Știri 31 iulie 2017

Parohia „Sf. Vasile cel Mare” din Constanța organizează, pe tot parcursul lunii august a acestui an, o tabără de vară destinată copiilor.
Acţiunea se desfăşoară din iniţiativa părintelui Jean Ion, sprijinit de Parohia „Sf. Vasile cel Mare” și câţiva voluntari.
Astfel, copiii vor participa zilnic, timp de două ore, de la 10.00 – 12.00, la activităţi educative şi recreative menite să-i ajute să-şi dezvolte abilităţi practice, comunicaţionale şi de socializare.
Totodată, copiii vor primi în fiecare zi o gustare oferită de parohie.
În ultima duminică din luna august, după slujba Sfintei Liturghii, părinţii şi bunicii vor primi, din partea Parohiei, creaţiile celor mici, , iar colaboratorii acestui proiect vor primi din partea parohiei diplome de apreciere.

Ministerul Educaţiei vrea să relanseze învăţământul profesional şi tehnic.
7 din 10 companii reclamă că nu reuşesc să ocupe posturile libere din cauză că nu găsesc meseriaşi, arată un studiu recent.
În prezent, şcolile de meserii sunt puţine şi nu îi atrag pe elevi.
Din cele 35.000 de locuri disponibile în învăţământul profesional şi tehnic, jumătate au rămas neocupate.

Autoritățile din țara noastră iau măsuri pentru protejarea românilor care muncesc în străinătate.
Premierul Mihai Tudose îi va da puteri mai mari ministrului pentru Românii de Pretutindeni pentru a putea acţiona astfel încât niciun cetăţean român din străinătate să nu mai fie discriminat.
Vineri, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa i-a cerut premierului intervenţia urgentă pentru protejarea românilor care muncesc în străinătate şi sunt abuzaţi.
Săptămâna trecută, autorităţile din Italia şi din Spania au descoperit zeci de români exploataţi de angajatorii lor din aceste ţări.

Punctele de trecere a frontierei de la Lipniţa şi Dobromir vor putea fi folosite de la jumătatea lunii viitoare.
Acestea vor deveni operaţionale, astfel că, pe lângă Vama Veche, Negru Vodă şi Ostrov, vor mai exista încă două puncte care vor descongestiona traficul spre şi dinspre Bulgaria.
Traficul prin punctele de frontieră din judeţul Constanţa a crescut substanţial faţă de anii trecuţi, iar cel mai aglomerat este în continuare Vama Veche.
Acesta devine foarte solicitat mai ales în weekend, când timpul de staţionare este de peste 30-40 de minute, deşi a fost extins tranzitul cu încă o bandă.

Reparaţiile pe Podurile Borcea şi Cernavodă au fost reprogramate după 15 august.
În acea perioadă se prognozează o scădere a traficului rutier spre şi dinspre litoral.
Anunţul a fost făcut de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Potrivit programării iniţiale, lucrările pe aceste două poduri ar fi urmat să se încheie pe 15 august şi ar fi fost executate noaptea, în intervalul orar 22.00 – 06.00, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi plafonată la 1.800 de euro.
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, potrivit căreia proiectul de ordonanţă va fi gata în două săptămâni.
Ministrul a precizat că indemnizaţia maximă în Europa este la ora actuală, de 1.800 de euro, în Germania.

Ministrul Educației, Liviu Pop a semnat ordinele pentru aprobarea manualelor de clasa a V-a pentru şapte discipline.
Manualele aprobate vor fi depuse la Centrul Național de Evaluare și Examinare la data de 3 august împreună cu versiunile digitale corespunzătoare.
Ulterior, acestea vor fi încărcate pe platforma manuale.edu.ro. În perioada 7-11 august, unităţile de învăţământ vor selecta titlurile ce vor face obiectul contractelor cu editurile furnizoare. Potrivit ministerului, manualele vor ajunge în posesia elevilor din prima zi a noului anul şcolar.

Meșteșugurile tradiționale românești se vor preda în școală ca materie opțională.
Ministerul Culturii lucrează la o inițiativă legislativă de încurajare, protecție și perpetuare a datinilor și de recunoaștere a statutului de meșteșugar popular, inclusiv de predare în școală.
Potrivit ministrului Culturii, la acest proiect de lege se lucrează împreună cu meșterii populari, pentru a stabili ce trebuie întreprins pentru ca aceștia să poată trăi de pe urma muncii lor.

Pensiile speciale nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflați în activitate ci vor crește în raport cu rata inflației.
Ministerul Muncii va emite săptămâna viitoare o Ordonanță de Urgență în acest sens.
Ministrul Olguța Vasilescu, a precizat că această ordonanță va intra în vigoare în jurul datei de 15 septembrie.
Ea a subliniat că în prezent foarte mulți dintre cei din sistem preferă să iasă la pensie chiar și la 40 de ani, deoarece pot primi o pensie de 120% față de salariu.

Salariile poliţiştilor vor crește cu 10%.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a precizat că pregăteşte actul normativ pentru şedinţa de Guvern din această săptămână și că majorarea se va aplica din momentul intrării în vigoare a acestuia.
Ministrul anunţă că vor fi angajaţi 4.000 de oameni în sistem și că pensionarea din MAI în condiţiile actuale se va mai putea face până în 15 septembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept