de la ora 11, primesc și binecuvântarea arhierească și un cuvânt de învățătură, de la IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Biserica Ortodoxă îl cinstește duminică, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Acesta este cel de-al doilea hram al bisericii grecești din Constanța, primul fiind Schimbarea la Față.
Cu acest prilej, mâine, de la 17, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba acatistului Sfântului Fanurie, urmată de Vecernie.
Totodată, de azi până duminică, credincioșii vor putea cinsti la această biserică moaștele Sf. Apostol Andrei, aduse spre închinare de la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”.
Arhiepiscopul Tomisului va ajunge și în Suceava la sfințirea bisericii principale a mănăstirii Sihăstria Putnei.
Duminică, 27 august, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va sfinți biserica principală a mănăstirii Sihăstria Putnei din județul Suceava.
Tot duminică, de la ora 19.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la biserica „Sf. Filofteia” din Constanța, în cartierul Km. 4, unde va oficia Taina Sfântului Maslu și va sfinți icoana Maica Domnului Pantanassa.

Patriarhul Ecumenic și-a exprimat dorința de a participa la sfințirea Catedralei Naționale din București.
Suntem mândri de Biserica României, a spus Sanctitatea Sa.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute într-o vizită oficială în Ungaria cu prilejul primirii unei clădiri noi pentru sediul Exarhatului Ortodox din Ungaria.
În interviul acordat duminică, Sanctitatea Sa a subliniat colaborarea armonioasă cu Întâistătătorul Bisericii noastre.
Patriarhul Bartolomeu a salutat construirea Catedralei Naționale exprimându-și dorința de a participa la sfințirea acesteia.

Călugărul Efrem Bandarică a scos cartea Bucate mănăstirești din cuhnia de la Dervent.
Călugăr la Mănăstirea Dervent din județul Constanța, Efrem Bandarică este din nordul Dobrogei, de la Niculiţel din judeţul Tulcea, de unde provine şi stareţul de la Dervent, părintele Andrei Tudor.
”Sper că vă vor fi de un real folos toate rețetele mele prezentate în această cărticică. Am încercat să fiu cât mai explicit; m-am folosit de fotografii executate la fața locului, chiar în bucătăria unde am ascultarea”, a scris călugărul pe un site de socializare.
Părintele Efrem Bandarică spune că această carte de bucate mănăstirești poate fi găsită la toate chioșcurile de ziare din țară.

O acțiune de donare de sânge se organizează la începutul lunii viitoare în județul Constanța.
Donatorii primesc tichete de masă, zile libere și bani de transport.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Corbu organizează sâmbătă, 2 septembrie, între orele 8.30 – 13.30, o acțiune de donare de sânge la Căminul Cultural din Corbu.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Corbu și localitățile învecinate care doresc să îi ajute pe bolnavii dependenți de tratamentul transfuzional.

Trei candidați din Constanța la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului au fost eliminați, ieri, din examen.
Cei trei nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului întrucât au intrat cu telefonul ieri în sala de examen, la proba obligatorie a profilului.
Este vorba despre trei elevi de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Constanța, Liceul Teoretic Murfatlar și Colegiul Tehnic Energetic Constanța
Astăzi, a fost programată ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării.
De mâine încep probele de evaluare a competenţelor, care se încheie pe 31 august.
La sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat s-au înscris aproape 40 de mii de absolvenţi de liceu din toată țara.
Sesiunea de toamnă a bacalaureatului a început anul acesta, pentru prima dată, cu probele scrise.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, efectuează, astăzi, o vizită în România, unde are întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose.
Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile dintre oficiali se vor concentra pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale de parteneriat strategic, precum și pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internațională și de securitate.
Președintele francez Emmanuel Macron efectuează un turneu în Austria, România și Bulgaria, după care va găzdui o reuniune cu liderii Germaniei, Italiei și Spaniei.

Traseul unui autobuz RATC se modifică de luna viitoare.
Regia Autonomă de Transport în Comun din Constanța anunță că începând cu data de 1 septembrie, traseul liniei 101 C se prelungește cu o stație, până la Poarta 1.
Programul în zilele lucrătoare va fi între orele 5.15 – 23, iar în week-end şi de sărbătorile legale, autobuzele vor circula în intervalul orar 5:45 – 23.

Patru avioane de luptă canadiene au sosit la Mihail Kogălniceanu.
Aeronavele Hornet ale Forțelor Aeriene Canadiene au sosit duminică, 20 august, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, unde participă la executarea unor misiuni de poliție aeriană întărită sub comandă NATO, cu preluarea responsabilității de la Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii.
Detașamentul canadian format din aproximativ 135 de militari și aeronave Hornet va executa, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de poliție aeriană în următoarele patru luni.

Salariile personalului medical vor fi, la anul, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană, susține ministrul Sănătății.
Din 2018, salarizarea personalului medical va fi pentru prima dată apropiată de nivelul salariilor din Uniunea Europeană, creşteri semnificative având loc şi în acest an, a scris ieri ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pe pagina sa de Facebook.
El a menționat că dotarea spitalelor cu aparatură modernă este o prioritate și că achizițiile de echipamente moderne vor continua până când toate spitalele județene, regionale și universitare vor fi dotate corespunzător.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept