Știri 1 august 2017

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în Postul Adormirii Maicii Domnului.
Acest post are o durată de 2 săptămâni şi ţine până la Praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.
El ne aduce aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de aceasta prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, acest post este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an.
Originea lui se situează undeva în secolul 5 odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului.
Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut abia în anul 1166 la un sinod local din Constantinopol.
Canoanele bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la Praznicul Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.

Călătorii RATC vor putea beneficia de un nou tip de bilet.
Este vorba despre cel cu valabilitate de o oră.
Acesta va costa 2 lei și va putea fi folosit pe oricare dintre liniile Regiei.
Totodată, cei care au pensii de până la 1450 de lei vor primi acasă abonamentele gratuite.
De asemenea, pentru elevi, autoritățile iau în calcul acordarea unor reduceri mai mari la transportul în comun din Constanța.

Primăria lansează o aplicație online în care pot fi depuse reclamații și sesizări.
Primarul Constanței, Decebal Fagadau, a anunţat ca va lansa pe 1 octombrie o aplicaţie online de tipul civic alert astfel încât cetăţenii să poată reclama diversele probleme pe care le întâmpina cu privire la administrarea oraşului.
El a menționat că activitatea administrației locale se va îmbunătăți, iar ieri au fost aprobate în acest sens o serie de proiecte de hotărâre de către consilierii municipali.

Astăzi este lansat noul Program european de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli.
Autorităţile comunitare doresc să introducă proiectul în întreaga Uniune încă din prima zi a anului şcolar 2017-2018.
Uniunea Europeană va aloca în total 250 de milioane de euro pentru a promova obiceiurile alimentare sănătoase în rândul copiilor.
Mai mult de jumătate din această sumă va merge către fructe şi legume, iar restul pentru lapte.
Şcolarii pot primi, dacă este cazul, şi produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi sau brânzeturi, dacă această opţiune este aprobată de autorităţile naţionale. Nu sunt permise însă adaosurile de sare, zahăr şi grăsimi.

2400 de persoane cu deficienţe de auz sau de vorbire s-au înscris până acum în baza de date a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, pentru a putea accesa serviciul de urgenţă prin SMS la numărul 113.
Astfel, aceste categorii de persoane vor putea transmite care este urgenţa şi locul exact al producerii incidentului prin mesaje text.
Din octombrie 2015, în România este funcţional serviciul de anunţare a urgenţelor prin SMS prin mesaje scurte la numărul 113.
Apelarea abuzivă a numărului 112 sau transmiterea de mesaje false la numărul 113 constituie contravenţie iar faptele sunt sancţionate cu amendă de la 500 la 1000 de lei.

Orașul Honolulu a interzis consultarea telefoanelor mobile pe stradă.
Noua măsură va intra în vigoare în luna octombrie în capitala statului american Hawaii și are ca scop reducerea numărului de accidente și de decese cauzate de „pietonii neatenți”.
Potrivit noii legi, persoanele care sunt surprinse în timp ce consultă dispozitive mobile, inclusiv laptopuri și camere digitale, în timp ce traversează o stradă, vor primi o amendă cuprinsă între 15 și 35 de dolari, la prima abatere, și o amendă de până la 99 de dolari dacă repetă această infracțiune.

Părinții au obligația de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului.
În acest caz, ei riscă să fie audiați de Comisia județeană de vaccinare, iar în caz contrar amenzile ajung și la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării.
În cazul vaccinărilor obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat.
Excepție fac doar situațiile în care părinții refuză în scris la medicul de familie vaccinarea copilului minor.
La data înscrierii copiilor într-o unitate de învățământ sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligația de a solicita o adeverință, care să ateste efectuarea vaccinărilor obligatorii.

Angajatorii vor plăti de astăzi contribuţiile pentru pensii şi sănătate pentru salariaţii cu venituri sub 1.450 de lei.
Schimbarea Codului Fiscal a fost făcută de Guvern, luna trecută, prin ordonanţă de urgenţă şi ar urmări combaterea muncii la negru.
Decizia a nemulţumit însă atât sindicatele, cât şi patronatele, care au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională.
Excepţie de la aplicarea acestei măsuri fac salariaţii elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari şi cei care cumulează venituri cel puţin la nivelul salariului minim brut pe ţară.

Angajaţii din penitenciare declanşează proteste pe durată nedeterminată.
Acestea vin ca reacţie la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din penitenciare.
Într-o primă etapă, începând de astăzi, angajaţii din penitenciare refuză să efectueze ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate.
La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări şi fiecare angajat va acţiona în justiţie, în faţa instantelor naţionale şi internaţionale de jurisdicţie a muncii.
Dacă autorităţile nu vor reacţiona pozitiv, acţiunile de protest se vor muta la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernului României.

Aproape jumătate dintre mașinile second-hand aduse din Vest au defecte ascunse.
Multe dintre ele sunt recondiţionate după ce au fost accidentate cu daună totală.
Cea mai frecventă fraudă a samsarilor este schimbarea kilometrajului.
Importurile de maşini vechi, aduse din Vestul Europei, au luat amploare din februarie, când a fost eliminat timbrul de mediu.
Peste 250 de mii de astfel de autoturisme au fost înmatriculate numai în prima jumătate a acestui an, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept