Știri 25 iulie 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti joi pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală.
Apoi va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, Spitalul Militar, biserica Sf. Gheorghe, Capela Militară, Spitalul Județean, bd. Tomis, Poarta 2, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Joi, de la ora 6, Ierarhul Tomisului va săvârşi Taina Sf. Maslu, apoi slujba de sfințire a apei, urmată la ora 8, de Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Bucurie neașteptată va sosi la biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul din Constanța.
Aceasta va fi adusă spre închinare mâine de la orele 17, apoi se va oficia Taina Sf. Maslu.
Biserica este situată în zona Brotăcei, pe aleea Capidava.
Icoana este prăznuită pe 9 decembrie, 25 ianuarie și 1 mai și a fost pictată în amintirea unei minuni săvârșite în fața Icoanei Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu.
Icoana făcătoare de minuni este cunoscută ca fiind vindecătoare de diferite boli fizice și psihice, dar și ca alungătoare a tristeții și ajutătoare a celor stăpâniți de patimi trupești.

Staţiile de autobuze RATC din Constanţa vor fi modernizate odată cu întregul sistem de transport public al municipiului.
Călătorii sunt nevoiţi să aştepte în soare, pe durata verii şi în vânt sau ploaie, toamna şi iarna, pentru că nu toate staţiile au refugii.
Primarul Decebal Făgădău spune că vor fi modernizate toate stațiile de autobuz, astfel încât ele să fie dotate cu peroane conforme pentru persoanele cu dizabilități, cu mijloace moderne de anunțuri publice.
RATC Constanţa va primi, în cel mult un an, autobuze noi, moderne, în cadrul unui proiect finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Programul mai cuprinde regândirea traseelor de autobuze şi înfiinţarea a două noi autogări.

Ministerul Educației și inspectoratele școlare vor putea solicita bani europeni pentru rechizite, de luna viitoare.
Sunt vizați copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.
Distribuirea către copii se va face la sediul grădinițelor și școlilor, care se vor asigura ca livrarea să nu pună destinatarul final „într-o situație de stigmatizare”.
Pentru copiii preșcolari, rechizitele vor rămâne în grădiniță, urmând să fie folosite de aceștia pentru activitățile de la grupă.
Datele Eurostat pentru 2012 arată că ponderile cele mai ridicate ale copiilor care trăiesc în sărăcie se află în România (52,2%).

Valorile termice vor fi peste normele specifice perioadei în următoarele 3 luni.
Prognoza ANM arată că lunile august, septembrie și octombrie vor fi caracterizate de un regim termic situat peste normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul și vestul țării.
Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea vor fi deficitare în intervalul menționat, însă se vor apropia de valorile normale în decursul lunii octombrie.
În zona Olteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 70 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 19 și 41 l/mp, în Dobrogea.

Ministerul Sănătății vrea ca vârsta de pensionare pentru toți medicii să fie fixată prin lege la 67 de ani, în loc de 65 de ani.
Acesta argumentează că amânarea ieșirii la pensie este benefică în contextul în care spitalele se confruntă cu un deficit de personal.
În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani.
Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective.

Noul statut al polițistului român va fi modificat.
Sindicaliștii din Poliție s-au întâlnit cu ministrul Carmen Dan, dar și cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta despre suplimentarea numărului de agenți operativi în stradă.
La nivelul Ministerului de Interne există un deficit de 20.000 de angajați.
Astfel, s-a convenit elaborarea rapidă a unui nou Statut al polițistului și angajarea a cel puțin 4.000 de persoane în cursul acestui an.
De asemenea, Guvernul a anunțat că premierul va cere Ministerului de Interne o analiză a necesităților de dotare a polițiștilor, pe baza căreia va prezenta o soluție „în cel mai scurt timp”.

Legea pensiilor va fi schimbată.
Guvernul vrea să nu mai existe inechități între pensionari. Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a declarat că în această toamnă legea va fi gata.
De asemenea, ministerul intenționează și scăderea vârstei de pensionare pentru mamele care au mai mult de trei copii.
Măsura ar avea ca scop stimularea natalității.

Elevii români au obținut cinci medalii și locul I în Europa, la Olimpiada Internațională de Fizică.
Aceștia studiază la licee din București, Brăila și Piatra-Neamț și au obținut patru medalii de aur și o medalie de argint, România clasându-se pe primul loc în Europa și între primele cinci țări din lume.
A 48-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică s-a desfășurat în Indonezia, în perioada 16-24 iulie, reunind 424 de concurenți din 88 de țări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept