Știri 15 august 2017

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Adormirea Maicii Domnului.
Sărbătoarea ne aminteşte de moartea, învierea şi slăvirea Sfintei Fecioare Maria.
Astfel, când Născătoarea de Dumnezeu a adormit, sfinţii apostoli, afară de Toma, au venit pentru a o îngropa.
Ajuns după îngropare, Sfântul apostol Toma a dorit să se deschidă mormântul, care a fost găsit gol, ceea ce înseamnă că Sfânta Fecioară a fost luată de Dumnezeu în împărăţia cerească al lui Hristos.
Sărbătoarea este cea mai veche dintre praznicele închinate Maicii Domnului şi este atestată documentar în Siria, prin secolul 5.
Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfinţirea unei biserici ridicate între Ierusalim şi Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de naşterea Domnului.
Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele 6-7 când împăratul bizantin Mauriciu, a rezidit Biserica Maicii Domnului din grădina Ghetsimani şi a fixat data praznicului la 15 august.
Conform datelor statistice, peste 2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica.
Dintre aceştia, 1 milion 800 mii sunt femei, iar 400 de mii sunt bărbaţi.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în anul 2008.

Tot astăzi este Ziua Marinei Române.
Declarată Zi de Sărbătoare Naţională, sărbătoarea a fost oficializată la 15 august 1902.
Atunci, primarul Constanţei, Cristea Georgescu, din dorinţa de a atrage turişti, anunţa primarilor din reşedinţele de judeţ din toată ţara că, cităm, „cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanţei şi pe uscat se organizează nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele”, am încheiat citatul.
Tot atunci, la bordul crucişătorului „Elisabeta” a avut loc o slujbă de Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza.
De atunci, din an în an, serbările au sporit în amploare şi semnificaţii, astfel că adeseori Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul patronaj al oficialităţilor de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naţionale.
Însă, perioada anilor ’60-’90 a fost o perioadă neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea şi accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe, motiv pentru care a fost despărţită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Revenirea la tradiţie s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, prin Legea 328, Ziua de 15 august a fost reinstituită ca Ziua Marinei Române.

Peste 1.100 de polițiști vor asigura măsuri de protecție cu prilejul Zilei Marinei Române.
De asemenea, Poliția de Frontieră va participa cu nave și cu personal, alături de Forțele Navale ale Ministerului Apărării Naționale.
Activități festive se vor desfășura în Constanța, Mangalia, Tulcea, Brăila, Giurgiu, Călărași și Orșova.

Copiii din familii sărace au un risc mai mare de boli de inimă.
Așa arată un studiu australian care a luat în calcul mai mulți factori de risc din cadrul familiei, precum nivelul de educație, venitul și ocupația, dar și elemente din mediul înconjurător.
Potrivit acestuia, situația familială și mediul înconjurător reprezintă factori ce contribuie la îngroșarea pereților arterelor carotide, fapt ce crește riscul de apariție a unor evenimente precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral la vârsta adultă.
Autorii studiului au subliniat importanța prevenirii bolilor cardiovasculare încă din primele etape ale vieții, cu acordarea unei atenții sporite asupra infecțiilor din perioada copilăriei.

Autorităţile vor să simplifice procedura de donare de sânge pentru creşterea numărului de donatori.
Astfel, va fi înfiinţat un call center, unde oamenii îşi vor putea face programări și vor putea afla informații.
În plus, donatorii vor avea carduri speciale în care va fi stocat istoricul fiecăruia.
Prin crearea sistemului informatizat, România se va alinia celorlalte state Europene, iar măsurile ar urma să fie adoptate în curând de Guvern.

Peste 200 de români părăsesc țara în fiecare zi și nu se mai întorc.
Plecarea românilor din țară atinge cote alarmante, deoarece, în procente, diaspora reprezintă 17% din populația totală a României.
Raportul ONU arată că, în perioada 2000-2015, România a avut cea mai mare creștere a diasporei la nivel mondial.
În cifre, țara este a patra la nivel european, ca număr al imigranților și a doua în lume, după Siria.
Majoritatea celor care aleg să plece, nu se mai întorc din cauza sărăciei, a corupției, a lipsei de civilizație și a nedreptății.

Valabilitatea paşapoartelor va fi prelungită la zece ani, pentru persoanele care au peste 25 de ani.
Anunțul a fost făcut de Directorul general al Direcţiei Generale de Paşapoarte, Catela-Claudia Vasile, după o discuție avută la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
Măsura a fost luată din cauza aglomerației din această perioadă la toate serviciile publice comunitare de paşapoarte.
În ceea ce priveşte problemele de ordin tehnic, precum şi o posibilă modificare a preţului paşaportului, directorul DGP a precizat că aceste aspecte vor fi lămurite de Imprimeria Naţională, în calitate de integrator.

Membrii Uniunii Salvaţi România nu sunt de acord cu modificarea definiţiei familiei în Constituţia României.
Majoritatea celor care au participat la un referendum intern în cadrul Uniunii, au votat împotriva iniţiativei privind redefinirea familiei.
Într-un comunicat, formaţiunea precizează că rezultatele acestui scrutin intern vor fi validate de Biroul Naţional al partidului.
Iniţiativa cetăţenească privind redefinirea familiei a trecut de Camera Deputaţilor şi urmează să fie dezbătută la Senat.

Cea mai lungă cale ferată de mare viteză va lega Moscova de Beijing.
Aceasta va reduce durata călătoriei între cele două capitale la numai două zile și va avea aproximativ 7.000 de km, a anunţat administraţia municipală a Beijingului.
În prezent, călătoria cu trenul între Beijing şi Moscova durează şase zile.
Proiectul apare în contextul în care Rusia se confruntă cu dificultăţi economice, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al relaţiilor tensionate cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, din cauza conflictului din Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept