Știri 26 iulie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.
Acesta s-a născut din părinţi evlavioşi în părţile Muscelului şi din fragedă tinereţe, s-a retras în Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit.
După ce a deprins vieţuirea călugărilor iscusiţi, s-a retras într-una din peşterile Muntelui Negru-Vodă, unde s-a nevoit aproape 50 de ani.
O dată pe săptămână, un ucenic al cuviosului venea să-i aducă pâine şi apă, iar stareţul mănăstirii venea duminica, după Sfânta Liturghie, şi-l spovedea, apoi îl împărtăşea.
Cunoscându-şi dinainte sfârşitul, Sfântul Ioanichie şi-a săpat singur mormântul în peşteră, încrustându-şi în dreptul capului anul trecerii sale la cele veşnice: 1638.
Moaştele sale au fost aflate după cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1944, şi aşezate în biserica mănăstirii.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală.
Apoi va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, Spitalul Militar, biserica Sf. Gheorghe, Capela Militară, Spitalul Județean, bd. Tomis, Poarta 2, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Mâine, de la ora 6, Ierarhul Tomisului va săvârşi Taina Sf. Maslu la Catedrala Arhiepiscopală, apoi slujba de sfințire a apei, urmată la ora 8, de Sfânta Liturghie.
Tot mâine, de la ora 21.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu, urmată de Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Bretanion de lângă localitatea 23 August.

Demersurile pentru refacerea Crucii de pe Caraiman au început prin alocarea fondurilor necesare.
Ministrul apărării, Adrian Ţuţuianu şi ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, vor semna proiectul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial, de pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi.
Valoarea proiectului este de peste 19 milioane de lei, din care 16 milioane reprezintă finanţare din fonduri europene.

Guvernul pregăteşte o lege a vaccinării.
Aceasta ar urma să stabilească atât obligaţiile autorităţilor, cât şi pe cele ale cetăţenilor.
După ce va fi asumat de executiv, documentul va intra în dezbatere parlamentară.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu a declarat că România are nevoie de o conştientizare la nivelul populaţiei în privinţa vaccinării.
El este de părere că legea este necesară şi trebuie să stabilească atât obligaţii din partea autorităţilor şi a populaţiei, dar şi drepturi pentru cetăţeni.

O secţiune specială dedicată educaţiei juridice pentru tineri a fost creată pe pagina de Internet a Ministerului Justiţiei.
Noua secţiune include informaţii referitoare la educaţia juridică în şcoli, stagii de pregătire şi practică la Minister.
Protocolul a fost încheiat recent între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public.
Elevii vor studia în şcoli şi licee despre Constituţia României, procesul legislativ, funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, dar şi despre combaterea corupţiei.

Temele de vacanţă sunt factor de anxietate, frustrare şi rezistenţă emoţională la rezolvarea acestora, pentru elevii cu vârste între 7 şi 12 ani.
Așa susțin specialiştii în psihologia copilului.
Aceștia îi sfătuiesc pe părinţi să dozeze timpul de studiu în funcţie de vârsta copilului, cantitatea de exerciţii, timpul de joacă şi context.
În opinia specialiştilor, secretul rezultatelor bune la şcoală nu stă neapărat în teme, ci în dezvoltarea emoţională şi raţională a celor mici.
Ei mai spun că un copil trebuie să petreacă cât mai multe ore alături de membrii familiei, nu doar în cadrul activităţilor de relaxare, ci să participe şi la treburile gospodăreşti.

Nouă români pleacă din țară în fiecare oră.
România pierde astfel, anual echivalentul unui oraș de nivel mediu, potrivit celor mai recente cifre.
Specialiștii spun că anul acesta vor părăsi țara alți 85.000 de români.
Anul trecut, populația lumii a fost estimată la 7,6 miliarde de locuitori, China, India și Statele Unite ale Americii fiind țările cele mai populate de pe glob.
România, pe de altă parte, avea 19,7 milioane de locuitori în ianuarie 2016, după cum arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică.
Climatul socio-economic și scăderea dramatică a natalității vor face însă ca până în 2060, numărul românilor să se apropie de 15 milioane.

Omenirea va consuma până pe 2 august totalitatea resurselor pe care planeta poate să le reînnoiască într-un an.
Astfel, va trăi „pe credit” până pe 31 decembrie, după calculele organizațiilor Global Footprint Network și World Wide Fund for Nature, potrivit cărora acest moment istoric se produce din ce în ce mai devreme în fiecare an.
În calculele celor două organizații s-a ținut cont în special de amprenta de carbon, resursele consumate pentru pescuit, creșterea animalelor, culturi agricole, construcții și utilizarea apei.
Potrivit specialiștilor, această zi a trecut de la sfârșitul lunii septembrie în 1997 la 2 august în acest an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept