Știri 4 august 2017

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine de la ora 8.15, Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie care-și va sărbători hramul de vară.
Duminică, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea, cu prilejul serbării celui de-al doilea hram al așezământului monahal, Sf. Teodora de la Sihla.

Constanța se află sub cod portocaliu de caniculă, alături de alte județe.
Avertizarea ANM este valabilă astăzi și mâine.
Potrivit meteorologilor, în Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.
De asemenea, județele din vestul țării se află sub cod roșu de caniculă, ceea ce înseamnă că se vor înregistra temperaturi de până la 42 de grade.
Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare.

12 puncte de prim ajutor au fost amenajate, în cluburile pensionarilor din Constanţa.
Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Primăriei.
Aici, personal medical specializat va asigura asistenţa medicală de urgenţă între orele 11.00 şi 18.00.
Punctele de prim ajutor sunt dotate cu filtre de apă şi aparate de ceai şi cafea.
În plus, în aceste zile, bulevardele şi străzile principale sunt stropite cu apă iar fântânile arteziene din oraş vor fi pornite pentru a diminua disconfortul termic.

Parcul Tăbăcărie și lacurile Tăbăcărie şi Siutghiol vor deveni locuri de atracţie.
Primarul Decebal Făgădău spune că în cel mult trei ani va fi posibil acest lucru.
Edilul Constanţei consideră că este inadmisibil ca aceste lacuri să nu fie exploatate la maxim şi spune că va face toate demersurile legale pentru ca Apele Române, administratorul lacurilor, să se implice total în acest proiect.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă respectarea unor măsuri de prevenire şi protecţie, în perioadele de caniculă.
Astfel, este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
Trebuie verificate utilajele agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere.
De asemenea, este necesară asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune.
Este necesar ca persoanele vârstnice, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice, cardiace și respiratorii, să evite deplasările în aer liber, între orele 11:00 – 18:00, dar și locurile aglomerate.
În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecție și se recomandă creșterea consumului de apă și evitarea alimentației bogată în grăsimi şi a consumului de cafea sau băuturi alcoolice.

Elevii nu vor avea voie cu telefoanele mobile în timpul orelor de curs.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat că în toate clasele va exista un spaţiu în care elevii îşi vor putea depozita telefoanele mobile pe parcursul orelor.
Reprezentanţii părinţilor au explicat că este vorba despre un dulap sau o cutie în care vor sta aceste dispozitive.
Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor a precizat că această măsură „nu ar fi legală” pentru că Statutul Elevului prevede că elevul poate folosi telefonul mobil, în timpul orelor, „în scop educaţional”, dar şi că elevilor nu le pot fi confiscate bunurile.

Medicamentele ieftine vor fi scoase din farmaciile din România.
Din cauza faptului că multe medicamente s-au ieftinit foarte mult, producătorii au decis retragerea acestora de pe piaţa românească, deoarece nu mai făceau profit.
Mai multe specialităţi medicale au fost afectate de această dispariţie a medicamentelor.
La rândul lor, bolnavii nu au prea multe opţiuni, astfel că ei pot să înlocuiască medicamentele cu alte substanţe, care au aproximativ acelaşi efect, sau să treacă graniţa, în Bulgaria sau Republica Moldova, unde se găsesc aceste medicamente.

Autoritățile anunță un val de scumpiri la electricitate, care se adaugă la majorarea aprobată la 1 iulie.
Prima modificare ar putea veni la 1 octombrie, iar la sfârșitul anului facturile se vor mai scumpi o dată, spune șeful ANRE, Nicolae Havrileț.
De vină sunt prețurile de pe bursă, care continuă să crească și se apropie de valorile istorice înregistrate la începutul anului. Autoritățile au început o nouă investigație, pentru a identifica sursa recentelor majorări.
Cumulate, scumpirile ar putea ajunge la 10% față de prețul actual, majorat deja cu 8%, în medie, de la 1 iulie.

Elevii de clasa a V-a ar putea începe școala fără manuale.
Cărţile pentru majoritatea materiilor ar putea întârzia, întrucât licitaţiile pentru alegerea lor au fost contestate.
Ghiozdanele elevilor sunt foarte grele, pentru că sunt ticsite de auxiliare neaprobate de minister, este de părere ministrul Liviu Pop.
De aceea, atât ministrul, cât şi părinţii au căzut de acord ca niciun astfel de material neavizat să nu mai intre în şcoli.
Mai mult, nici manualele aprobate nu ar trebui duse, obligatoriu, la toate orele.
În privinţa manualului de sport, părinţii aşteaptă ca acesta să treacă testul primului semestru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept