Știri 27 iulie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Originar din Nicomidia, a primit la naştere numele de „Pantoleon”, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”.
A deprins secretele medicinei alături de un doctor din cetate, iar prin mijlocirea preotului Ermolae, a deprins învăţătura de credinţă.
Este botezat de Ermolae şi i se pune numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”.
Acest nume este pe deplin ilustrat de viaţa sa, deoarece se va dedica bolnavilor pe care îi tămăduieşte cu iscusinţa medicului, dar şi cu puterea credinţei.
S-a mutat la Domnul în jurul anului 305, în timpul persecuţiilor lui Diocleţian, a fost supus la chinuri grele şi în cele din urmă decapitat.
Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este unul dintre cei mai populari sfinţi din calendarul creştin.
El este invocat deseori de către cei în suferinţe, ca unul care aduce grabnică vindecare.

Cartea electronică de identitate, care va prelua şi funcţiile cardului de sănătate, ar urma să fie folosită de anul viitor.
Actul îi va permite titularului şi să se autentifice pe internet pentru a beneficia de servicii bancare, fiscale sau educaţionale.
Avantajele au fost prezentate de responsabilii de la Ministerul de Interne, dar opoziţia în rândul participanţilor a fost ridicată, mai ales faţă de introducerea unui cip electronic în viitorul act de identitate.
Noile cărţi de identitate electronice înseamnă atacuri împotriva Ortodoxiei, dar şi încălcarea drepturilor omului – au susţinut unii participanţi la dezbatere din cadrul societăţii civile.
Pe de altă parte, autorităţile spun că noile cărţi electronice sunt utile pentru securizarea documentelor în contextul combaterii terorismului, al migraţiei ilegale şi al traficului de droguri şi de persoane.

RATC suplimentează programul de transport al unor linii.
Având în vedere evenimentele anunţate în acest week-end, dar și în perioadele 04 – 06 august și 11 -13 august în Piața Ovidiu,
R.A.T.C. suplimentează programul de transport astfel:
Programul liniilor 42, 44, 48, 51 și 101C se prelungeşte până la ora 24:00;
Liniile 42, 48 și 101C se prelungesc până la Poarta 1, de la ora 18:00 până la ora 24:00;
Autobuzele care deservesc toate liniile prelungite vor opri în toate staţiile până la Poarta 1.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are dotări noi.
Containere multirisc şi camioane cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare vor ajunge în ţară, iar până la finele anului ele vor exista în fiecare judeţ.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că situaţiile cu care se confruntă Inspectoratul sunt mult mai complexe şi cer diversificarea dotărilor pentru acoperirea tuturor riscurilor.
Noile dotări au fost cumpărate cu bani europeni, în cadrul unui proiect început în decembrie anul trecut, cu un buget de peste 35 de milioane de euro, iar achiziţiile vor continua.
În plus, premierul Mihai Tudose a anunţat demararea unui nou proiect de înzestrare cu echipamente pentru salvarea de vieţi tot cu fonduri europene, în valoare de 600 de milioane de euro.

Ministerul Agriculturii a identificat nouă produse alimentare cu alt standard calitativ comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană.
Au fost prelevate 29 de probe din ţări europene şi tot 29 identice din magazinele româneşti din categoriile: lactate, carne, peşte şi ciocolată.
De exemplu, cantitatea de peşte este mai mică în conservele din România decât în cele din Germania sau valoarea de kilocalorii din şunca de porc este mai mică la noi cu aproximativ 80 de unităţi.
Produsele respective nu pun în pericol sănătatea consumatorului şi nu vor fi retrase de pe piaţă, deoarece nu există reglementări europene cu privire la dublul standard.

Șoferii pot plăti rovinieta și taxa de pod de la Fetești prin intermediul unei aplicații de mobil.
Aceasta se numește e-rovinieta.ro și poate fi descărcată gratuit pe smartphon-urile cu sisteme de operare iOS și Android.
Odată ce rovinieta a fost plătită, clienții primesc confirmare de livrare prin SMS și email, iar pentru rovinietele de peste 30 zile cumpărătorii sunt avertizați din timp de data de expirare.
Trecerile de pod de la Fetești – Cernavodă pot fi achitate anticipat sau după ce șoferii au trecut de stațiile de taxare, dar până la ora 23:59 a zilei următoare efectuării trecerii.

Legea insolvenței persoanelor fizice va fi din nou amânată.
Aceasta permite românilor cu datorii la bănci să-și declare falimentul și nu va fi aplicată nici din luna august, ci, de anul viitor.
Consilierul premierului pe probleme de fiscalitate, Gheorghe Piperea., a anunțat că nu există logistică, suficienți judecători specializați și personal administrativ necesar aplicării legii.
El a precizat că urmează ca Executivul să avanseze un proiect legislativ care să modifice actuala Lege a insolvenței, astfel încât să o facă „funcțională”.

Vremea extremă a doborât 80.000 de ha de pădure de la începutul anului.
Codrii României au pierdut astfel cel puțin un sfert de milion de metri cubi de lemn.
Potrivit Regiei care administrează pădurile statului, cele mai multe evenimente de acest fel au avut loc în luna iunie, iar cele mai mari pagube au fost în județul Suceava.

Munca peste program poate dăuna sănătăţii inimii.
Acesta nu este primul studiu efectuat pe tema problemelor de sănătate declansate pe fondul oboselii acumulate la locul de munca.
Un studiu similar efectuat anterior arata ca un program lung de lucru, efectuat cu frecventa zilnica, poate creste riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
Raportul mai arată că riscul pentru dezvoltarea aritmiei cardiace creste direct proporţional cu extinderea programului de lucru zilnic.
Astfel că, prin comparaţie cu persoanele care obişnuiau să lucreze între 35 si 40 de ore pe săptămână, participanţii la studiu care lucrau mai mult de 55 de ore săptămânal aveau un risc cu 40% mai mare pentru a dezvolta fibrilaţie atrială.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept