Știri 3 august 2017

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sâmbătă de la ora 8.15, Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie care-și va sărbători hramul de vară.
Duminică, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea, cu prilejul serbării celui de-al doilea hram al așezământului monahal, Sf. Teodora de la Sihla.

Plafonul până la care vor fi acordate gratuități pentru pensionari la transportul în comun din Constanța se mărește de la 1.250 la 1.450 lei.
Serviciul Public de Asistență Socială Constanța aduce la cunoștința persoanelor interesate că în perioada 1 – 20 ale fiecărei luni, între orele 09:00-16:00, pensionarii cu pensii până în 1.450 lei pot depune cererile pentru acordarea legitimațiilor de călătorie gratuite.
Acestea vor fi trimise prin poștă la adresa de domiciliu a fiecărui beneficiar.

Instituţiile publice pot acorda vouchere de vacanţă de anul acesta.
Condiția este să le aibă cuprinse în buget la rectificarea din septembrie, potrivit ministrului Turismului, Mircea Dobre.
Demnitarul a dat exemplul Primăriei Constanţa, care va acorda aceste vouchere pentru cei peste 1.000 de angajaţi.
O cifră exactă a instituţiilor care au acordat tichete de vacanţă angajaţilor va fi cunoscută la sfârşitul anului.

Crescătorii de porci din România ar putea intra în faliment din cauza pestei porcine africane.
Federația Națională PRO AGRO a tras un semnal de alarmă în acest sens, în condițiile în care a fost deja confirmat un focar în două gospodării de la periferia orașului Satu Mare.
Asociaţia a solicitat Guvernului să aprobe de urgență măsurile care se impun în cazul acestei boli, dar și sumele necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate.
De cealaltă parte, ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat că a decis ca Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor să activeze Planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină.
Serviciul Federal Veterinar din Rusia a introdus restricţii temporare pentru porcii vii şi pentru produsele de porc din România.

Peste 260 de mii de persoane beneficiază de alocaţii sociale pentru susţinerea familiei.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în luna iunie alocaţiile au totalizat aproximativ 42 de milioane de lei, iar cei mai mulţi beneficiari sunt în judeţele din zona Moldovei – Bacău, Suceava, Vaslui şi Iaşi.
Acest tip de ajutor social se adresează familiilor care au în îngrijire copii şi realizează venituri mai mici decât valoarea unui prag stabilit de lege.
În Vaslui, unul dintre judeţele cu cei mai mulţi şomeri, autorităţile locale au decis să suspende acordarea unor ajutoare sociale pentru a-i determina pe oameni să îşi caute de lucru.
Decizia a fost luată în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ei nu manifestă niciun interes pentru angajare.

Uniunea Europeană a adoptat o directivă care prevede pedepse extrem de dure pentru furtul din banii europeni.
Aceasta prevede pedepse de minim 4 ani de închisoare dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro.
Potrivit directivei, corupţia constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru interesele financiare ale Uniunii, putând fi, în multe cazuri, de asemenea legată de comportamentul fraudulos.
Directiva este obligatorie pentru toate țările membre și trebuie implementată până în iulie 2019.

Îndulcitorii artificiali din băuturile răcoritoare dietetice determină creșterea poftei de mâncare.
Așa susține un studiu realizat de experții australieni.
Subiecții experimentului — musculițele de oțet — au primit hrană cu aport redus de carbohidrați cu sau fără adaos de sucraloză, un îndulcitor artificial, substitut al zahărului.
“Insectele care au primit hrană cu adaos de îndulcitor au mâncat mult mai mult”.
Deși îndulcitorii artificiali nu sunt considerați nocivi, specialiștii au explicat că există dovezi care arată că efecte similare cu cele studiate la insecte au loc și în organismul uman.

Peste 600.000 de români iau zilnic antibiotice, fără să știe că astfel contribuie la creșterea numărului de infecții nosocomiale.
Deși farmaciile nu au voie să vândă antibiotice fără rețetă de la medic, 16% dintre români le cumpără în acest mod.
Un raport avertizează că în România consumul de antibiotice este excesiv și în continuă creștere.
Potrivit experților, infecțiile asociate îngrijirilor medicale reprezintă zona cea mai vizibilă a manifestării rezistenței microbiene la antibiotice.
Ele sunt cel mai adesea determinate de germeni cu rezistență la antibiotice, tot mai frecvent multirezistenți sau cu rezistență extinsă, inclusiv la antibiotice de rezervă sau de salvare.
Raportat la numărul de locuitori, nivelul consumului din țara noastră este al doilea în Europa.

Departamentul pentru Situații de Urgență avertizează că în perioada caniculei cei mai vulnerabili sunt copiii.
Reprezentanții DSU atrag atenția că aceștia nu trebuie lăsați singuri în mașini, pentru că în soare mașinile se încing foarte repede și se pot produce tragedii.
Valul de căldură din aceste zile va persista atât în weekend-ul care urmează, mai ales în regiunile vestice, cât și în primele zile ale săptămânii viitoare, în special în sudul și sud-estul teritoriului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept