Știri 2 august 2017

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sâmbătă de la ora 8.15, Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie care-și va sărbători hramul de vară.
Duminică, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea, cu prilejul serbării celui de-al doilea hram al așezământului monahal, Sf. Teodora de la Sihla.

ANM a emis o atenționare cod galben de caniculă pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă până mâine, inclusiv.
Astfel, în nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35…37 de grade.
Meteorologii spun că valul de căldură va persista și la sfârșitul săptămânii.

Zeci de mii de copii români sunt neșcolarizați.
Potrivit calculelor, aproape 40.000 de copii eligibili pentru înscrierea în clasa pregătitoare obligatorie nu se regăsesc în documentele oficiale, în sensul că nu au fost înscrişi la şcoală. Cei mai mulţi dintre copiii neşcolarizaţi provin din comunităţi sărace.
Datele Ministerului Educației arată că aproape 30.000 au fost şcolarizaţi în ciclul 2016-2017, împlinind vârsta de 6 ani în intervalul septembrie-decembrie 2016.
Explicația ministrului educaţiei, Liviu Pop, este aceea că „pot fi părinţi care au uitat să facă această înscriere”.

Noţiunea elevul de serviciu ar putea să dispară din septembrie.
Acesta este unul dintre obiectivele ministrului educaţiei, Liviu Pop.
Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că o parte dintre primării au anunţat că nu vor să mai asigure paza în şcoli pe timpul zilei, ci numai după terminarea orelor.
Ministrul speră că autorităţile locale vor rezolva această problemă până la 11 septembrie, când vor începe cursurile.

IGSU va desfășura lunar exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Astfel, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național.
Simulările vor începe astăzi și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat, dar și a celor cu acționare locală.
In județul Constanța verificarea mijloacelor de înștiințare/alarmate se va face în: Constanța, Mangalia, Medgidia, Murfatlar, Cernavodă, Eforie, Hârșova, Năvodari, Negru Vodă, Ovidiu, Techirghiol, Băneasa, Adamclisi și Agigea.

Toate parcările din stațiunea Mamaia vor fi cu plată de anul viitor.
Declaraţia a fost făcută de primarul Decebal Făgădău la întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor din turism şi cei ai agenţilor economici de pe litoral.
Nici cei care lucrează în staţiune nu vor scăpa de plata parcării, însă pentru aceştia, edilul spune că politica de preţ va fi una mai mică.
Paralel cu această decizie, Primăria va pune accent pe transportul în comun, astfel că va creşte numărul autobuzelor RATC care vor circula în staţiunea Mamaia.
Decizia însă îi nemulţumeşte pe hotelieri, care afirmă că turiştii ar trebui să beneficieze de parcare gratuită în staţiune, în condiţiile în care aceştia achită cazarea la hotel.

Viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă în perioada caniculei.
CFR anunţă că în perioada în care temperatura va depăşi 50 de grade la şine, viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă cu aproape 20 de kilometri pe oră.
Se vor face revizii suplimentare la reţea, iar în trenuri se va afla personal de specialitate, care să intervină în caz de pericol.
CFR recomandă călătorilor să solicite informaţii despre orele de sosire şi plecare ale garniturilor şi să aibă asupra lor în timpul călătoriei apă şi medicamente.

Copiii nevaccinați vor putea urma doar școli private.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog a declarat că părinții care refuză vaccinarea și consilierea nu își vor putea înscrie copiii în colectivitate, dar vor putea găsi alternative educaționale.
Potrivit proiectului de lege, vor fi aplicate sancțiuni părinților care nu se prezintă la medic și celor care refuză să fie informați cu privire la vaccinare.
De asemenea, directorii şcolilor şi grădiniţelor vor fi implicaţi în procesul de vaccinare.
Ei trebuie să facă public procentul copiilor nevaccinaţi sau riscă amenzi de până la 2.500 de lei.
Profesorii trebuie, la rândul lor, să le explice copiilor la orele de biologie, cultură civică şi dirigenţie importanţa vaccinării.
Dacă va fi adoptată în forma prezentată, legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Niciun salariu din România nu va scădea în urma schimbării sistemului de contribuții.
Declarația a fost făcută de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, potrivit căreia salariul net al angajatului va crește, iar acesta va avea în contul de pensii o sumă mult mai mare.
Deși salariul minim în plată la această oră este de 1.450 de lei, ministrul a subliniat că salariul minim real în România este 1.750 de lei, rezultat după ce se plătesc contribuțiile către stat de 39,25%.

Omenirea a consumat până astăzi totalitatea resurselor pe care planeta poate să le reînnoiască într-un an.
Astfel, va trăi „pe credit” până pe 31 decembrie, după calculele organizațiilor Global Footprint Network și World Wide Fund for Nature, potrivit cărora acest moment istoric se produce din ce în ce mai devreme în fiecare an.
În calculele celor două organizații s-a ținut cont în special de amprenta de carbon, resursele consumate pentru pescuit, creșterea animalelor, culturi agricole, construcții și utilizarea apei.
Potrivit specialiștilor, această zi a trecut de la sfârșitul lunii septembrie în 1997 la 2 august în acest an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept