Știri 11 august 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi mitropolitul Ţării Româneşti, care a fost primul sfânt canonizat de biserica noastră.
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri, până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte , unde s-a mutat către Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre.

Biserica Ortodoxă va prăznui marți Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
va oficia duminică, de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar de la ora 18.00, slujba Paraclisului Maicii Domnului și cateheză la biserica „Buna Vestire” din Constanța, de pe str. Dionisie cel Mic.
Luni, Ierarhul tomitan va oficia de la ora 8.15, un ceremonial religios de pomenire a eroilor marinari, la Crucea Marinarilor de pe Faleza Constanța, iar de la ora 9.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul constănțean Palazu Mare;
De la ora 17.00, Ierarhul nostru va săvârși slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19.00, slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall) din Constanța.
Tot luni, de la ora 21.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, apoi, la miezul nopții, va săvârși Sfânta Liturghie.
Marți, de la ora 10.20, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de Te Deum cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Marinei, pe Faleza de la Comandamentul Marinei Militare, iar de la ora 11.15, Taina Sfântului Botez pentru 4 copii instituționalizați, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna.

Cea mai spectaculoasă ploaie de stele a anului va avea loc pe cerul României, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, după miezul nopții, va putea fi observat curentul de meteori Perseide sau, popular, „ploaia de stele”.
Potrivit specialiştilor, perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie şi 24 august, iar maximul curentului poate fi observat pe 12 august.

Circulația în zona centrală a orașului Constanța va fi restricționată de Ziua Marinei.
Autoritățile recomandă constănțenilor și turiștilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun.
În cazul utilizării autovehiculului trebuie respectate indicațiile forțelor de ordine.
Totodată, va fi închis accesul autovehiculelor în zona peninsulară de luni, ora 7 până marți, ora 24:00, astfel: str. Traian – Poarta 3, str. Traian – Poarta 1, str. Termele Romane de la intersecția cu str. Traian, bd. Tomis de la intersecția cu str. Traian, str. Ecaterina Varga de la intersecția cu str. Negru Vodă, str. Mircea cel Bătrân de la intersecția cu str. Negru Vodă.
De asemenea, pentru fluidizarea traficului, în perioada 11 – 15 august, ghişeul de la staţia de taxare Feteşti unde se achita taxa în numerar va fi închis.

SPIT Constanţa își suspendă temporar activitatea.
Astfel, luni, 14 august şi marţi, 15 august, activitatea instituţiei va fi suspendată.
Măsurile respectă prevederile din Codul Muncii, privind zilele declarate libere.
Programul cu publicul va fi reluat miercuri, 16 august.

Angajaţii din penitenciare ar putea beneficia de o majorare salarială de 15%.
Afirmația aparține premierului Mihai Tudose, după întâlnirea pe care a avut-o ieri cu sindicatele din sistemul penitenciar.
Totodată se va modifica şi statutul agenţilor şi ofiţerilor din penitenciare inclusiv în ceea ce priveşte adoptarea denumirii de poliţişti de penitenciare.
Problema deficitului de personal va fi rezolvată prin organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiilor vacante dar şi prin suplimentarea numărului de funcţii din sistemul penitenciar.

Accesul pe la Poarta 1 va fi închis până anul viitor.
Pentru începerea lucrărilor de modernizare, de joi, 17 august, traficul auto va fi deviat pe la Poarta 1 bis, precum și pe la toate celelalte porți de acces, iar traficul pietonal va fi permis pe la porțile 2 și 3.
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor este mijlocul lunii mai 2018.
Lucrările de modernizare și sistematizare vor reconfigura zona de intrare în port, vizând fluidizarea circulației rutiere și pietonale.
După implementarea proiectului se va realiza un tranzit mai rapid al zonei de acces port – oraș, care va veni în sprijinul lucrătorilor portuari.

Corsetele pentru tratamentul scoliozei trebuie interzise.
Acesta este semnalul de alarmă pe care l-a tras joi, 10 august, președintele OrtoProfil România, Gyorgy Frunda.
El a declarat, în cadrul Taberei de Scolioză de la Tîrgu-Mureș, că tratamentul clasic, decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, ar trebui regândit, pentru mai bune rezultate pentru bolnavi.
Astăzi, cei care suferă de scolioză, o deformare a coloanei vertebrale, poartă corsete standardizate, neadaptate corpului, care întârzie vindecarea, a declarat Gyorgy Frunda.

România ocupă primul loc într-un clasament al sclaviei.
Potrivit unui studiu, riscul de sclavie modernă a crescut în aproape trei sferturi dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în ultimul an.
Situaţia sclaviei moderne în România s-a deteriorat cel mai mult dintre toate ţările la nivel mondial, pierzând 56 de locuri în clasament până la cel de-al 66-lea cu cel mai mare risc. România şi Italia au înregistrat cele mai grave încălcări din Europa, inclusiv forme severe de muncă forţată, precum şi trafic de persoane.
Prezenţa populaţiei migrante vulnerabile în ţările primare de destinaţie contribuie în mod esenţial la răspândirea sclaviei moderne în mai multe sectoare din regiune, cum ar fi agricultura, construcţiile şi serviciile.

Mai mult de jumătate dintre românii din străinătate vor să revină în țară.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac a arătat că echipa mixtă formată din reprezentanții ministerelor de interne, de externe și al muncii și justiției sociale caută soluții la probleme cu care se confruntă românii din străinătate, în special privind traficul de persoane și munca ilegală.
Totodată, ministrul a subliniat importanța acțiunilor de informare în proximitatea grupurilor țintă ale acestei campanii.
În prezent, țara noastră are trei comunități mari de români, respectiv Italia — 1,3 milioane persoane, Spania — 1,17 milioane și în Marea Britanie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept