Știri 7 august 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.
S-a născut în localitatea Vânători, în judeţul Neamţ, pe la anul 1650 şi a fost din tinereţe căsătorită.
La vârsta de 30 de ani, deoarece nu avea copii, Teodora a hotărât să intre în monahism la schitul Vărzăreşti din Vrancea.
Datorită unei invazii otomane, stareţa mânăstirii s-a refugiat împreună cu Teodora şi alte maici într-un loc mai retras, unde au vieţuit timp de 10 ani, după care Teodora s-a mutat în apropierea schitului Sihăstria.
Însă armatele turceşti au ajuns şi aici, iar Teodora s-a ascuns într-o peşteră, cunoscută astăzi ca Peştera Cuvioasei Teodora, din apropierea schitului Sihla, construit între anii 1730-1763, în cinstea cuvioasei, când peştera a ajuns loc de pelerinaj.
În anul 1856, sfintele moaşte ale cuvioasei au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde se află şi astăzi.
Sfânta Cuvioasă Teodora a fost canonizată de către Sfântul Sinod în anul 1992.

Ieri a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul, la Mănăstirea Robaia din județul Argeş.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu mai mulți ierarhi și preoți.
Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, iar data de prăznuire a fost stabilită la 7 august.
Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel.
Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.

Patriarhia Română va dona aparatură medicală în valoare de aproximativ 65.000 euro mai multor spitale din ţară.
Este vorba despre 20 de dispozitive medicale de uz pediatric pentru stabilirea bilirubinei.
Aparatura va fi înmânată, cu titlu de donaţie, mai multor unităţi medicale din ţară.
Evenimentul va avea loc miercuri, 9 august la Palatul Patriarhiei.
Fondurile necesare achiziţionării acestor aparate au fost strânse de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, sub îndrumarea Pr. Arhim. Ciprian Grădinaru.

Județul Constanța rămâne și astăzi sub cod portocaliu de caniculă.
Potrivit ANM, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.
Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.
În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și îndeosebi în zona joasă a județului Mehedinți, precum și în municipiul București, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 și 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82…84 de unități.

RATC introduce temporar linii prelungite și mai multe autobuze.
Având în vedere desfăşurarea evenimentelor dedicate „Zilei Marinei” în zilele de 14 şi 15 august, R.A.T.C. modifică programul de transport, astfel:
În zilele de 14 și 15 august autobuzele vor circula în program de zi de sărbătoare.
Pe 15 august, programul liniilor: 42, 44, 48, 51, și 101C se prelungeşte până la ora 24:00, iar linia de autobuz 42, va fi suplimentată cu 3 autobuze pe tot parcursul zilei.

Preţul energiei electrice ar putea creşte din toamnă, după ce şi în iulie, curentul s-a scumpit cu 8%, în medie.
Noua scumpire ar fi urmarea exploziei preţurilor pe bursă – una pieţele de unde furnizorii cumpără o parte a energiei.
Autorităţile spun că temperaturile caniculare care au crescut consumul şi nivelul redus al apei care alimentează hidrocentralele sunt printre cauze.
Ministrul Energiei crede că şi o decizie a ANRE a contribuit la scumpiri.
Este vorba de amânarea, din iunie în august, a unei licitaţii prin care furnizorii puteau cumpăra cantităţile de energie.
ANRE anunţa că amânarea a fost necesară din cauza volumului limitat al ofertelor.

În România au fost depăşite sute de recorduri de temperatură, în ultima perioadă.
Schimbarea vremii vine după mai multe zile de caniculă în care au fost depăşite sute de recorduri de temperatură, de când se fac măsurători în România.
Numai sâmbătă, în toată ţara au fost înregistrate 117 astfel de recorduri absolute ale maximelor termice zilnice, spun meteorologii.
În toată această perioadă, din cauza temperaturilor foarte ridicate, şapte oameni au murit, iar sute au avut nevoie de intervenţia urgentă a echipajelor de pe ambulanţă.
Medicii recomandă din nou să evităm expunerea îndelungată la soare.
În toate cele nouă judeţe aflate sub cod portocaliu este restricţionată şi astăzi circulaţia camioanelor grele pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi.

Suprafaţa irigată anul acesta este de aproape şase ori mai mare decât anul trecut.
Ministrul agriculturii, Petre Daea spune că în acest an sunt alocate fonduri de 1,4 miliarde de lei pentru refacerea a 40 de amenajări de irigaţii.
Ministerul Agriculturii are ca obiectiv realizarea, până în 2020, a unor sisteme de irigaţii care să acopere o suprafaţă agricolă de două milioane de hectare.
Potrivit analizelor efectuate de Administraţia Naţională de Meteorologie, România prezintă un risc considerabil faţă de schimbările climatice, zonele cele mai afectate fiind situate în partea de sud, sud-est şi est a ţării.

Poliția Română a fost dotată cu 50 de radare ultra performante.
Acestea sunt folosite în peste 80 de țări din întreaga lume.
Radarele, tip pistol, au cameră video HD de înalta fidelitate, capabile să redea marca mașinii, plăcuța de înmatriculare și chiar trăsăturile faciale ale șoferilor.
Noile radare pot depista viteze maxime de până la 320 km/h, iar distanță maximă de măsurare este de minim 1.000 de metri.

Munca la negru nu se mai pedepsește cu închisoarea pentru angajatori.
Executivul a decis să înlocuiască pedeapsa cu închisoarea pe care ar fi trebuit să o primească angajatorii care primeau mai mult de cinci angajați la negru cu o amendă contravențională mai mare.
Peste 2.100 de angajatori din România au fost descoperiți cu mai mult de 5 angajați la negru de către inspectorii de muncă în perioada 2011-2017, arată datele de la Inspecția Muncii. Reprezentanții companiilor aflate în această situație ar fi trebuit să primească o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau o amendă penală, conform Codului muncii actual.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept