Știri 14 august 2017

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși astăzi, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19.00, slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall) din Constanța.
Tot astăzi, de la ora 21.30, Ierarhul nostru va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, apoi, la miezul nopții, va săvârși Sfânta Liturghie.
Mâine, de la ora 10.20, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Te Deum cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Marinei, pe Faleza de la Comandamentul Marinei Militare, iar de la ora 11.15, Taina Sfântului Botez pentru 4 copii instituționalizați, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna.

Circulația în zona centrală a orașului Constanța este restricționată în această perioadă.
Autoritățile recomandă constănțenilor și turiștilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun.
În cazul utilizării autovehiculului trebuie respectate indicațiile forțelor de ordine.
Totodată, va fi închis accesul autovehiculelor în zona peninsulară de astăzi și până mâine, ora 24:00, astfel: str. Traian – Poarta 3, str. Traian – Poarta 1, str. Termele Romane de la intersecția cu str. Traian, bd. Tomis de la intersecția cu str. Traian, str. Ecaterina Varga de la intersecția cu str. Negru Vodă, str. Mircea cel Bătrân de la intersecția cu str. Negru Vodă.
De asemenea, pentru fluidizarea traficului, ghişeul de la staţia de taxare Feteşti unde se achita taxa în numerar este închis până mâine, inclusiv.

Activitatea SPIT Constanţa este suspendată astăzi și mâine.
Măsurile respectă prevederile din Codul Muncii, privind zilele declarate libere.
Programul cu publicul va fi reluat miercuri, 16 august.
De asemenea, casieriile RAJA vor fi și ele închise astăzi și mâine, iar Poșta Română nu va avea mâine activitate.

Aproximativ un sfert dintre tinerii din România nu aveau anul trecut un loc de muncă şi nici nu urmau un program educaţional.
Situaţia este similară cu cea din Grecia, Bulgaria şi Cipru – arată datele prezentate de Eurostat.
Pe primul loc în Europa, cu unul din trei tineri şomeri, este Italia.
Situaţia este mai bună în Spania şi Croaţia, cu aproximativ unul din cinci tineri fără o slujbă.
Aproape 90 de milioane de persoane cu vârsta între 15 şi 29 de ani locuiesc în Uniune, reprezentând 17% din totalul populaţiei.

Guvernul intenţionează să ia măsuri pentru scăderea birocraţiei în sistemul asigurărilor de sănătate.
De asemenea, limita de vârstă a copilului bolnav pentru care unul dintre părinţi poate beneficia de concediu medical pentru anumite afecţiuni grave ar urma să crească de la 7 la 16 ani.
Se intenţionează şi eliminarea avizului Direcţiei Sanitare Publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoţesc un copil bolnav în străinătate, dacă Ministerul Sănătăţii a autorizat tratamentul medical.
Certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de medici şi transmise către angajatori fie pe suport de hârtie, fie în format electronic.
Termenul de implementare a acestor măsuri este ultimul trimestru al anului.

Peste 150 de persoane s-au adunat ieri, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de introducerea vaccinării obligatorii.
Majoritatea protestatarilor au fost părinţi însoţiţi de copii şi au afişat icoane şi pancarte.
Protestatarii au afirmat că vor semna o scrisoare deschisă împotriva Legii Vaccinării, pe care o vor depune la guvern şi au spus că problema este obligarea populaţiei de a se imuniza. Legea a fost declarată de aceştia ‘ilegală, abuzivă şi neconstituţională’.
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar excepţie fac doar situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris la medicul de familie vaccinarea copilului minor.

Cei care frecventează piscinele se expun la riscuri precum bolile de piele.
Medicii dermatologi avertizează populaţia să se ferească de ştrandurile neautorizate şi să fie atentă la igiena din aceste locuri.
De asemenea, medicii avertizează că intrarea în apa rece trebuie făcută progresiv.
Avertismentele vin pe fondul creșterii numărului de persoane care se duc la ștrand în zilele caniculare.

Numărul cazurilor de rujeolă este în scădere.
Potrivit datelor oficiale, în ultima săptămână au fost raportate doar 38 de cazuri noi, faţă de 108 în săptămâna anterioară.
Medicii spun că majoritatea îmbolnăvirilor au apărut la copiii sub 10 ani, iar rujeola tratată incorect poate duce la complicaţii severe,.
România se confruntă, de anul trecut, cu o epidemie de rujeolă, în urma căreia 32 de persoane au murit şi aproape 8.500 s-au îmbolnăvit.

Salvamarii propun ca plajele să fie închise când marea este agitată și se arborează steagul roșu.
Astfel, aceștia nu vor mai fi obligați să fie la post și oricine intră în apă o va face pe proprie răspundere.
Măsura ar putea fi luată din cauza numeroaselor cazuri de înec înregistrate pe litoral, în special în zilele în care valurile sunt foarte mari.
Turiștii ignoră sfaturile salvamarilor și intră în apă indiferent de riscuri.
Astfel, numai în acest sezon au murit 18 oameni și 24 au fost salvați la limită, iar la fiecare intervenție, salvamarii își riscă și ei viața.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept